"Ani stát, ani Ústecký kraj, ani nikdo jiný nemohou nemocnici oddlužovat. Diskuse o tom, že by Lužickou nemocnici v Rumburku měl provozovat stát, jsou právně nerealizovatelné," upozorňuje mluvčí MZ Gabriela Štěpanyová. Foto: nemrum.cz

Ústecký kraj je připraven převzít nemocnici v Rumburku, ale jen bez dluhů

Ústecký kraj je připraven převzít Lužickou nemocnici v Rumburku na Děčínsku. Krajští radní vyzvali dopisem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k pomoci se zajištěním bezúplatného převodu nemocnice, která je v insolvenci. Novinářům to včera řekl náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Záměr převzít nemocnici budou krajští zastupitelé schvalovat na začátku března. Nemocnici chce kraj převzít bez dluhů. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová uvedla, že bezúplatnost převodu je na jednání kraje a Krajské zdravotní.

 

Kraj je podle Kliky připraven dotovat budoucí provoz nemocnice a investovat do ní. Nechce však hradit dřívější dluhy, které jsou v řádech desítek milionů korun. V případě převzetí bude zdravotnické zařízení v Rumburku provozovat Krajská zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. „Udělali jsme maximum, abychom zajistili péči pro obyvatele Šluknovského výběžku, ale žádáme o pomoc státu s převodem,“ uvedl Klika.

„Oddlužení Lužické nemocnice v současné době probíhá v rámci insolvenčního řízení. To je plně v kompetenci insolvenční správkyně,“ uvedla Štěpanyová pro ČTK. Dodala, že podle postupu, který předběžně schválil hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) a Krajská zdravotní, koupí kraj za cenu stanovenou znaleckým posudkem budovy a vybavení od Lužické nemocnice a převede je Krajské zdravotní, která v nich bude poskytovat zdravotní péči. „Zdali bude tento převod bezúplatný, je zcela na jednání kraje a Krajské zdravotní,“ dodala mluvčí ministerstva.

„Nicméně žádné dluhy ani žádnou ztrátu na sebe kraj ani Krajská zdravotní nepřebírají a přebírat nemohou. Insolvenční správkyně v tomto směru kraj srozumitelně informovala a různé varianty postupu dopodrobna vysvětlila. Ani stát, ani Ústecký kraj, ani nikdo jiný nemohou nemocnici oddlužovat. Diskuse o tom, že by Lužickou nemocnici v Rumburku měl provozovat stát, jsou právně nerealizovatelné,“ uzavřela Štěpanyová.

Největšími věřiteli nemocnice jsou pojišťovny. „Vydávat značné finanční prostředky jen do koupě je pro kraj problematické,“ uvedl Klika. Kraj proto žádá o oddlužení nemocnice.

Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55.000 obyvatel výběžku, v insolvenci je od srpna loňského roku, předtím ji provozovalo město Rumburk.

-čtk-