Státní zdravotní ústav má novou ředitelku. Foto: Kacir, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Státní zdravotní ústav povede Macková, která byla dosud pověřena řízením

Novou ředitelkou Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se stala Barbora Macková, uspěla ve výběrovém řízení. Macková byla pověřena řízením ústavu od lednové rezignace ředitele Pavla Březovského, který odstoupil kvůli informacím, že se v SZÚ přednostně očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní.

Novou ředitelkou Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se stala Barbora Macková, uspěla ve výběrovém řízení. V tiskové zprávě o tom včera informovalo ministerstvo zdravotnictví. Macková byla pověřena řízením ústavu od lednové rezignace ředitele Pavla Březovského, který odstoupil kvůli informacím, že se v SZÚ přednostně očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní.

Mackovou, která vede Centrum epidemiologie a mikrobiologie, do funkce ředitelky ústavu jmenoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Macková podle něj díky tomu, že v SZÚ působí 26 let, fungování tohoto pracoviště skvěle zná. „Aktuálně probíhající pandemie covid-19 jasně ukazuje důležitost rozvoje Státního zdravotního ústavu jako stěžejní instituce v systému veřejného zdravotnictví ČR nejen při komunikaci směrem k odborníkům, ale především vůči veřejnosti,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Úkolem nové ředitelky bude podle ministerstva navázat na dosavadní činnost Státního zdravotního ústavu, zachovat vysokou úroveň odbornosti instituce a dále ji rozvíjet. SZÚ má podle ministerstva také zásadní roli v monitorování mutací koronaviru na našem území, jeho pracovníci z laboratoře pro chřipku dělají takzvanou sekvenaci, tedy podrobnou analýzu viru, která mutace potvrzuje.

Macková vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, specializuje se na lékařskou mikrobiologii. Věnuje se odborné přednáškové a publikační činnosti. V roce 2018 byla jmenována zástupkyní ředitele SZÚ. Na ministerstvu vede laboratorní skupinu, která se zabývá pandemií covidu-19.

Jméno Mackové se výrazněji objevilo ve veřejném prostoru loni v březnu. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho prozradil na tiskové konferenci po nátlaku premiéra Andreje Babiše (ANO), aby řekl, od koho má chybnou informaci o nákaze molekulární genetičky Soni Pekové koronavirem.

-čtk-