Foto: Radek Čepelák

Nemocnice mohou bankovní úvěr na EPC projekt splácet až 15 let, říká Richard Čada z ČSOB

Odkup dlouhodobých pohledávek vzniklých realizací EPC projektů (pozn. red. – metoda energetických úspor s garantovanou zárukou v nemocnicích) je výbornou možností k tomu, jak skloubit dva protichůdné požadavky: požadavek odběratele na dlouhou dobu splatnosti, která může v případě příspěvkových organizací činit až 15 let, a požadavek dodavatele dostat zaplaceno co nejdříve po dokončení projektu. Na sympoziu Zdravotnického deníku s názvem Energetika v nemocnicích to vyzdvihl manažer pro obchodní a exportní financování ČSOB Richard Čada.

Jaké možnosti financování nabízí soukromý sektor veřejnému sektoru pro financování energetických investic v nemocnicích bylo dalším tématem sympozia Zdravotnického deníku, který se věnoval přípravě a realizaci energeticky úsporných projektů v nemocnicích.

Nejběžnějším a nejstarším způsobem financování EPC projektů je za pomoci bankovních pohledávek – splacení projektu ze zaručených úspor nezatěžuje rozpočty odběratelů ani investorů.

Účastníci druhé části sympozia. Zleva místopředseda představenstva Advance Energo a.s. Filip Ovčačík, projektový manažer EPC Elprocon 21, s.r.o. Martin Chmiel, moderátor akce a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, advokátka advokátní kanceláře Portos Michaela Machálková a manažer pro obchodní a exportní financování ČSOB Richard Čada.

Od roku 2007 Československá obchodní banka (ČSOB) spolufinancovala přes 30 EPC projektů v hodnotě vyšší než 1 miliarda korun. Patří mezi ně například Národní divadlo v Praze nebo Městská část Praha 3. Mezi příspěvkové organizace, které s ČSOB spolupracovaly, se poté řadí nemocnice v Jihlavě, České Lípě a Karlových Varech, Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí nebo Psychiatrická nemocnice Kosmonosy. „Psychiatrická nemocnice Kosmonosy byl jeden z našich posledních projektů. Celkový objem nákladů činil 130 milionů korun, 60 milionů tvořily dotace a 70 milionů zbylo na spolufinancování, které jsme dodavateli nabídli,“ popsal Čada.

Odkup dlouhodobých pohledávek, které vznikly díky projektu EPC, je tak ideální možností pro odběratele i dodavatele, a to kvůli dlouhé splatnosti a obdržení peněz co nejdříve po dokončení projektu, jak sám Čada vyzdvihl na sympoziu.

Na sympoziu vystoupil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který energeticky úsporné projekty podporuje.

„Jsem si vědom, že v současné době jsou hlavním zdrojem financování dotace, ne vždycky je ale možné na dotaci dosáhnout a vždycky tam zbývá určitá částka celkové ceny projektu, která dotací pokryta není,“ uvedl k tomu Čada a dodal, že spolufinancování za pomoci pohledávky je proto nejvýhodnějším bankovním produktem.

Postoupením pohledávky dodavatelem na banku se přitom nemění charakter financování, tj. stále se jedná o úvěr dodavatele odběrateli, a to formou splátkového kalendáře. Nejedná se tedy o bankovní úvěr a financování tak nevstupuje do přímé angažovanosti odběratele a nekoliduje s případným zákazem nepřijímat bankovní úvěry.

Sympozia se účastnil také obchodní ředitel Veolia Energy Jakub Tobola (vlevo), který společně s moderátorem akce Ivem Hartmannem naslouchá ministrovi zdravotnictví.

Spolupráce dodavatele s bankou začíná již před vstupem do výběrového řízení, respektive před uzavřením obchodní smlouvy o dodávce energetických opatření. ČSOB nabízí závazné diskontní sazby na celou dobu splácení projektu. „Dodavatel nemusí čerpat investiční úvěr, pracuje s pevnou diskontní sazbou už v okamžiku zpracování nabídky do výběrového řízení,“ vysvětlil Čada s tím, že marže financování reflektuje bonitu odběratele.  

„Odběratelé nemusí čerpat bankovní úvěr na splátky projektu ani vyhlašovat výběrové řízení na projekt a separátně na jeho financování, své požadavky na dlouhodobé splácení projektu přenáší na dodavatele v podobě dodavatelského úvěru,“ uzavřel Čada s tím, že v případě příspěvkových organizací státu je možnost splátky rozložit až na 15 let.

-ns-

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu sympozia společnostVeolia Energie ČR.

Diskuse v kuloárech.