Loni zlínská nemocnice skončila se ziskem 8,5 milionu korun. Za prvních deset měsíců letošního roku je ale ve ztrátě 22 milionů. Foto: Wikipedie

Zlínská krajská nemocnice byla v říjnu ve ztrátě 22 milionů korun

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně byla na konci října ve ztrátě 22 milionů korun. ČTK to včera řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ostatní tři krajské nemocnice vykázaly zisk. Hospodařením nemocnic se včera zabývala krajská rada.

 

„Myslel jsem si, že ztráta nemocnice ve Zlíně bude menší, je dost velká,“ uvedl Čunek. Podle bývalého vedení kraje způsobilo ztrátu nemocnice nedostatečné financování léků pro speciální centra, na konci roku však měla nemocnice být v zisku. Podle Čunka je tato varianta možná, výsledky hospodaření nemocnic za letošní rok budou známy v březnu. Loni zlínská nemocnice skončila se ziskem 8,5 milionu korun. Kraj v minulém období vedla koalice ČSSD, komunistů a Strany práv občanů. Nyní koalici sestavili vítězní lidovci s hnutím ANO, STAN a ODS.

V roce 2013 krajské nemocnice hospodařily s rekordní ztrátou 270 milionů korun, ztráta zlínské nemocnice T. Bati činila v tom roce 190 milionů. Lepší výsledky později podle vedení kraje způsobila příznivější úhradová vyhláška. Ve zlínské nemocnici zasahovala letos v polovině října policie kvůli podezření z trestné činnosti související s hospodařením.

Vsetínská nemocnice vykázala na konci října zisk 17 milionů korun, za loňský rok to bylo 15,7 milionu korun. Kroměřížská nemocnice byla v říjnu v plusu 16 milionů korun, loni téměř 16 milionů korun. Nejvyšší zisk měla na konci října Uherskohradišťská nemocnice, a to 31 milionů korun, loni vykázala zisk 27,2 milionu korun.

-čtk-