Ilustrační foto: Public domain pictures

FN Olomouc průzkumem zjišťuje vztah lidí k telemedicíně

Průzkum zaměřený na vztah lékařů a pacientů k telemedicíně zahájila Fakultní nemocnice Olomouc. Zapojí se do něj 500 zdravotníků a 1000 zástupců pacientské veřejnosti, výsledky nemocnice zveřejní v druhé polovině roku 2024. Informace získané pomocí tohoto průzkumu pomohou odborníkům nastavit efektivní komunikační strategii, navrhnout legislativu pro telemedicínu, definovat způsob hodnocení úhrad telemedicínské péče, připravit doporučené klinické postupy a také zahájit pilotní projekty telemedicíny ve vybraných klinických oblastech. FN Olomouc to oznámila na webu. Pomocí telemedicíny lékaři na dálku sledují zdravotní stav pacientů.

„Průzkum, který je svým rozsahem a zaměřením unikátní, představuje klíčový krok k rozvoji telemedicíny v ČR a nalezení optimálního modelu pro její implementaci do praxe,“ uvedla FN Olomouc, pod kterou spadá Národní telemedicínské centrum. První část šetření je zaměřená na zdravotnické pracovníky a mapuje jejich aktuální úroveň digitálních znalostí a dovedností, které jsou nezbytné pro úspěšné zavádění telemedicíny do praxe.

Druhá část průzkumu se věnuje postojům zdravotníků k telemedicíně a jejich případným zkušenostem s ní. „Paralelně probíhá průzkum i mezi pacientskou veřejností. Cílem je zjistit úroveň digitální gramotnosti pacientů a jejich postoje k telemedicíně, včetně vnímání potenciálních benefitů a bariér,“ stojí v oznámení.

Získané informace podle FN Olomouc pomohou lépe porozumět potřebám a očekáváním pacientů, a usnadní tak zavádění telemedicínských služeb, které budou pro pacienty snadno dostupné a užitečné. „Výzkum FN Olomouc představuje významný milník v rozvoji telemedicíny v České republice,“ uvedla FN Olomouc.

Telemedicína se zaměřuje na předávání informací například o krevním tlaku či srdečním tepu mezi pacientem a lékařem pomocí telekomunikačních a informačních technologií. Používají se k tomu e-maily, mobilní aplikace a měřicí přístroje s bezdrátovým přenosem signálu. Díky tomu může lékař zjistit aktuální stav pacienta a na dálku mu poradit nebo poskytnout službu. Telemedicína by mohla být velkým přínosem například pro obyvatele odlehlých oblastí, kteří nyní kvůli běžnému vyšetření musí za lékařem jezdit i desítky kilometrů daleko. Podle odborníků by telemedicínu v budoucnu mohlo v Česku využívat několik stovek tisíc až milion chronicky nemocných lidí.

-čtk-