Podle odborů by měli odměny za péči v době koronaviru dostat všichni zdravotníci, nejen ti ve frontových liniích. Ministerstvo s tím nesouhlasí. Foto: Pxfuel

Pražské nemocnice daly na odměny zdravotníků miliony korun, FN Plzeň vyplatila 40 milionů

Pražské nemocnice daly na odměny lékařů, sester a dalších zdravotníků pečujících o nakažené covidem-19 většinou v březnu a dubnu mezi 10 a 36 miliony korun. Někde ale zaměstnancům odložili pravidelné roční odměny nebo je snížili těm, kteří přímo s nakaženými nepracovali. FN Plzeň pak vyplatila svým zaměstnancům v souvislosti s jejich nasazením při zvládání koronavirové pandemie odměny za více než 40 milionů korun. Přibližně tisíc z více než 4800 zaměstnanců nemocnice dostává odměny celkem ve třech měsíčních platech, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo svým přímo řízeným nemocnicím odměnit zdravotníky už v polovině dubna. Na odběrovém místě měli dostat 1500 korun za hodinu, ostatní mezi 100 a 500 korunami za hodinu.

 

Odbory žádají, aby peníze navíc dostal za dobu pandemie nemoci covid-19 každý zaměstnanec, protože všichni přispěli ke zvládnutí krize, což ministr Adam Vojtěch (za ANO) odmítl. Resort připravuje kompenzační vyhlášku, která pošle od pojišťoven do zdravotnictví více peněz. Na odměny ve všech zařízeních, kde se starali o nakažené, bude vyčleněno asi pět miliard korun.

Ve Fakultní nemocnici v Motole se výše odměn lišila podle pracoviště a charakteru poskytované péče. U pacientů s těžším průběhem nemoci na jednotkách intenzivní péče šlo 500 korun za hodinu, u lehčích pacientů 416 korun za hodinu ve dvanáctihodinové směně a 375 korun za hodinu v osmihodinové. Zdravotníci, kteří pečovali o pacienty s covidem-19 nárazově, jako příklad fyzioterapeuti nebo laboranti na rentgenu, dostali za každou započatou hodinu 500 korun. Odměny byly podle mluvčí Pavlíny Dankové od března do května několika vyplaceny stovkám zaměstnanců.

„Plánované odměny za rok 2019, takzvané roční bonusy budou vzhledem k mimořádné pandemické situaci zaměstnancům FN Motol vyplaceny pravděpodobně v druhé polovině tohoto roku. Jejich výše se bude odvíjet od toho, co nemocnici umožní připravovaná kompenzační vyhláška,“ uvedla Danková.

V Thomayerově nemocnici v Praze dali na odměny v březnu a dubnu celkem 14,5 milionu korun. Podle mluvčího nemocnice Petra Sulka šlo o 500 korun za hodinu u pacientů, kteří potřebovali plicní ventilaci, a 300 korun za hodinu u ostatních nakažených. „V průměru činila odměna u lékařů 309 korun na hodinu a u nelékařských zdravotnických pracovníků to bylo 334 korun za hodinu,“ uvedl. V nemocnici bylo v době vrcholící pandemie nakaženo kolem 30 pacientů na jedné části léčebny dlouhodobě nemocných a šest zdravotních sester.

Podle mluvčí Jitky Mravinacové vyplatila Nemocnice Na Homolce na odměnách v březnu a dubnu bez odvodů sociálního a zdravotního pojištění 7,7 milionu korun. „Průměrná hodinová odměna lékařů dosáhla 437 korun a průměrná hodinová odměna nelékařských pracovníků 449 korun,“ sdělila ČTK. Média informovala o tom, že nemocnice v dubnu snížila objem peněz na odměny ostatních zdravotníků, kteří se nestarali o nakažené. Vedení nemocnice to zdůvodňovalo omezením provozu na ostatních odděleních.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyplatila za hodinu práce v odběrovém stanu 1500 korun a na rizikových pracovištích 100 a 200 korun podle míry rizika. Podle mluvčí Terezy Romanové tak v březnu a dubnu na odměnách vydala 36 milionů korun a dalších 11 milionů očekává v květnu.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN), kde se léčil například první pacient s experimentálním americkým lékem remdesivir, vyplatila podle mluvčí Marie Heřmánkové na odměnách od začátku pandemie dosud přes 10 milionů korun. Nemocnice Na Bulovce v březnu 5,1 milionu korun a v dubnu 31,1 milionu korun, uvedla mluvčí Simona Krautová. Bulovka a VFN na dotaz ČTK průměrné hodinové sazby odměn nesdělily.

Fakultní nemocnice Plzeň soustřeďovala v kraji pacienty pozitivně testované na koronavirus. Vyčlenila specializovaná pracoviště, která pečovala o pacienty na standardních lůžkách i na jednotce intenzivní péče, k dispozici bylo také pracoviště pro pacienty, u nichž bylo při přijímání podezření na nákazu koronavirem a čekali na vyhodnocení testů. V Plzeňském kraji byla dosud podle údajů hygieniků nákaza zjištěna u 660 lidí, 16 lidí s pozitivním testem na koronavirus zemřelo, většina právě ve fakultní nemocnici. Nemocnice se 1739 lůžky a zhruba sedmimiliardovým rozpočtem je největší zdravotnické zařízení jihozápadních Čech.

Nemocnice podle ředitele Václava Šimánka při odměňování zaměstnanců vytvořila spravedlivý systém, který nenaruší vnitřní integritu odměňování zdravotníků. Je v něm zohledněno spektrum a náročnost poskytované péče i to, zda zdravotníci pracovali v přednemocniční péči, u standardního lůžka, na infekčních stanicích či na ventilovaných jednotkách intenzivní péče. „Klíč k stanovení výše odměn byl sestaven z kumulace počtu směn, daného pracoviště či jiného provozu, jehož činnost také souvisí s péčí o pacienty v rámci péče covid-19, jako je například laboratoř, pracoviště CT a podobně,“ řekl Šimánek.

Podle zdravotnických odborů náleží odměny za dobu epidemie covidu-19 všem zdravotníkům, ne pouze těm, kteří se starali přímo o nakažené novým typem koronaviru. Měly by být podle nich odstupňované podle míry jejich ohrožení. Zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR to dnes uvedli na tiskové konferenci.

-čtk-