Co se musí stát, aby se zakročilo proti nebezpečnému HHC?

Co se musí stát, aby se zakročilo proti nebezpečnému HHC?
Tomáš Zdechovský. Photo: www.zdechovsky.eu

V nemocnici končí čím dál tím víc lidí otrávených látkou HHC, kterou si může zakoupit každý. Vysoký počet případů otravy z cukrovinek je nyní v Karlovarském kraji – hned 7 případů! Naprosto alarmující je pro mě skutečnost, že se většinou jedná o mladistvé pacienty, navíc mnohdy dokonce o malé děti! Ve FN Motol se starali o dvou a půl roční dítě, které pozřelo sušenky s touto syntetickou látkou. A já se ptám: je snad toto v pořádku? Vážně dáváme všanc zdraví naší budoucí generace jen pro nejistý ekonomický zisk? Zde prostě nelze mlčet.

V čem je látka HHC zrádná a nebezpečná?

Hexahydrokanabinol (HHC) je kanabinoid získávaný z konopí. Intoxikovaní mají po požití poruchy vědomí, které mohou trvat až 48 hodin. Postihují je výkyvy nálad, přičemž dle slov lékařů se běžně dostavuje i agrese.

Velkým problémem také je, že účinek může nastat až po několika hodinách po požití, tedy ve chvíli, kdy je dotyčný už předávkovaný. Mezi nejčastější příznaky předávkování látkou HHC patří zvracení, křeče a bezvědomí. Lékaři navíc nevylučují, že taková intoxikace může mít na zdraví jedince dlouhodobé následky.

Umění dělat „mrtvého brouka“ nebo věřit ve spásu ekonomiky na úkor životů?

Počet otrávených v naší zemi roste. Denně riskujeme zdraví nejen naše, ale i našich dětí, když dopustíme, aby se cukrovinky obsahující HHC volně prodávaly takříkajíc na každém rohu. Lhostejnost některých mne zaráží. Koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil vnímá HHC jako legální náhražku konopí a celkem nelogicky se domnívá, že kdyby zde bylo konopí povolené, pak by k předávkování touto látkou nedocházelo.

Dál to zřejmě moc řešit nechce. Když si vzpomenu na tvrzení Pirátů o legalizaci konopí jakožto o spáse naší ekonomiky, je mi smutno. Jestli nás vidina (navíc nejistá) ekonomického zisku dokáže oslepit natolik, že jsme schopni ji vnímat jako důležitější než lidské zdraví, pak se podle mého názoru nacházíme ve slepé uličce.

EU pomůže, ale s řešením by měla přijít Česká republika

Prodej produktů s HHC u nás vyžaduje patřičnou regulaci, ta zatím ale chybí. Evropská komise na základě dat Evropské drogové agentury už chystá seznam látek, které budou moci kupovat pouze osoby starší 18 let.

Je však nutné mít na paměti, že se pohybujeme v oblasti trestního práva, o kterém si členské státy rozhodují samy. Proto bych osobně uvítal, kdyby s nějakým omezením přišla Česká republika co nejdřív. Huntování mladých životů cukrovinkami s HHC je třeba udělat přítrž.

Autor: Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL