Ilustrační foto: Freepik.com

Účinnější vakcíny proti černému kašli hledají čeští vědci

K lepšímu porozumění černému kašli a vývoji efektivnějších vakcín má přispět nový výzkum vědců a lékařů v Česku. Akademie věd společně s pražskou Fakultní Thomayerovou nemocnicí plánují zkoumat, jak imunitní systém funguje na sliznici dýchacích cest proti nákaze a jak může zabránit závažné formě onemocnění a jeho přenosu na jiné lidi. Vědci a lékaři v současnosti hledají dobrovolníky, kteří černý kašel prodělali.

„O imunitní odpovědi na bakterii způsobující černý kašel v nosní sliznici je toho zatím známo jen velmi málo. Proto potřebujeme získat od dárců s nedávno diagnostikovaným onemocněním černým kašlem a z nenakažených kontrolních dárců imunitní buňky stěrem ze sliznice nosní dutiny. Získané buňky budeme posléze studovat pomocí nejmodernějších technik, které umožňují zkoumat identitu každé jednotlivé buňky,“ vysvětlil vedoucí Laboratoře adaptivní imunity Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR (AV ČR) Ondřej Štěpánek,.

Cílem studie je charakterizovat různorodost imunitních buněk zapojených do reakce člověka na infekci černého kašle. „Budeme zjišťovat, jak se liší jejich zastoupení mezi nedávno infikovanými pacienty a zdravými dobrovolníky. Výsledky z této studie přispějí k lepšímu pochopení úlohy jednotlivých typů imunitních buněk během infekce,“ řekl Peter Šebo, vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Přispět to pak podle vědců může k vývoji nové generace účinnějších vakcín proti černému kašli. Vědci nyní hledají dobrovolníky, kteří onemocnění černým kašlem nedávno měli a jsou ochotni přispět ke studii reakce imunitního systému. Odborníci jim odeberou vzorek z nosní sliznice, podobně jako při testování na covid.

Studie má také pomoct s pochopením toho, proč se navzdory očkování mohou adolescenti stát přenašeči infekce černého kašle. „Spolupráce akademických týmů s klinickým pracovištěm a praktickými lékaři může významně pomoci prohloubit poznání, jak se infekci černým kašlem bráníme. Věříme, že tyto poznatky pomohou vylepšit současné vakcíny i léčbu infekcí,“ řekla Martina Koziar Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Černý kašel neboli pertuse se nejčastěji projevuje záchvaty kokrhavého, zajíkavého kašle, které mohou trvat několik týdnů. Mnohdy je nemoc spojená se zvracením, úbytkem váhy nebo celkovým vyčerpáním. Proti nemoci se povinně očkují malé děti, další přeočkování je zhruba v pěti a deseti letech. Dospělým odborníci přeočkování doporučují, zdravotní pojišťovny ho ale nehradí.

Za uplynulý týden přibylo 1 383 nových případů černého kašle, od začátku roku jich je téměř 15 tisíc. Vyplývá to z údajů, které publikoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Jde o čtvrtý nejvyšší týdenní nárůst v letošním roce. Šest lidí už letos zemřelo.

ČTK