Jeremiah Mitchell předtím a poté, co mu lékaři amputovali končetiny a části obličeje, aby ho zachránili při nákaze meningitidou. Foto: Huffingtonpost

Celebrity v čele odmítačů očkování v USA: přes šest tisíc úmrtí za sedm let

Odpůrci očkování jsou v Česku slyšet stále hlasitěji. Problém s odmítači však vůbec není výsostnou záležitostí naší země – mnohem intenzivněji a delší dobu ho pociťují v USA. Téma tam vyostřují celebrity, rezonuje v televizích i časopisech, zabývají se jím i blogy. Jeden takový z pera Erika Oseho uveřejněný na Huffington Post nyní přináší Zdravotnický deník.

 

Na Štědrý večer se tisíce Američanů dívalo na přenos z newyorského Times Square, odkud je herečka a dřívější dívka Playboye Jenny McCarthyová vyzvala, aby jí poslali polibek přes televizní obrazovku. Mnozí to udělali a pak jí poslali obrázek jako důkaz. To je podstata existence celebrity – možnost ovlivňovat chování jiných lidí. A někdy toho moci zneužívat.

Tvrzení, že očkování způsobuje autismus, prokázali jako chybné lékaři i vědci. Stejně tak jsou téměř všichni příčetní vědci přesvědčeni, že globální oteplování způsobuje člověk. Jenže kvůli tomu, že celebrity jako McCarthyová, Mayim Bialiková či Donald Trump šíří dezinformace týkající se očkování, se podle lékařů do Ameriky vracejí nemoci, kterým se dá zabránit – jako příklad uveďme spalničky. Od poloviny roku 2007 do konce roku 2014 došlo podle CDC v USA k 6274 úmrtím, kterým by šlo předejít vakcinací.

Loni v květnu se v USA vyskytl nejvyšší počet spalniček za 20 let. CDC odhaduje, že v roce 2013 92 procent lidí, kteří spalničkami onemocněli, nebylo očkováno. Než se rozjela protivakcinační propaganda, byly v roce 2000 spalničky předčasně považovány za vymýcené. To byl obrovský úspěch amerického veřejného zdravotnictví. V 50. letech, ještě než se očkování rozšířilo, se totiž ročně objevovaly statisíce případů, někdy jich byl dokonce i milion.

„Spalničky způsobují ušní infekci u deseti procent nakažených dětí, okolo pěti procent dostane zápal plic. Ještě strašidelnější je fakt, že jedno z tisíce nakažených dětí podle CDC zemře. S čísly tak nízkými, jako jsou nyní, není ještě důvod k obavám, ale když se vrátíme se k číslům podobným padesátým letům, může se objevit velká epidemie. Uvažme, že onemocnění zabije na světě i nyní 164 tisíc lidí,“ napsal v roce 2013 na Huffington Post editor MedicalDaily.com Elijah Wolfson.

Děti, které zaplatily životem

V roce 2001 se šestiletá Abigale Duffyová ze Sleepy Eye z Minnesoty zotavovala z planých neštovic, když se nakazila pneumokokem. Její rodiče očkování věřili, ale podle matky měli tehdy pediatra, který většinu dostupných očkování nedoporučoval. „Ve výsledku tedy moje dítě nebylo očkované ani proti planým neštovicím, ani proti pneumokokovi,“ říká matka Shannon Duffy Petersonová. Abigal dostala jeden nedělní večer horečku a později té noci zemřela své matce v náručí při převozu do nemocnice.

V roce 2012 dvouměsíční chlapec Brady Alcaide Riffenburg z Chicopee v Massachusetts zemřel na černý kašel. Bradyho matka Kathryn Riffenburgová byla několik let předtím očkovaná, ale až příliš pozdě se dozvěděla, že vakcína během těhotenství by jejího syna dost možná zachránila. Barbara Stechenbergová, vedoucí lékařka oddělení infekčních nemocí v dětské nemocnici Baystate, kde Brady zemřel, vysvětlila, že je podstatné vědět, že se děti obvykle nakazí černým kašlem od dospělých a dalších dětí v rodině.

Každé dítě, které přežije nemoc, proti níž se dá očkovat, může mít navždy změněný život. V roce 2010 vypukla ve škole v Oologah – Talala meningitida, která zabila dvě děti a nakazilo se dalších pět. Jedním z přeživších byl Jeremiah Mitchell, který chodil do školky. Doktoři mu museli amputovat obě ruce a nohy, části víček, čelistí a uší. „Když se dostal ven, měl uříznuté všechny končetiny a byl zabalený jako mumie. Omdlela jsem. Dlouho jsme plakali,“ říká jeho matka Michaela Mitchellová.

Dezinformace jako virus

Jenny McCarthyovou popisují jako dívku Playboye, z níž se stala pseudoodbornice, která se díky energii a slávě stala největším šiřitelem antivakcinační ideologie. Je prezidentkou Generation Rescue, neziskové organizace založené v roce 2005 Lisou a J. B. Handleyovými, kteří šíří zpochybněnou teorii, že děti s autismem jde léčit pomocí nevědeckých a nemedicínských metod. Jejich webové stránky tvrdí: Běžná medicína léčí příznaky autismu, biomedicínská léčba se zaměřuje na příčinu. McCarthyová na tuto stránku narazila v jejích počátcích, krátce poté, co byl jejímu synovi diagnostikován autismus. Nato začala její protiočkovací křížová výprava.

Chybná teorie, že očkování může způsobit autismus, pochází z již vyvrácené britské studie z roku 1998 týkající se MMR vakcíny (zabraňuje spalničkám, zarděnkám a příušnicím). Ukázalo se, že si výzkum autor Andrew Wakefield skoro celý vymyslel. Podle CNN zkreslil či pozměnil anamnézu všech 12 pacientů, kteří byli zařazeni do studie. Při vyšetřování British Medical Journal v roce 2011 byl Wakefield označen za vynalézavého podvodníka s tím, že z 12 pacientů mělo pět vývojové problémy ještě před očkováním a tři nikdy autismem netrpěli. Wakefield přišel v roce 2010 o lékařskou licenci.

Bohužel byla svého času studie brána jako důvěryhodná a spojení autismu a očkování v lidech zůstalo. To potvrzuje, že se dezinformace může šířit jako virus. Později, když se studie ukázala jako podvod, už byla škoda napáchána – na lžích se začal stavět průmysl zaměřený na rodiny dětí s autismem, které jsou nešťastné, protože neumí vysvětlit, proč je jejich dítě postižené.

Nikdy nebyl nalezen jediný skutečný vědecký důkaz o tom, že očkování způsobuje autismus. „Země není placatá, ale kulatá, a očkování nezpůsobuje autismus,“ zdůrazňuje doktor Paul Offit, vedoucí infekčního oddělení dětské nemocnice v Filadelfii a spoluobjevitel očkování proti rotavirům.

Původní lživá studie z roku 1998 zažehla jiskru celosvětově se šířícího strachu – a to přesto, že byla založena na 12 zfalšovaných případech. V roce 2012 pečlivé studie zahrnující přes 14,7 milionu dětí nenalezly žádnou spojitost mezi autismem a očkováním.

Lži v přímém přenosu

Je asi příliš žádat po Jenny McCarthyové, aby si přečetla jednoduchý, dobře podložený článek, který publikoval server Upworthy.com, a poučila se, že neexistuje jediná podložená spojitost mezi autismem a očkováním? A pak aby řekla světu, že se spletla? To by pomohlo alespoň trochu odčinit škodu, kterou způsobila dětem tím, že deset let prosazovala lživou protivakcinační propagandu.

Nyní, když se nemoci, které dlouho dřímaly, vracejí, se McCarthyová pokouší popírat svoje protivakcinační aktivity. Navíc stále dezinformuje veřejnost. „Nejsem proti očkování,“ řekla v listopadu, těsně před začátkem její nové rádiové show SiriusXM. „Každý by se měl informovat a ptát se. Pokud má vaše dítě nějaký problém, požádejte doktora o alternativní očkovací schéma,“ dodala McCarthyová. Alternativní schéma znamená méně dávek najednou, což se nedoporučuje, protože se tak prodlužuje čas, kdy je dítě neočkované a tedy náchylné k nemocem. „Ironií je, že moje pozice je pořád stejná. Jen mě lidé neposlouchají. Během let říkám to samé stále dokola, jenže lidé si jen přečtou titulek a už ne to, co jsem přesně řekla,“ stěžuje si McCarthyová.

Jenže to, co tvrdila v roce 2007 v Oprah, s výše uvedeným tvrzením nekoresponduje. „Nechali jsme naše dítě očkovat a něco se stalo. Těsně před očkováním MMR vakcínou jsem lékaři řekla, že mám z toho očkování špatný pocit. Tohle je ta vakcína, co způsobuje autismus, že? A on odpověděl: To je absurdní. Jde o snahu matek na něco svést vinu. Odpřísahal to a sestra dala Evanovi vakcínu. Doufala jsem, že je v pořádku. A pak najednou bum – z očí mu zmizela duše,“ vyprávěla tehdy McCarthyová. Pro CNN pak řekla: „Nepochybuji o tom, že Evanův autismus spustilo očkování“. Ve stejném duchu se vyjádřila i v roce 2009 pro časopis Time. „Bohužel si myslím, že se některá onemocnění budou muset vrátit, abychom zjistili, že je třeba vyvinout bezpečné vakcíny. Když nás očkovací společnosti neposlouchají, je to jejich zatracená chyba, že se ty nemoci vrátí. Vyrábějí něco, co je na ho..o. Když nám dáte bezpečnou vakcínu, budeme ji používat. Nemělo by to být na styl obrna nebo autismus,“ uvedla McCarthyová. Dále v tom samém rozhovoru řekla: „Pokud se zeptáte rodiče autistického dítěte, jestli by chtěl spalničky nebo autismus, shodneme se na zatracených spalničkách“.

Pokud budeme někdy chtít slyšet od Jenny McCarthyové smysluplné vystoupení v televizi, musíme dát svůj postoj najevo těm, kdo jí platí a v televizi jí drží. Právě tlak veřejnosti přispěl k tomu, že v roce 2014 nedostala obnovený kontrakt po ročním působení v „The View“ od ABC. McCarthyové nová reality show Donnie loves Jenny měla premiéru 7. ledna na kanálu A&E. Můžete producentům dát najevo, jak problém vidíte, a požádat je, aby Jenny McCarthyová veřejně prohlásila, že vakcíny fungují – nebo o tom uslyší inzerenti.

Děti jako Abigaile Duffyová a Brady Riffenburg už se hájit nemohou. Aby byly další děti uchráněny podobného osudu, je třeba se ozvat – protože je fakt, že vakcíny jsou bezpečné a hlavně fungují.

autismus opr 22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-mk-