Redakce Zdravotnického deníku nevěří na konspirační teorie. Nevěří tedy ani v tvrzení, že ředitel České televize je UFON, který se snaží vyhubit lidskou civilizaci podporou antivakcinačního hnutí. Foto: Conspiracy Photos Archive of Healthcare Daily

Jak hluboko klesla Česká televize? Až ke konspiračním teoriím o zdraví!

Čelíme epidemii autismu způsobené očkováním, vědci záměrně falšují data o vážných vedlejších účincích vakcín, americké úřady tají důkazy o škodlivosti očkování, všechno to platí všemocné farmaceutické firmy a kryje Barack Obama, aby se veřejnost nedozvěděla pravdu. Tato ničím nepodložená tvrzení nepatří jen ke zlatému fondu odpůrců očkování a milovníků konspiračních teorií, ale i k informacím šířeným veřejnoprávní Českou televizí. Tou televizí, která má ze zákona přinášet informace objektivní a vyvážené. Poslední díl pořadu Nedej se plus s názvem Utajená data odvysílaný 7. června se prakticky okamžitě stal hitem mezi odmítači očkování, kteří si jej nadmíru pochvalují a nadšeně sdílí na sociálních sítích. Jejich oblíbené manipulace, lži a překrucování faktů získaly díky České televizi nejen mediální prostor, ale především novou důležitost a to bez jakéhokoliv kritického náhledu. (Upozornění: Článek byl aktualizován o pohled na vliv na rodiče dětí s autismem)

 

Stačilo k tomu míň než málo, postavit televizní pořad na nejznámějších představitelích protivakcinačního hnutí (tzv. antivaxx) v Česku a zcela vynechat jakékoliv relevantní informace z oblasti vědy a medicíny. Tvůrcům pořadu to ale zjevně nevadí, právě naopak sami sebe stylizují do role bojovníků proti „zlým“ lékařům a „ještě horším“ farmaceutickým firmám.

Skandální matení veřejnosti

„Když se nedávno provalil podvod s falšováním dat uvnitř CDC, což je americký úřad pro prevenci a kontrolu nemocí, naše média mlčela. Nereagovalo ani ministerstvo zdravotnictví ani hlavní hygienik. Jde přitom o vážný případ, neboť zamlčená fakta naznačují, že některé vakcíny mohou způsobovat poruchy centrálního nervového systému a následně těžká onemocnění. Ukázalo se totiž, že vědci z CDC řadu let tajili data, ukazující na zvýšené riziko autismu u chlapců očkovaných v raném věku vakcínou MMR. A protože trh je globální, týká se to přirozeně i nás…,“ promlouvá sugestivní hlas na začátku pořadu a představuje zneklidňující informace o amerických úřadech, které prý záměrně zatajily děsivé informace o tom, že vakcíny způsobují autismus. Tvůrci pořadu se ale rozhodli, že tuto zamlčovanou „pravdu“ odhalí světu a budou varovat rodiče před vážným rizikem v podobě očkování. Aby jejich práce byla skutečně přínosná, „pro jistotu“ se v pořadu neobjevuje žádný imunolog, vakcinolog nebo expert na infekční onemocnění.

„Považuji za skandální, že veřejnoprávní Česká televize takto mate veřejnost. Pořad je typickou ukázkou senzacechtivé žurnalistiky vycházející vstříc poptávce po spikleneckých teoriích,“ netají se s kritikou pořadu profesor Václav Hořejší, imunolog a ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky. Tvrzení, která zazněla v pořadu, jsou podle něj srovnatelná s těmi nejbláznivějšími spikleneckými teoriemi. „Považuji za naprosto nemožné, aby existovala nějaké záměrně utajované studie prokazující, že vakcíny způsobují autismus. Představa, že byly nějaká data cíleně tajena, je na úrovni ´utajovaní´, že Armstrong a Aldrin na Měsíci ve skutečnosti nebyli,“ dodává přední český imunolog s odkazem na jednu z konspiračních teorií, podle které je přistání amerických kosmonautů na Měsíci vlastně podvod. „Tvrzení, že došlo k falzifikaci dat je zásadní a naprostý nesmysl,“ konstatuje profesor Hořejší.

Kdo tady lže?

Tvůrci pořadu se točí kolem údajně utajované studie a cílené manipulace s daty, jenž mají prokázat hrozivou škodlivost očkování. Jenže nic takového, jako velký vědecký podvod, o kterém všichni mlčí, se nestalo. „Ve skutečnosti se jedná o spor o použitých statistických metodách vyhodnocení výsledků. Nejde tedy o falzifikaci dat, ale jen o názor či přesněji obvinění jednoho ze spoluautorů článku. Ostatní autoři se od takového nařčení distancovali,“ upozorňuje imunolog. Navíc zmiňovaná studie jako taková nedokazuje, že očkování způsobuje autismus. „Výsledky Hookerovy studie ukazují, že očkování MMR vakcínou nezvyšuje riziko autismu při porovnání různých skupin dětí v různých časových období dětství, což je přesně v souladu se studií CDC i se všemi ostatními kvalitními studiemi na toto téma. Vyšší riziko našla tato studie jen u afroamerických chlapců, a to jen v určitých časových intervalech, takže tvrzení pouze na základě toho, že očkování způsobuje autismus, je nesmysl,“ vysvětluje lékař Tomáš Ondriga, který se jako jeden z Lovců šarlatánů dlouhodobě věnuje antivaxx hnutí a také manipulacím s fakty, jejichž se odpůrci očkování dopouští. Mnohokrát vyvrácenou lží je už základní mantra protiočkovacích konspiračních teorií a to sice, že očkování způsobuje autismus. Ta má své kořeny u podvodu Andrewa Wakefielda z roku 1998. Tento dnes již bývalý lékař, který za záměrnou manipulaci dat ohledně očkování a autismu přišel o lékařskou licenci, stvořil pomocí pouhých dvanácti dětí mýtus, že vakcíny jsou příčinou tohoto závažného stavu. I když žádná z dalších 53 rozsáhlých studií zahrnujících více než 14,7 milionu dětí, nic takového neprokázala, této smyšlence i nadále věří tisíce rodičů po celém světě, kteří ze strachu z autismu nedávají své děti očkovat, anebo si v očkování našli viníka autismu svých dětí.

Jedním z těchto rodičů je i lékařka a průvodkyně celým pořadem Jana Gandalovičová, která sama má autistické dítě a je přesvědčená o tom, že za jeho stav může právě očkování. To zřejmě zásadně ovlivňuje její schopnost vnímat vědecká fakta. „V pořadu Jana Gandalovičová hovoří o faktech, ale přitom se odvolává na antivaxx stránky a stránky byznysu s alternativní medicínou, které permanentně a zcela záměrně produkují mnoho nesmyslů, včetně mýtů o očkování. To nejsou podložená fakta, tato žena si jen přečetla antivaxx bulvár,“ nebere si servítky Ondriga. Z těchto webů pochází i další nepodložená informace, která se objevila v pořadu a to sice, že hlavní strůjce údajného podvodu s daty CDC dostal imunitu od amerického prezidenta Baracka Obamy, aby mohlo být vše zameteno pod koberec. Dokonalým příkladem manipulace s fakty je komentář doktorky Gandalovičové k jedné studii, která údajně neprokazuje souvislost mezi očkováním a autismem. „Co jsem viděla reakce, jsou tam chyby ve sběru dat, není tam zastoupena populace objektivně, jak má, jsou to děti jednoho soukromého pojišťovacího plánu,“ tvrdí v televizním pořadu a dodává, že existuje mnoho soudních sporů, jenž mají dokazovat údajné poškození v podobě autismu po očkování. Během jejích slov se na obrazovce objevuje video z YouTube se zoufale křičícím kojenec, který absolvuje injekční vpich.

Strašení rodičů dětí s autismem

Podle Lovců šarlatánů jsou soudní spory údajně odškodňující rodiny autistických dětí dalším z populárních antivaxx mýtů. „Závěr federálního amerického soudu, který vedl společné jednání pro několik tisíc případů rodičů autistických dětí, je jednoznačný: MMR vakcína, ani vakcíny obsahující thimerosal, ani kombinace obou, nezpůsobují autismus,“ dodává lékař. Pouze dva soudní spory v Itálii dopadly ve prospěch rodičů s tím, že soud rozhodl o odškodnění, nicméně na základně „expertů“ místních odpůrců očkování. „V prvním případě se italské ministerstvo zdravotnictví odvolalo, že rozsudek není vědecky podložený. Soud vyhověl a dítě neodškodnil. V druhém případě se chystá obdobné jednání,“ připomíná Ondriga.

Šíření lži a poplašné zprávy v jednom, že očkování způsobuje autismus navíc ze všeho nejvíce škodí samotným autistickým dětem a jejich rodinám. Kombinace strachu, nevědomosti a stále větší rozšířenosti konspiračních teorií o očkování vede k tomu, že část rodičů nenechává sourozence autistických dětí očkovat a stávají se plamennými odpůrci očkování. „Mnohé rodiny, i když musí překonat strach, to u sourozenců dětí s autismem zvládnou. Jiní se stávají velmi ortodoxními odmítači očkování. Někdy si říkám, že by udělali lépe, kdyby svoji energii věnovanou antivakcinačním kampaním zaměřili na přímou práci s dítětem,“ je přesvědčená psycholožka Kateřina Thorová, ředitelka odborných programů Asociace pomáhající lidem s autismem (APLA) a přední česká odbornice na problematiku autismu. Přesný mechanismus vzniku této poruchy není dosud znám, byť je zřejmé, že podstatnou roli hraje dědičnost. „Odpověď, kterou poskytuje současná věda je ale pro rodiče příliš vágní a těžko se s ní smiřují. Označit očkování jako příčinu vzniku autismu přináší přesnou odpověď a ukazuje na jasného viníka, proti kterému lze bojovat. Negativní emoce tak najdou svůj cíl, což je do jisté míry psychicky úlevné,“ přibližuje Thorová uvažování mnohých rodičů. Dopustit se logických chyb, například, že když dvě události nastanou po sobě, musí spolu souviset, je tak až příliš snadné. Nemluvě o tom, že řada lidí považuje za významnější osobní zkušenosti a postoje svého okolí, než závěry vědeckých studií. „Těžko se ubráníte, aby vás neovlivnilo sdělení známého, článek v novinách nebo televizní pořad, který dává očkování a vznik autismu do souvislosti,“ dodává psycholožka.

Očkování zabíjí, tvrdí zastánkyně ufonů

Aby měla spekulativní tvrzení v pořadu dostatečnou váhu, obrátili se jeho tvůrci na guru českého antivaxx hnutí profesorku Annu Struneckou. „Já se divím, že to ty děti vůbec přežijou,“ tvrdí na adresu očkování před kamerou „vědkyně“, od které se distancovala Univerzita Karlova, kde před mnoha lety působila. „Nikdo nedokázal, že přínosy očkování převažují nad jeho riziky,“ varuje Strunecká a žongluje s případy údajných úmrtí po očkování. I když její postoje mají dodat odpůrcům očkování na vědeckém lesku, ve skutečnosti jde jen o hlasitou zastánkyni spikleneckých teorií a mimo jiné držitelku vědecké anticeny Bludný balvan. Tu získala v roce 1999 za svá „revoluční“ vysokoškolská skripta o tom, jak je lidské tělo skrze čakry napojeno na příjem kosmické energie. „Profesorka Strunecká není imunoložka, nemá žádný pracovní vztah k Univerzitě Karlově, její názory na očkování neodpovídají odbornému konsensu a rozhodně nevyjadřují odborný názor Univerzity Karlovy,“ upozorňuje docent Jan Konvalinka, prorektor UK pro vědeckou činnost. Strunecká však svého někdejšího napojení na univerzitu ráda využívala a mimo jiné z univerzitní emailové adresy rozesílala své antivaxx bludy a čile komunikovala s dalšími odpůrci očkování. Za to si vysloužila zablokování této adresy. Podle českého antivaxx hnutí šlo ale o důkaz toho, že se velkým nadnárodním farmaceutickým firmám znelíbila, a proto bylo nutné proti ní zakročit.

Strunecká v pořadu mimo jiné tvrdí, že kombinované vakcíny, které chrání proti více nemocem, současně nejsou dobré pro kojence, protože se jim podává mnoho antigenů naráz. Mluví varovně dokonce až o 30 antigenech, což podle ní má být obrovským náporem pro imunitu dítěte. Jenže si při svém strašení před očkování plete základní pojmy. „Anna Strunecká ve svém projevu volně zaměňuje natolik rozdílné pojmy jako je antigen, protilátka a choroboplodný zárodek. U studenta třetího ročníku všeobecného lékařství snažícího se složit zkoušku z imunologie by to bylo znepokojivé, u osoby mediálně aktivní jako je ona, mi to osobně přijde spíš děsivé,“ konstatuje imunolog Michal Křupka, zástupce přednosty pro výuku Ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc.

„Esem v rukávu“ Strunecké je pak mezi odpůrci očkování oblíbený argument v podobě „neutišitelného pláče“. „To je něco, co žádný rodič nemůže přehlédnout. To je vřískavý, ječivý zoufalý pláč toho dítěte. To je pláč, kterým dítě reaguje na otok a zánět mozku…,“ vyjmenovává Strunecká s tím, že očkované děti jsou do takto nebezpečného stavu uvedeny šestkrát a je s podivem, že to vůbec přežijí. „On lidský organismus vydrží hodně, ale s jakými důsledky,“ varuje. Jenže děsivý pláč po očkování má mnohem méně senzační vysvětlení. „Představa, že příčinou každého neobvyklého pláče po očkování je zánět a otok mozku, je naprosto nesmyslná. Neobvyklý pláč může mít celou řadu příčin. V případě očkování, to může být bolest v místě vpichu nebo teplota. Pokud jste někdy jako dospělí byli očkování, asi jste cítili bolest, možná i několik hodin. Dospělý člověk to vydrží, dítě ale pláče,“ vyvrací další z nesmyslů pořadu Lovec šarlatánů Ondriga.

 

Ludmila Hamplová

 

Poznámka šéfredaktora Zdravotnického deníku:

Česká televize se zpronevěřila svému veřejnoprávnímu poslání v obou hlavních parametrech. Její pořad totiž nebyl ani 1. objektivní či pravdivý ani 2. vyvážený.

Šíří lži, nesmysly a konspirační teorie, které byly opakovaně v zahraniční i domácí odborné (ale dokonce i laické), literatuře spolehlivě vyvráceny. Tyto informace jsou snadno veřejně dostupné. Je psí povinností redaktorů si tvrzení svých respondentů ověřit, anebo požádat o kritický rozbor odborníky, kteří problematice rozumí. V tak citlivé oblasti jako je očkování a při tak velkém dopadu na chování populace v oblasti veřejného zdraví, není možné založit pořad veřejnoprávní televize na pocitech a soukromých názorech. Je třeba jej opřít o vědecké důkazy. Stejně jako náš právní řád neumožňuje proplácet z veřejného zdravotního pojištění zdravotní úkony, pro které chybí důkazy, nemělo by být přípustné ani to, aby veřejnoprávní médium šířilo neověřené pitominy a bludy.  

Česká televize pochybila také tím, že – i kdybychom připustili, že jsou tu vedle sebe dva relevantní názory – nedostaly obě strany stejný prostor. Typickou obrazovou manipulací byl zachycen hlavní hygienik „mezi dveřmi“ a na malém časovém prostoru skoro jako pachatel přistižený při činu (zatloukání pravdy o očkování). Žádný jiný skutečný odborník v pořadu nevystupuje. V kontrastu s tím dostávají drtivě větší prostor osoby, které mají vyhraněný, vědecky vyvrácený, pohled na očkování a které si mohou v pořadu vykládat, co je napadne, protože nemají žádnou oponenturu.

Výsledkem je podvod na televizním divákovi i plátci koncesionářských poplatků. A co je nejhorší – je to další krok k podpoře antivakcinačního hnutí, krok k rozšíření populace, která očkování odmítá a k narušení kolektivní imunity. Uvědomují si redaktoři veřejnoprávní televize i její vedení, že pokud se sníží proočkovanost populace, může dojít k návratu některých vážných i smrtelných infekčních onemocnění, na které jsme už díky očkování skoro zapomněli? Mohou své selhání veřejnoprávního média pak vysvětlit rodičům, kteří se chovají odpovědně. Mohou se podívat do očí dětem, které mají nedostatečnou imunitu nebo rakovinu, a proto se očkovat nemohou a kolektivní imunita je pro ně otázkou života a smrti?

O pořad „Nedej se“ by se měla zajímat Rada České televize, protože došlo k flagrantnímu porušení povinností televize veřejné služby. Nebude-li sama aktivní, jistě se dočká podnětu zvenku. Vím přinejmenším o jednom subjektu, který uvažuje o podání stížnosti. Doufám však, že jich bude více.

Tomáš Cikrt