Pořadí největších farmaceutických firem podle objemu několik let vládla americká skupina Johnson & Johnson, nakonec v čele žebříčku stanula i loni. Foto: Flickr/Images Money

Johnson & Johnson versus Pfizer: Kdo ovládl žebříček největších farmafirem loňského roku?

Pořadí největších farmaceutických firem podle objemu několik let vládla americká skupina Johnson & Johnson. Pandemie koronaviru však měla dominanci této společnosti ukončit nebo přinejmenším ohrozit. Na paty jí totiž začal výrazně šlapat jiný americký gigant, skupina Pfizer.

Pfizeru v tom výrazně pomohl úspěch jeho vakcíny Comirnaty, která se stala jednou z nejvyužívanějších v boji s šířením koronaviru, a jíž Pfizer vyvinul ve spolupráci s německou biotechnologickou společností BioNTech. Díky prodejům této vakcíny se tržby Pfizeru v loňském roce téměř zdvojnásobily a čistý zisk společnosti přesáhl 25 miliard dolarů, tedy rovněž téměř dvojnásobku oproti roku 2020. Stačilo to však ke změně na čele globálního farmaceutického žebříčku?

10: AstraZeneca (tržby: 37,42 miliardy dolarů)

Desítku největších farmaceutických firem podle objemu tržeb uzavírá jiný výrobce vakcín proti koronaviru, a sice britská skupina AstraZeneca. Její obrat se v loňském roce zvýšil téměř o polovinu, a rovněž v tom velkou roli sehrály vakcíny proti koronaviru. Ty se nejvíce rozšířily ve Velké Británii. Zpočátku zaznamenaly slušný nástup i v jiných zemích, ovšem pozdější pochybnosti o bezpečnosti vakcíny vedly k určitému útlumu. AstraZeneca je však silná v mnoha jiných lécích. Má slušně rozvinuté portfolio onkologických léčiv, které je vůbec její největší. Bestsellerem AstraZeneky je lék Tagrisso, který se používá pro léčbu některých plicních nádorů.

9: Sanofi (tržby: 44,67 miliardy dolarů)

Francouzská skupina Sanofi dokázala své tržby loni zvýšit jen o 7,1 procenta, i tak jí to ale stačilo na umístění v první desítce největších farmaceutických firem světa. Sanofi sice patří mezi tradiční dodavatele očkovacích látek, zejména proti chřipce, pandemie covidu jí však v tomto ohledu ublížila. Prodeje vakcín proti chřipce totiž u Sanofi klesly o více než 13 procent. Sama Sanofi to přičítá právě poklesu zájmu o vakcinaci proti chřipce ve prospěch vakcinace proti koronaviru.

8: GlaxoSmithKline (tržby: 45,98 miliardy dolarů)

Ještě nižšího meziročního nárůstu tržeb dosáhla další britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline. Její šéfka Emma Walmsleyová prakticky po celý loňský rok vzdorovala obrovskému tlaku od aktivistického investora, americké investiční společnosti Elliott Management. Walmsleyové vyčítá, že skupinu nerozvíjí dostatečně. Walmsleyová však má podporu dalších členů vedení společnosti a také většiny akcionářů. Před GSK však stojí složité období, kdy se hodlá zbavit divize spotřební farmacie a společnost se tak de facto rozdělí.

7: Bristol Myers Squibb (tržby: 46,40 miliardy dolarů)

Obrat této americké farmaceutické společnosti se loni zvýšil o 9 procent. Více než čtvrtinu tržeb zabezpečil lék Revlimid, který se používá k léčbě mnohočetného myelomu. Letos však bude čelit generické konkurenci, a tak Bristol očekává, že prodeje tohoto léku klesnou asi o pětinu. Pro rok 2022 má však společnost v zásobě několik kandidátů, o jejichž schválení požádala nebo požádá americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

6: Merck (tržby: 48,70 miliardy dolarů)

Americká farmaceutická společnost Merck se v loňském roce „proslavila“ patentováním léku proti covidu molnupiravir. Látka však na výsluní nevydržela příliš dlouho, protože ji v účinnosti předčil Paxlovid z dílny konkurenta, skupiny Pfizer. Společnost Merck však zůstává silná na poli onkologických léků. Jejím bestsellerem je i nadále imunoonkologický lék Keytruda, jehož prodeje se loni zvýšily o 20 procent na více než 17 miliard dolarů.

5: Novartis (tržby: 51,63 miliardy dolarů)

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis je stálicí mezi big pharma společnostmi. Největší událostí loňského roku je bezesporu prodej jejího podílu v jiné švýcarské společnosti Roche, z něhož Novartis inkasoval bezmála 21 miliard dolarů. Novartis je tak nabitý penězi, se kterými může směle vyrazit na nákupy. Mezi jeho nejprodávanější léky patří Entresto (pro léčbu srdečního selhání) nebo protizánětlivý lék Cosentyx.

4: Abbvie (tržby: 56,2 miliardy dolarů)

Americká společnost Abbvie se může pochlubit meziročním nárůstem tržeb o 22 procent. Největší část prodejů zajišťuje imunologický lék Humira, který ale v příštím roce začne čelit biosimilární konkurenci na americkém trhu. V Evropě se už podobné léky objevily, což povede k poklesu prodejů Humiry na starém kontinentě asi o desetinu jen v tomto roce.

3: Roche (tržby: 68,70 miliardy dolarů)

Třetí největší farmaceutickou společností podle tržeb se loni stala švýcarská skupina Roche. Poté, co se majetkově rozešla s Novartisem, si dokázala udržet růst obratu, byť loni jen asi o tři procenta. Skupina Roche má poměrně široké portfolio produktů, loni se podílela také na vývoji léku proti covidu ve spolupráci s americkou společností Regeneron.

2: Pfizer (tržby: 81,29 miliardy dolarů)

Americká skupina Pfizer je doslova skokanem loňského roku. Její tržby se totiž meziročně zvýšily o 94 procent, čistý zisk dokonce o 98 procent. Lví podíl na tom má úspěch vakcíny Comirnaty, která se používá proti koronaviru. Dokonce se zdálo, že by se Pfizer mohl stát co do objemu tržeb největší farmaceutickou společností světa. Jenže ani faktické zdvojnásobení obratu a zisku na vystoupání na nejvyšší stupínek nestačilo.

1: Johnson & Johnson (tržby: 93,77 miliardy dolarů)

Nezahálela totiž ani společnost Johnson & Johnson, které se podařilo zvýšit tržby o 13,6 procenta, což je na tak velkou a zavedenou firmu úctyhodný výkon. Kupodivu za to ale nevděčí vakcíně proti koronaviru, nýbrž růstem prodejů jiných inovativních léků, a to zejména pro léčbu mnohočetného myelomu (Darzalex) nebo imunologického léku Stelara. Prodeje Darzalexu stouply meziročně o 44 procent, prodeje Stelary o 18,5 procenta.

Petr Musil