Nemocnice Havlíčkův Brod. Foto: Wikimedia

Vysočina řeší úpravu počtu nemocničních lůžek, oddělení nezruší

Nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina, jednají z Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o budoucím fungování. Zřejmě se budou upravovat počty lůžek vybraných oddělení, slučování některých z pěti nemocnic v asi půlmilionovém kraji nehrozí, řekl ČTK náměstek hejtmana Vysočiny pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM).

„Máme nějaké možnosti, jak k restrukturalizaci přistoupit. Každá z nemocnic už s VZP asi dvakrát jednala. Osobně jednám i s jednotlivými primáři, kterých se to týká. Předpokládám, že k 1. lednu 2025 budeme mít podepsané rámcové smlouvy,“ řekl Novotný.

Při budoucích úpravách sítě nemocnic chce VZP zohlednit využití kapacity lůžek na odděleních (tzv. obložnost), počty klíčových zdravotních výkonů, jako jsou porody nebo endoprotézy, nebo dostupnost, nejen v čase a kilometrech, ale také moderních metod.

Krajská nemocnice je v každém z pěti okresů Vysočiny. „Myslím si, že se (na úpravě) domluvíme. Jsou to opravdu jen jednotky lůžek. Někde restrukturalizujeme něco, co jsme vlastně restrukturalizovat chtěli, protože to využití je nižší,“ řekl Novotný. Potřebu delších hospitalizací podle něho například v jihlavské nemocnici snižují i moderní operační přístroje, návrh úpravy lůžkového fondu na to musí reagovat. „Je to ale opravdu o jednotkách (lůžek). Nikde to neznamená žádné rušení oddělení,“ řekl Novotný.

Zatím podle něho nelze uvést, kterých oddělení se úpravy dotknou, protože jednání ještě neskončila. Vedle redukce míst pro hospitalizované na některých odděleních se počítá i s nárůstem kapacit na odděleních následné péče. Lůžka na nich budou potřebná vzhledem ke stárnutí populace. „Hodně do budoucna se to může týkat třeba Nemocnice Třebíč, protože bude stavět novou léčebnu dlouhodobě nemocných,“ dodal Novotný.

Krajské nemocnice na Vysočině mají dohromady podle zveřejněných výročních zpráv přes 2500 lůžek.

-čtk-