Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, pracoviště Orlová. Foto: www.mesto-orlova.cz

Zaměstnanci orlovské ortopedie hromadně podali výpovědi

Zaměstnanci orlovské ortopedie včera podali výpovědi. Reagovali tak na pondělní odvolání primáře ortopedie Tomáše Knybla i nejistou situaci kolem jejich dalšího působiště. Výpovědi zřejmě podalo 55 členů týmu včetně všech lékařů, jde o většinu týmu. ČTK hromadný odchod pracovníků ortopedie včera potvrdil právě Knybel. Na internetu se objevila také petice požadující odchod náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) zodpovědného za zdravotnictví.

„Myslím, že to už není vyloženě na podporu mé osoby, ale je to na podporu zachování celistvosti ortopedického oddělení jako kolektivu. Včera opravdu 55 lidí podalo výpovědi,“ uvedl odvolaný primář Tomáš Knybel. Dodal, že by tak po uplynutí výpovědní lhůty skončili k 1. únoru a fakticky by to znamenalo rozpad ortopedického týmu.

Náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO) zodpovědný za zdravotnictví uvedl, že primářem uvedený počet výpovědí nechce rozporovat, zatím ale ví o tom, že jich v podatelně bylo 11. „Myslím si, že to je opravdu nějakým jejich kolektivním duchem, který tam určitě vládne. Nicméně lékař by měl v prvé řadě léčit a neměl by se vykašlat na svoje pacienty,“ míní Gebauer. Podle něj ale ortopedové v karvinské nemocnici odmítají operovat, přestože mají připraveny sály. „Z jejich svévole pacienti nebudou operováni,“ doplnil Gebauer.

Situace kolem orlovské ortopedie je dlouho napjatá. Důvodem je její přesun z Orlové, odkud se musí stěhovat kvůli převedení akutní lůžkové péče z tamní nemocnice do dalších krajských zdravotnických zařízení. Stěhování lékařů a zdravotníků v Orlové v regionu vyvolalo protesty.

Původně se počítalo s tím, že se ortopedie přesune do nemocnice v Karviné, kde pro ni kraj připraví podmínky. V karvinské nemocnici už tým z Orlové dělal některé operace. Ortopedický tým ale s podmínkami v Karviné nebyl spokojen. Hrozilo, že by se ortopedie mohla rozpadnout. Kraj posléze oznámil, že vyhoví požadavku zdravotníků na přesun do krajské nemocnice v Havířově. V pondělí vedoucí krajského odboru zdravotnictví s ředitelskými pravomocemi pro nemocnici Pavel Rydrych odvolal primáře Knybla. Jeho nástupce Martin Holinka měl podle Knybla zahájit okamžitý přesun orlovské ortopedie do Karviné.

Knybel uvedl, že zdravotníci jsou ochotni přesunout se do nemocnice v Havířově. Šance na záchranu ortopedie podle něj stále je a oficiálně dosud přesun do Havířova nikdo nezastavil. „Chceme zůstat jako kolektiv a tlačíme na to, aby kraj stál za svým,“ řekl Knybel. Dodal, že do Havířova s ním bylo ochotno přejít 67 zaměstnanců ortopedie. Mezi těmi, kteří dnes výpovědi nepodali, jsou podle Knybla například zdravotní sestry před důchodem. Podle Gebauera by zdravotníci měli dát novému řediteli nemocnice Ivu Žolnerčíkovi jmenovanému v pondělí i Holinkovi čas na řešení situace. Jejich okamžitý přesun do Havířova podle Gebauera není možný.

Na internetu se dnes objevila také petice za Gebauerovo odvolání. Jejím autorem je ekonom Petr Drozdík. V petici upozorňuje na to, že práce náměstka nevede ke slibovanému zlepšení poskytované zdravotní péče na Karvinsku, ale k jejímu zhoršení a vyvolává nejistotu a obavy. Petice poukazuje i na Knyblovo odvolání. Signatáři vyzývají představitele kraje, aby Gebauera neprodleně odvolali z funkce náměstka. Drozdík včera ČTK řekl, že petici by chtěl krajským zastupitelům zřejmě předložit na prosincovém jednání zastupitelstva. Chystá i její tištěnou verzi. „Dlouho jsem zvažoval, jakým způsobem vyjádřit nejen své pocity, ale i pocity mých sousedů a občanů, kteří jsou poslední dobou velice znechuceni tím, co se ve zdravotnictví děje,“ uvedl Drozdík. Pod peticí zveřejněnou včera na webových stránkách bylo okolo 17:30 275 podpisů. Gebauer uvedl, že petici viděl, ale považuje ji za nefér, protože jsou v ní nepravdivé informace.

-čtk-