"Deset procent si tedy neumím představit. Mohli bychom to udělat, ale když vám krachuje nemocnice, není to nic příjemného a nakonec by se to řešilo zvýšeným propouštěním," řekl odborářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček: Příští rok bychom si navýšení platů mohli zopakovat

Nemocnicím pošleme peníze na vyšší platy, v soukromých zařízeních si ale na správné použití musí dohlédnout odbory, řekl včera na VII. sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Zároveň vyloučil naplnění požadavku lékařských odborů, aby se mzdy zvedly o deset procent.

 

„Původně to mělo být pro všechny 3,5 procenta. Také díky tlaku odborů má zdravotnictví pět procent. Je to po mnoha letech první plošné navýšení tarifů pro všechny ve zdravotnictví. Pět procent bylo maximum, které jsem mohl s klidným svědomím slíbit a vědět, že nerozvrátím systém, což by znamenalo, že pak na výplaty nebude vůbec. Pokud pomineme zdroje na kompenzace poplatků, potřebujeme pro příští rok navíc do systému šest miliard korun. Z těch teď dáváme 3,8 miliardy do lůžkových zařízení. Deset procent si tedy neumím představit. Mohli bychom to udělat, ale když vám krachuje nemocnice, není to nic příjemného a nakonec by se to řešilo zvýšeným propouštěním. Dávám tu ale veřejný slib, že pokud bude růst pokračovat i v následujícím roce, tak to na konci příštího roku zopakujeme. Tato vláda slíbila, že růst platů zaměstnanců je její priorita, a když se nám čtyři roky bude dařit, myslím, že 20 procent není málo,“ povzbudil odboráře Němeček.

Peníze tentokrát dostanou nejen zdravotníci, ale i nezdravotnická povolání. Do nemocnic finance půjdou přes úhradovou vyhlášku, která bude podle nejnovějšího návrhu na 103 procentech letošních paušálů. To má podle Němečkových propočtů nárůst mezd dostatečně pokrýt. Ministr bude také informovat jednotlivé nemocnice o konkrétním navýšení a v pátek na zasedání Asociace krajů ČR připomene sociálně-demokratickým hejtmanům, aby platy zvedli i v krajských zařízeních.

U soukromých organizací si však u vedení musí vybojovat navýšení sami odboráři – ministerstvo nemá možnost růst nařídit, byť na něj poslalo prostředky. S tím také počítá i vedení svazu. Počítali jsme všechny zaměstnance v příspěvkových organizacích i obchodních společnostech. Vzali jsme si poměr základů a nadtarifních složek a došli jsme k částce 3,4 miliardy, ministerstvo pak 3,2 miliardy, takže jsme se sešli. Tyto částky by měly jít úhradovou vyhláškou do nemocnic. Pro odbory je to signál, aby vyjednávaly o pětiprocentním navýšení,“ potvrdila místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková.

Odboráři sice požadovali, aby ve vyhlášce bylo uvedeno, kam mají přesně přidané finance jít, to však podle ministra není možné. „Omašličkovat to neumíme. Naši legislativci se velmi striktně staví proti tomu, aby peníze byly v rámci úhradové vyhlášky rozděleny, na co mají jít. Má jít o úhradu zdravotní péče, kterou z logiky věci poskytují lidé. Považoval bych ale za nefér, aby někdo dal peníze tam, kde mají být, a jiný je použil na něco jiného. Budu proto velmi apelovat, aby i v obchodních společnostech šly peníze, kam jsme zamýšleli, a nevznikaly další disproporce. To by měl pak také řešit i zákon o neziskových nemocnicích,“ podotkl Němeček.

Ministerstvo by chtělo tento zákon dopracovat během příštího roku tak, aby mohl platit od ledna 2016. Důvodem zamýšlené změny je podle Němečka to, že ani forma příspěvkové organizace, ani obchodní společnosti pro zařízení primárně nezisková plně nevyhovuje. Na novou formu budou pak moci přejít všichni, kdo budou chtít. Přechod by měl zaručit smlouvu s pojišťovnou, tabulkové platy pro zaměstnance a celé spektrum služeb včetně pohotovosti pro pacienty.

„Sjednocení odměňování v nemocnicích bez ohledu na právní formu je dlouhodobý požadavek odborového svazu. Je tu prosba za nás za všechny, aby se legislativní práce na zákoně urychlily, aby platil od ledna 2016,“ podpořila snahu i šéfka svazu Dagmar Žitníková.

Pracovníci státem řízených a některých krajských zdravotnických zařízení by navíc na konci roku měli dostat kompenzaci za to, že ostatní státní zaměstnanci dostali přidáno už od listopadu – byť jen o 3,5 procenta. „Rozeslal jsem ředitelům přímo řízených organizací dopis s žádostí o kompenzaci formou mimořádných odměn. Jinde jsme dělali, co je v našich silách. Bavil jsem se s hejtmanem Haškem o tom, že tam, kde to ekonomická situace v rámci krajů dovoluje, to také zrealizují,“ dodal Němeček.

-mk-