Milan Kubek, prezident České lékařské komory (vlevo) a Zdeněk Kabátek, ředitel VZP, se opakovaně dokázali dohodnout na oboustranně výhodných podmínkách odměňování ambulantních lékařů. Foto: Tomáš Cikrt

VZP se chystá ambulancím odpustit většinu regulací

Úspory VZP získané díky používání pozitivních listů a racionální spotřebě zdravotnických materiálů získají ambulantní lékaři. Pojišťovna včera zveřejnila podrobnosti o dohodách s Českou lékařskou komorou (ČLK) ohledně toho, jak budou lékaři odměňováni za celoživotní vzdělávání. Dobrou zprávou pro všechny ambulance je také to, že se nebudou regulovat léky a zdravotnické prostředky. Regulace na léky tak pojišťovna odpustí už potřetí.

 

„Pro rok 2014 jsme připraveni neuplatnit regulace za zdravotnické prostředky a léky. V oblasti vyžádané péče budou pouze tam, kde hodnota regulací přesáhne 200 tisíc korun. V tomto případě použijeme osvědčený model použitý už pro rok 2013, a to využití spolupráce společných komisí složených ze zástupců pojišťovny a ČLK, kteří posuzovali každý případ individuálně,“ vysvětluje ředitel VZP Zdeněk Kabátek. „Omezením regulací hodláme podpořit ekonomický klid v ambulancích. Lékaři musí vědět, že pokud budou klientům VZP v odůvodnitelném rozsahu poskytovat tu nejkvalitnější možnou péči, nebude jim hrozit, že na to sami doplatí. To zároveň zvyšuje i jistotu pacientů, že lékaři se nebudou snažit na nich šetřit, aby se vyhnuli případné regulaci,“ doplňuje šéf VZP.

„Jsem rád, že se i pro letošní rok podařilo domluvit praktické odpuštěné veškerých regulací, což jsou srážky, které platí lékaři odmítající šetřit na svých pacientech. Tyto regulace už zpochybnil Ústavní soud,“ kvituje rozhodnutí prezident ČLK Milan Kubek.

Ambulance se nyní mohou těšit i na to, že se zvýší objem tzv. referenčních bodů. Ten byl pro rok 2014 oproti úhradové vyhlášce navýšen o 50 procent bodů uhrazených v roce 2012 v sestupné hodnotě. Dohoda se týká všech ambulantních specialistů, kteří podepsali na rok 2014 úhradový dodatek vycházející z uzavřené dohody mezi VZP a ČLK. „VZP tak chce vyslyšet nedávno deklarovaný názor Ústavního soud a co nejvíce omezit množství bodů, které budou hrazeny v sestupné hodnotě,“ vysvětluje Zdeněk Kabátek.

Vzdělávající se lékaři dostanou více

Na peníze navíc se pak mohou těšit také ti lékaři, kteří se celoživotně vzdělávají. Ambulantní specialisté a ambulantní gynekologové, kteří jsou držitelem platného Diplomu celoživotního vzdělávání ČLK, dostanou navíc jeden haléř ke každému bodu. Už dříve přitom pojišťovna přislíbila zvýšit všem ambulantním specialistům a gynekologům hodnotu bodu o jeden haléř oproti úhradové vyhlášce, takže ti, kdo se vzdělávají, dostanou ve výsledku haléře dva. „Zvýšení platby všem o haléř se může zdát málo, ale vzhledem k tomu, že hodnota bodu je 1,03 koruny, jde o zvýšení o další procento k úhradám, což je pro soukromé lékaře velmi podstatné. Je dobře, že pan ministr chce stabilizovat nemocnice a zajistit peníze na zvýšení platů jejich lékařů a personálu, ale i v privátním sektoru pracují zdravotníci. Potřebujeme, aby úhrady rostly a my mohli zaplatit zdravotní sestry, které u nás pracují,“ uvádí Milan Kubek. Bonifikace ve formě navýšení o haléř ve výsledku představuje navíc téměř sto milionů korun.

Zkrátka nepřijdou ani vzdělávající se praktici, kteří předložili diplom do konce března 2014. „VZP zohlednila námitku ČLK, že praktičtí lékaři vykazují méně výkonů v porovnání s ambulantními specialisty či gynekology. Praktičtí lékaři, kteří jsou držiteli platného Diplomu celoživotního vzdělávání ČLK, proto vedle bonifikace prostřednictvím zvýšení hodnoty bodu o jeden haléř získají navíc zvýšení kapitační platby o 50 haléřů,“ přibližuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

„Bonifikace za diplom celoživotního vzdělávání je výraz toho, že si VZP váží kvalitní péče, protože není možno poskytovat kvalitní péči nevzdělaným lékařem. I sami pacienti by po lékařích měli chtít, aby jim předložili, jestli se vzdělávají, a diplom vydaný ČLK je toho důkazem,“ podotýká šéf ČLK s tím, že definitivní podoba způsobu bonifikace pro příští rok se bude odvíjet od finálního textu úhradové vyhlášky.

Největší česká zdravotní pojišťovna zároveň zdůrazňuje, že náklady na podporu ambulancí nebudou mít dopad na vyrovnaný zdravotně pojistný plán z roku 2014 – VZP je bude hradit z úspor, kterých dosáhla.

„Výše uvedené body by měly přispět k co nejlepšímu fungování ambulantního segmentu, který plní roli brány do systému. Jako takový je ve velké míře určující pro další pohyb pacienta v celém zdravotnickém prostoru, a tedy i pro výši a účelnost vynaložených nákladů. Chci ujistit klienty i partnery, že realizace kroků neohrozí hospodaření VZP. Veškeré náklady půjdou z úspor v oblasti léků a spotřeby zdravotního materiálu, na kterých se podílejí právě lékaři tím, že využívají moderních nástrojů ke snižování nákladů. Jde zejména o pozitivní listy další stovky milionů korun, o které VZP snížila náklady na zdravotnické materiály, jako jsou vertery či stenty. U nich totiž v průběhu roku narovnala systém plateb, který zdědila pokřivený z minulých let. Proto je fér, aby uspořené peníze byly použity na kultivaci a zvyšování kvality zdravotních služeb poskytovaných klientům. Zároveň to neohrozí realizaci závazů vůči státnímu rozpočtu, ať už je to předsunutá platba nebo navrácení částky finanční výpomoci,“ ujišťuje Zdeněk Kabátek.

Zkrátka by ambulance nemusely přijít ani u ostatních pojišťoven. Jak řekl Zdravotnickému deníku minulý týden šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, jednání se vyvíjejí slibně. ČLK zatím na reakci na prosbu o vyjednávání čeká. „Oslovil jsem minulý týden všechny zdravotní pojišťovny s tím, že jsem popsal, jaké dohody máme pro letošek s VZP a o čem jednáme pro příští rok. Pojišťovny nám pro letošek podobné dohody odmítly, ale já doufám, že alespoň na příští rok se jednání otevřou a očekávám od některého z ředitelů pojišťoven vstřícné podání ruky k jednání o podobných bonifikacích. VZP, která má 60 procent klientů, je pro lékaře nejdůležitější, ale byli bychom rádi, kdyby se vstřícně chovaly i ostatní zdravotní pojišťovny,“ uzavírá Milan Kubek.

Michaela Koubová