Mezi pacienty a lékárníky ve Velké Británii už nebude vždy jenom tára (tedy, to co laici nazývají pult). Potkají se spolu totiž v ordinaci praktického lékaře. Foto: NHS UK

„Skrytá armáda“ lékárníků zachrání praktické lékařství ve Velké Británii

Pacienti ve Velké Británii, kteří navštěvují svého praktického lékaře s dlouhodobými zdravotními problémy jako je astma nebo vysoký krevní tlak, se možná brzy ocitnou v nezvyklé situaci. V ordinaci na ně nebude čekat jejich lékař, ale lékárník.  Počítá s tím radikální návrh, který se má vypořádat s příliš dlouhými čekacími dobami praktiků. Podle návrhu mají farmaceuti převzít větší roli v provozu ordinací a dokonce v léčbě pacientů. Informoval o tom časopis The Independent.

 

V Británii řídí zdravotnictví Národní zdravotní služba (National Health Service – NHS), s plánem ovšem přišly překvapivě samy organizace sdružující zdravotníky, a to Královská společnost praktických lékařů (Royal College of General Practitioners  – RCGP) a Královská farmaceutická společnost (Royal Pharmaceutical Society – RPS).

Farmaceuti by měli převzít spoluodpovědnost za předepisování léků jak v případě praktických lékařů, tak místních nemocnic a pečovatelských domovů. Ačkoliv při mnoha lékařských ordinacích fungují i lékárny, vyslovila se společnost praktiků proto, aby lékárníci pomohli snížit tlak na čekací listiny na lékařské vyšetření. Měli by se věnovat těm nemocným, kteří měli navštívit lékaře kvůli lékům. Představuje to poměrně velkou skupinu pacientů, kteří trpí chronickými nemocemi, kromě astmatu a vysokého krevního tlaku, také například cukrovkou nebo chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN).

Lékaři a Lékárníci v Británii

Praktičtí lékaři

Registrováno je více než 65 tisíc praktiků.

Jejich plat činí v průměru: 92 900 liber ročně, tj. cca 3,5 miliónu korun

Vzdělání: deset let, z toho pět let lékařská fakulta, dalších pět let vzdělávání v praxi (z toho 3 v praktickém lékařství)

Lékárníci

Registrováno je 50 tisíc lékárníků, 70 procent z nich pracuje ve veřejných lékárnách

Plat mají zpočátku mezi 20 až 30 tisíc librami a mohou se dostat až na 60 tisíc liber ročně (2,3 miliónu korun).

Vzdělání: čtyři roky farmaceutické fakulty a rok praxe

Británie se potýká s dlouhodobým nedostatkem praktických lékařů a současně rostoucím počtem seniorů. Ordinace jsou personálně nedostatečně zajištěny a to i přesto, že do praktických lékařů NHS investuje značné částky, naposledy mimořádně navíc jednu miliardu liber (37, 9 miliardy korun, pro představu – to je více, než ročně vydají zdravotní pojišťovny v Česku na všechny léky v lékárnách).

V kontrastu s tím je v zemi k dispozici nadbytek lékárníků, kteří jsou dostatečně kvalifikováni na to, aby léky i předepisovali. Čekací doby na vyšetření jsou v Británii politickým tématem, odborná společnost praktických lékařů spočítala, že v roce 2015 bude čekat pacient týden a déle než se mu podaří dostat k praktikovi, nebo alespoň sestřičce, v 67 miliónech případů!

A královská společnost vyzývá lékaře: začněte si hledat své lékárníky, během několika málo let by měli být v každé ordinaci. “Skrytá armáda vysoce vzdělaných lékárníků by mohla být řešením krize pracovních sil v praktickém lékařství,“ prohlásila v Independentu předsedkyně společnosti dr. Maureen Bakerová.  Podle ní by mohli lékárníci také pomoci praktikům předcházet předepisování většího počtu léků, než je nezbytně nutné a tím jim uvolnit rozpočet pro lepší péči o pacienty. Nová studie ukázala, že praktičtí lékaři stráví zhruba hodinu denně jenom „managementem“ léků.

„Je tu celá hromada každodenních problémů s léky v ordinacích praktiků, kde by prospělo mít farmaceuta, který by převzal práci přetíženého lékaře,“ míní David Branford, předseda anglické sekce lékárnické společnosti.

Ozvali se i zástupci pacientů. Katherine Murphyová, výkonná ředitelka Pacientské asociace, plán podpořila, ale jedním dechem dodala, že pokud mají lékárníci mít nové pravomoci, musí tomu odpovídat i jejich kvalifikace. “Každé opatření, které může přinejmenším ulehčit čekacím dobám u praktiků, je vítáno. Tento plán – že lékaři a lékárníci budou pracovat společně – je inovativním krokem správným směrem,“ dodala Murphyová.

„Musí být ale překonány dvě bariéry,“ píše ve svém komentáři deník Independent. „První – uspokojí pacienta, když uvidí lékárníka namísto lékaře? Trvalo desetiletí, než se pacienti vyrovnali s většími kompetencemi sester.  A druhé – kdo to zaplatí?“ ptá se Independent. Plán počítá s tím, že plat farmaceuta bude hradit praktický lékař ze svého rozpočtu. Musí si být však jist, že mu investice stojí za to. Alternativně, míní Independent, by mohlo jít o zvláštní peníze, které přitečou z tzv. Clinical Commissioning Groups, což jsou organizace, které vznikly na základě zákona z roku 2012 (Health and Social Care Act), aby organizovaly poskytování služeb NHS.

-cik-