Ústav duševního zdraví funguje v nové budově od 1.ledna, stavba stála 400 milionů, dalších 600 milionů je určeno na přístrojové vybavení, provoz do konce roku 2015 a platy zaměstnanců, kterých je téměř 300. Foto: NÚDZ

Ústav duševního zdraví koupí rezonanci pro výzkum mozku

Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) v Klecanech koupí magnetickou rezonanci pro výzkum mozku. Jednání s dodavatelem zahájí neprodleně a do tří až čtyř měsíců by přístroj mohl mít. Řekl to ekonomický náměstek NÚDZ Alexandr Borovička. Ústav funguje v nové budově od 1.ledna, stavba stála 400 milionů, dalších 600 milionů je určeno na přístrojové vybavení, provoz do konce roku 2015 a platy zaměstnanců, kterých je téměř 300.

 

Vybavení moderní magnetickou rezonancí v projektu na sledování souvislostí změn v činnosti mozku a psychických onemocnění je podmínkou pro čerpání dotace EU ve výši přesahující 900 milionů korun. Přístroj má být v Klecanech poprvé využit v psychiatrickém výzkumu. Při slavnostním otevření ústavu 26. března varoval ředitel profesor Cyril Höschl, že kvůli průtahům se schvalováním nákupu budou asi muset vrátit celou dotaci.

„Vláda 30. března schválila nákup magnetické rezonance formou jednacího řízení bez uveřejnění. Ve středu vstoupíme do jednání s dodavatelem o všech parametrech i o datu, kdy má přístroj dorazit. Můj odhad je tři, čtyři měsíce; chvíli trvá, než se vše vyrobí,“ uvedl Borovička.

Výzkumník Filip Španiel doplnil, že díky rezonanci budou moci u duševních poruch rozeznávat drobné rozdíly ve struktuře a funkci mozku, jež byly nedávno hluboko pod rozlišovací schopností přístrojů.

Klecanský ústav se vybaví také digitálním EEG přístrojem s vysokým rozlišením. Při funkčním vyšetření mozku získají vědci pomocí rezonance informaci, které oblasti jsou aktivní, EEG zachytí dynamiku těchto dějů.

NÚDZ se vedle základního výzkumu hodlá zaměřit také na zavádění preventivních programů, které s využitím telemedicíny umožní včas odhalit návrat duševní nemoci. „Léky sice vždy zůstanou základem léčby duševních nemocí, zlatý věk jejich vývoje ale je za námi. Je čas pozvat do oblasti prevence a léčby těchto nemocí nové technologie,“ shrnul Španiel.

-čtk-