Podřipská nemocnice hrozí, že bude odkládat plánované zákroky u klientů některých pojišťoven. Požaduje po nich, aby jí zvýšily úhrady. Foto: pnsp.cz

Pojišťovny řeší s roudnickou nemocnicí požadavek na růst úhrady

Zdravotní pojišťovny řeší s nemocnicí v Roudnici nad Labem na Litoměřicku zvýšení úhrady za péči o pacienty. Nemocnice upozornila, že přeloží operace klientů vybraných pojišťoven. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra se proti tomu ohradila, považuje jednání nemocnice za nemorální.

 

„Poskytovat médiím informace, že klientům vybraných pojišťoven odloží Podřipská nemocnice plánované operace, považujeme za vysoce nemorální vyjednávací a nátlakovou taktiku,“ uvedl v prohlášení zaslaném ČTK generální ředitel pojišťovny David Kostka.

Mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny ČR Richard Medek ČTK řekl, že požadavek roudnické nemocnice na zvýšení záloh se řeší. Stanovisko zaslala pojišťovna nemocnici v druhé polovině října.

Platba za odvedenou péči je podle ředitele nemocnice Tomáše Krajníka klíčovým zdrojem příjmů. „Vzhledem k nárůstu ošetřených pacientů a k vyčerpání zálohy na péči pro rok 2015 musíme tuto věc začít řešit okamžitě,“ uvedl v pondělí ředitel nemocnice Tomáš Krajník. „Nemůžeme péči dlouhodobě dotovat,“ doplnil.

V roudnické nemocnici podle mluvčí Markéty Smutné stoupl meziročně počet hospitalizací o 18 procent a ambulantních výkonů o 23 procent. Zájem o péči v roudnické nemocnici má stále více lidí z Mělnicka, Děčínska či Prahy.

Pojišťovna ministerstva vnitra podle Kostky za poslední dva roky zvýšila úhrady Podřipské nemocnici o 3,7 milionu korun. Při vyjednávání podle něj byla pojišťovna ochotna zvýšit úhrady o dalších 1,5 milionu Kč nad rámec úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví. „Celkem 700.000 z této částky již bylo nemocnici vyplaceno, což považujeme za vstřícný krok ze strany Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. S nemocnicí stále komunikujeme. Jen během posledního měsíce proběhlo několik jednání, která, bohužel, vzhledem k přemrštěným požadavkům roudnické nemocnice zatím nebyla úspěšná. V jednáních samozřejmě budeme dále pokračovat,“ uvedl Kostka.

Požadavky nemocnic na zvýšení úhrad za poskytnutou péči jsou v tomto období podle mluvčího Vojenské zdravotní pojišťovny ČR obvyklé. „Dle sdělení naší revizní lékařky zatím nebyl zaznamenán případ pojištěnce, který by nás informoval, že by byl odmítnut k lékařské péči v Podřipské nemocnici,“ uvedl Medek.

O nárůstu úhrady jednají s nemocnicí i některé další pojišťovny.

-čtk-