Nejlepší příprava na další krize? Posílit naše zdravotnictví

Nejlepší příprava na další krize? Posílit naše zdravotnictví

Pojďme začít třemi otázkami. Těmi, které bychom si měli položit, pokud se chceme co nejlépe připravit na cokoliv špatného, co může přijít. Ať už další pandemie, přírodní katastrofa nebo válečný konflikt. Tyto tři základní otázky jsou: jak tomu můžeme čelit? Co potřebujeme mít po ruce, abychom tomu dokázali čelit? A do třetice, pokud to zatím nemáme, jak si to můžeme obstarat?

Pokud si jen těžko dokážeme představit příští krizi, bude tenhle úkol hodně složitý. Pokud jsme ale už v minulosti nějakou krizí prošli, máme se z čeho poučit.

Přesně v takové situaci se nachází Evropská unie po pandemii COVID-19.

V Evropském parlamentu jsme více než rok pracovali na seznamu věcí, které si EU vzala (nebo měla vzít) jako ponaučení právě z nedávné zdravotní krize. Jsme přesvědčeni, že Evropská unie reagovala vším, co měla k dispozici, a je zřejmé, že její silná role, zejména při podpoře výzkumu a vývoje vakcín, byla v uplynulých třech letech klíčová pro záchranu milionů životů.

Naším hlavním doporučením je, aby se EU stala soběstačnější v oblasti zdravotnictví, například ve výrobě léků. Musí se vyhnout závislosti na třetích zemích. Musí zvýšit svou výrobní kapacitu a zároveň diverzifikovat globální dodavatelský řetězec a zajistit lepší koordinaci národních zdravotnických strategií. To je to, co musíme mít příště po ruce, až budeme čelit další krizi. To musí být náš plán, abychom zabránili opakování minulých chyb.

Je nezbytné, aby si EU stanovila jasná pravidla, díky kterým nebudeme muset opět na dlouhou dobu zavírat naše školy nebo paralyzovat naše instituce.

Příště už nesmíme poškozovat naše podniky překotnými omezeními. Nesmíme dostat ty nejzranitelnější do situace, kdy se budou cítit ještě slabší, ještě vystrašenější.

I proto je velmi důležité poučit se i z šíření dezinformací, které měly během krize ještě ničivější dopad. Potřebujeme zvýšit ochranu proti dezinformačním kampaním.

Evropský parlament před pár dny na svém posledním zasedání schválil 100stránkový seznam doporučení. Teď bude klíčové ona doporučení uvést v život.

Chceme taková řešení, která budou cestou pro budoucnost Evropy – Evropy schopné čelit jakémukoli ohrožení nejen našeho zdraví, ale také základem posílení naší bezpečnosti, prosperity, zkrátka toho, čemu říkáme evropský styl života.

Michaela Šojdrová, europoslankyně KDU-ČSL (EPP)

Dolors Montserrat, europoslankyně, autorka zprávy výboru pro poučení z pandemie