Ministryně práce a sociálních věcí včera ve sněmovně podpořila zavedení eNeschopenek až k začátku příštího roku. Foto: Pxhere

E-neschopenky možná od července povinné nebudou ani částečně

Projekt elektronické neschopenky asi bude plně zavedený až od příštího roku. Podpořila to včera ve Sněmovně i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Původně prosazovala, aby lékaři museli od poloviny letošního roku hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky okresním správám sociálního zabezpečení.

 

„Podporuji tu verzi plné e-neschopenky k 1. lednu,“ uvedla ministryně, když doporučila schválit úpravu novely o sociálním pojištění, kterou předložil její stranický kolega Roman Sklenák. „Zajistí to, aby byla e-neschopenka k 1. lednu 2020 plně funkční,“ dodala. Sněmovna novelu poslala do závěrečného kola schvalování, které se uskuteční v květnu.

Sklenák ke svému návrhu uvedl, že na rozdíl od jiných úprav „vynechává tu přechodnou fázi od července letošního roku“. Toto uspíšení už při březnovém projednávání novely kritizovala jako nepřipravené a nepřijatelné opozice v čele s ODS.

Spuštění projektu e-neschopenky až od příštího roku doporučila i KSČM, o jejíž podporu se vládní koalice ANO a ČSSD opírá. Na povinnou e-neschopenku od poloviny roku podle kritiků není připravena ani Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), ani lékaři, kteří hrozí akcemi občanské neposlušnosti.

ODS by kvůli odkladu e-neschopenky chtěla oddálit zrušení karenční doby, tedy opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci zaměstnavatelem, přinejmenším o půl roku na 1. leden 2020. Proti se ale kromě vládních stran postavili komunisté i Piráti.

-čtk-