Interrupci může žena v ČR podstoupit do 12. týdne těhotenství, ze zdravotních důvodů i později, miniinterrupci do 8. týdne. Farmakologický potrat se provádí do 49. dne těhotenství, kdy embryo má nanejvýš deset milimetrů. Na snímku je pohlednice z viktoriánské éry. Foto: Wikipedie

Potratová pilulka má podle odborníků až čtyřikrát vyšší riziko komplikací

Potratovou pilulku, která je v Česku dostupná od června, nepovažuje Česká gynekologická a porodnická společnost za výhodnější variantu operačního potratu. Řekl to místopředseda společnosti Vladimír Dvořák. Podle něj by ženy měly vědět, že po pilulce je procento komplikací až čtyřikrát vyšší. Hlavní problém je v tom, že „vypuzení plodu“ nemusí být úplné, takže se potrat dokončuje operačně. Podle Dvořáka je na ženách, co zvolí, odborná společnost pilulku nikdy jako šetrnější nedoporučovala.     

 

„Česká gynekologická a porodnická společnost souhlasila s tím, aby byla potratová pilulka dostupná i v České republice. Nikdy ale nedeklarovala, že by tato metoda umělého ukončení gravidity měla být preferována nebo doporučována jako šetrnější než klasická metoda chirurgická,“ uvádí výbor společnosti.

Někteří gynekologové jsou k využití pilulky vstřícnější. Gynekolog Petr Křepelka, který ji počátkem července představoval na tiskové konferenci pořádané distributorem, novou možnost pro ženy uvítal s tím, že riziko komplikací omezuje. Podle Hnutí pro život, jež potraty odmítá, je zvyšuje. Častější jsou prý zvracení, kolapsy či vykrvácení. Podle docenta Marka Ĺubuškého ale za dvacet let, kdy se pilulka ve Francii a dalších zemích užívá, nebyl potvrzen žádný případ vykrvácení po jejím požití.

„Distributor potratové pilulky zneužil na tiskové konferenci loga České gynekologické a porodnické společnosti. Společnost nebyla organizátorem ani spoluorganizátorem konference a citace z ní je nutno brát jako citace autorů jednotlivých sdělení, ne jako stanovisko odborné společnosti,“ řekl Dvořák. Výbor společnosti se podle něj obává, že „zavádějící interpretací informací o pilulce může být nevhodně ovlivněna laická veřejnost“.

Interrupci může žena v ČR podstoupit do 12. týdne těhotenství, ze zdravotních důvodů i později, miniinterrupci do 8. týdne. Farmakologický potrat se provádí do 49. dne těhotenství, kdy embryo má nanejvýš deset milimetrů. Množství tkáně odcházející při potratu by nemělo být o mnoho větší než při běžné menstruaci. Pilulku může podat jen lékař v nemocnici.

„Nijak tuto metodu nezatracujeme, ale není to metoda, kterou by výbor odborné společnosti favorizoval,“ shrnul Dvořák s tím, že procento komplikací po užití pilulky je podle studií 20 procent, po chirurgickém potratu pět procent. V jeho ordinaci se ženy na potratovou pilulku neptaly. Pokud o interrupci uvažují, poučí je o všech možnostech, včetně pilulky. „Po pravdě řečeno, se pro ni u nás zatím nikdo nerozhodl,“ řekl Dvořák.

-čtk-