Foto: Radek Čepelák

Válek: Solidární systém zdravotního pojištění bez reforem neudržíme

Abychom i přes stále rostoucí náklady udrželi solidární a efektivní systém zdravotního pojištění a zabránili jeho ‚amerikanizaci‘, musíme přijmout zásadní kroky, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve svém vystoupení na 3. ročníku summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví. Mezi tyto změny podle něj patří změny, které ministerstvo již odstartovalo – například větší podpora jednodenní péče, centralizace péče i prevence, srovnání základních sazeb úhrad nebo zjednodušení systému vzdělávání. V úvodním bloku vystoupili také premiér Petr Fiala (ODS) a řada dalších významných osobností tuzemského zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví se ve svém vystoupení zaměřil na to, jak udržet solidární systém zdravotního pojištění, což je podle něj rok od roku náročnější. „Náš solidární systém totiž neumí reagovat na to, že ubývá těch, kteří jsou solidární, a přibývá těch, za které je solidární stát. Nutnost solidarity se navíc exponenciálně navyšuje tím, jak se objevují stále dražší léky,“ uvedl na summitu Válek.

Pokud nechceme, abychom v České republice a Evropě dospěli k ‚amerikanizaci‘ systému zdravotního pojištění, musíme podle Válka hledat cesty k udržení solidárního systému zdravotního pojištění. „To vnímám jako naši naprostou prioritu,“ ujistil ministr. A dodal: „Jde ale o úkol extrémně náročný. Výrazně se totiž navýšily náklady zdravotnictví.“

Účastníci prvního bloku summitu (zleva) Martina Benešová – Schäfer z Německého centra pro výzkum rakoviny, majitel zdravotnického holdingu AKESO Sotirios Zavalianis, premiér Petr Fiala, vydavatel Zdravotnického deníku a moderátor diskuze Ivo Hartmann, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, generální ředitel Zentiva ČR Boris Sananes a ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Foto: Radek Čepelák

Ty se od roku 2010 více než zdvojnásobily a každý rok výrazně stoupají. Od roku 2017 začal meziroční exponenciální nárůst, který už podle Válka nelze zastavit. „Protože systém zdravotního pojištění je nastaven tak, že ve velmi katastrofickém scénáři můžete udržet úhrady uplynulého roku, ale nemůžete je snížit. Většinou ale musíte realizovat nárůst úhrad,“ řekl Válek. A zdůraznil, že kvůli tomu, že ubývá těch, kteří platí zdravotní pojištění, musí každý občan „platit za další dva nebo tři nebo čtyři státní pojištěnce“.

Ministr zdůraznil také to, že mezi náklady na zdravotnictví nejprudším tempem narostly náklady osobní. „To je sice na jednu stranu dobře, protože zdravotníci by měli být spokojení, na druhou stranu ale systém musí šetřit na provozních nákladech nebo na léčbě,“ vysvětlil. Ministr také upozornil na to, že ze všech dat, které má k dispozici ÚZIS a analytické útvary, plyne, že zatímco se náklady ve zdravotnictví zdvojnásobily, nezdvojnásobila se bohužel kvalita ani dostupnost. A ač osobní náklady rostou, v některých oborech dokonce poklesl počet lékařů a dalších zdravotníků.

Hovoří moderátor diskuze a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, naslouchají (vlevo) premiér Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle Válka řešení existují, často je ale hatí politický boj. „Podařily se sice nějaké pozitivní kroky, ale ty se podařily tehdy, pokud se do zdravotnictví nepletla politika a byla konsenzuální podpora bez ohledu na to, kdo zrovna dělal ministra zdravotnictví,“ řekl ministr. A dodal: „Země, kde se podařilo zlomit toto politické prokletí ve zdravotnictví, ve školství a ve vědě a výzkumu, z toho dnes profitují.“

Systém se podle Válka neobejde bez reforem, jinak se jeho rostoucí nákladovost stane neudržitelnou. Jako příklad takového rizika zmínil ministr zdravotnictví lůžkovou péči. „Úvazky lékařů a náklady dlouhodobě rostou především v akutní lůžkové péči, která ale přitom ve své produkci od roku 2010 klesla o 23 procent,“ upozornil ministr. Lůžkový fond podle něj totiž nereaguje na změnu stárnutí populace a trendy, proto je podle Válka nutná jeho reforma. „Musí se změnit struktura lůžkového fondu,“ řekl Válek na summitu.

Auditorium třetího ročníku summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.

Pomoci má otevřený analytický materiál

Pozitivní změny podle Válka přinesou změny, které ministerstvo pod jeho vedením nastartovalo. „Plány a strategie v úhradové vyhlášce, podpora jednodenní péče, srovnání základních sazeb úhrad bez ohledu na typ nemocnice a posilování centrální péče, která je hrazená nákladově,“ vyjmenoval Válek kroky, které by podle ministerstva měly systém změnit k lepšímu. Pomoci mají i připravená legislativa o elektronizaci zdravotnictví, zákon o zdravotním pojištění a zákon o zdravotních službách. „Také jsme udělali zásadní změny ve vzdělávání, vzdělávací programy jsme zjednodušili tak, aby měli daleko větší prostupnost,“ dodal ministr.

Resort také připravil analytický materiál koncepce nezbytných kroků a opatření. „Vycházeli jsme z našich dat a diskutovali jsme ho s OECD a řadou odborníků. Ten materiál je otevřený, budou do něj moci vstupovat odborníci a posílat k němu dotazy a návrhy, a já ho jako dlouhodobou strategii a analýzu systému zveřejním někdy příští týden. Ten materiál bude klíčem k tomu, abychom se rozhodli, jaké další kroky podnikneme k tomu, abychom udrželi solidární a efektivní systém zdravotního pojištění,“ popsal Válek, který akcentoval, že k diskusi o této analýze pozval i opoziční poslance.

Účastníci prvního bloku summitu (zleva) Martina Benešová – Schäfer z Německého centra pro výzkum rakoviny, majitel zdravotnického holdingu AKESO Sotirios Zavalianis, premiér Petr Fiala, vydavatel Zdravotnického deníku a moderátor diskuze Ivo Hartmann, generální ředitel Zentiva ČR Boris Sananes a ředitel VZP Zdeněk Kabátek. U řečnického pultu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle ministra pomůže také propojení dat z oblasti zdravotní a sociální péče, na němž oba resorty v posledních měsících intenzivně pracují. „Cílem musí být zlepšení kvality života, proto se snažíme i o větší podporu prevence. A proto máme jako jediná země na světě všechny screeningové programy schválené Evropskou unií a všechny je máme plně hrazená ze zdravotního pojištění,“ uzavřel ministr.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Vydavatelství děkuje za podporu summitu Všeobecné zdravotní pojišťovně, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra, Moravskoslezskému kraji a společnostem AKESO, EUC, Zentiva, Novartis, Roche, ALK, Abbott, AstraZeneca, Asseco Central Europe, Medicalc software a PRK Partners.