Výroba ortopedických implantátů začala v Kladně už v roce 1969, první náhradní kyčelní kloub byl v Kladně vyroben v roce 1972. Od roku 1972 firma vyrobila 400.000 náhrad kyčelních kloubů a 50.000 náhrad kolenních kloubů. Firma vyrábí umělé kyčelní klouby i pro psy. Foto: Beznoska.cz

Výrobce kloubních náhrad Beznoska meziročně roste o deset procent

Výrobce kloubních náhrad Beznoska meziročně v posledních třech letech roste o deset procent, důvodem je hlavně rostoucí vývoz do zahraničí. Roční obrat kladenské společnosti činí 180 milionů korun, zhruba třicetimilionový zisk firma z větší části každoročně investuje do nákupu nových strojů, například obráběcích. ČTK to řekl Petr Milata, jednatel společnosti, která má přes 100 zaměstnanců. V Kladně vznikají kromě kloubních náhrad také sady nástrojů pro jejich voperování, speciální šrouby a také náhrady kostí zasažených nádorem.

 

Více než polovina tržeb společnosti představuje tuzemský trh. Mezi odběratele patří většina velkých českých nemocnic. „Počet operací kyčelních a kolenních náhrad každoročně roste a je předpoklad, že poroste i nadále s prodlužováním délky lidského věku,“ uvedl Milata.

Velkou část zahraničního odbytu tvoří Slovensko, další vývoz směřuje například do republik bývalého Sovětského svazu. Rozjednány jsou také projekty v Portugalsku nebo Číně.

Zhruba 90 produkce Beznosky tvoří kloubní náhrady. A to nejen ty, která nahrazují například klouby zasažené artrózou, ale i takzvané revizní náhrady, tedy ty, která nahrazují už jednou voperovaný umělý kloub a mají pro to speciální konstrukci. V sídle společnosti je mimo jiné i sál, kde si lékaři mohou vyzkoušet operační postupy přímo s konkrétními náhradami a sety pro operaci.

Materiály společnost nakupuje v zahraničí, například v Německu či Spojených státech. Náhrady jsou většinou vyrobeny ze slitin titanu nebo ze speciální antikorozní oceli. Vývoj nového typu náhrady trvá zhruba pět let. Umělé kloubní jamky vyrobené z plastu, ultra vysoko molekulárního polyethylenu, se například v současnosti obohacují vitaminem E, který zpomaluje jejich oxidaci. Působení kyslíku totiž může způsobit stárnutí jamky a zhoršení jejích vlastností.

V ČR je Beznoska unikátním výrobcem náhrad částí pánve, které například zasáhla rakovina. Na základě rentgenů a CT snímků lze takovou náhradu kosti vyrobit do 14 dnů, a to nejdříve prototyp ve 3D tiskárně. Po konzultaci s lékaři se pak přesně na míru vyrobená náhrada připraví v Německu 3D tiskem z titanového prášku.

Výroba ortopedických implantátů začala v Kladně už v roce 1969, první náhradní kyčelní kloub byl v Kladně vyroben v roce 1972. O dvacet let později byl podnik privatizován. Do roku 1996 měla firma v ČR v podstatě monopol na výrobu umělých kloubů. Jeho produkce v posledních letech stále roste. Od roku 1972 firma vyrobila 400.000 náhrad kyčelních kloubů a 50.000 náhrad kolenních kloubů. Firma vyrábí umělé kyčelní klouby i pro psy.

-čtk-