Rozdíl mezi pediatry a rodiči, kteří se obávají očkování svých dětí, je pouze ten, že pediatři ví, že dvě z tisíce dětí, které onemocní spalničkami, zemřou, že černý kašel zabíjí miminka a že plané neštovice mohou způsobit více, než jen svědivou vyrážku, uvádí lékař Chad Hayes. Foto: chadhayesmd.com

Milí rodiče, kteří nesouhlasíte s očkováním: Nezlobíme se na Vás, píše pediatr

Je tomu už půl roku, co zřejmě nešťastné kýchnutí v Disneylandu vedlo k největší epidemii spalniček v USA za posledních 15 let. Důvodem bylo hlavně to, že se v Kalifornii po protivakcinačním tažení rozhodla řada rodičů nenechat své děti očkovat. Odborníci a média reagovali podrážděně. „Že je očkování proti přírodě? O tom je celá medicína, což je dáno tím, že právě příroda stojí za všemi nemocemi, které se kdy objevily. Chcete žít čistě dle přírody? OK, umřete mladí,“ psaly např. The Times. Pediatr a autor populárního blogu Chad Hayes však s takovým přístupem nesouhlasí. „Jediné, co jste chtěli, bylo ochránit Vaše děti, které tak milujete,“ píše v otevřeném dopise rodičům, kteří s očkováním nesouhlasí a nabádá k šíření a publikování svého textu. Přináší vám ho nyní i Zdravotnický deník  jako námět, jakou cestou by se mohla dál ubírat komunikace mezi lékaři a rodiči.  Příspěvek je doplněn odkazy  autora na stránky v angličtině a také odkazy na naše dříve publikované články na toto téma. 

 

Milí rodiče, kteří nesouhlasíte s očkováním,

když vypukla epidemie spalniček v Disneylandu (ZD o ní informoval zde a zde), padlo hodně ostrých slov o rodičích, kteří se rozhodli svoje děti neočkovat. Vypadá to, že odborná veřejnost nyní protestuje ještě hlasitěji, než před několika lety skupiny lidí stavějící se proti očkování. Rád bych se ale pozastavil a omluvil se za nevlídný tón, který někteří z nás použili. Nejde o nic osobního. Nezlobíme se na Vás.

Zlobíme se na lidi, jako je Andrew Wakefield, který si vymyslel studii spojující očkování s autismem a vyděsil miliony rodičů, takže se začali bát očkování (mýtům spojeným s očkováním se ZD věnoval zde). Jsme zmateni Jenny McCarthyovou, která má nulové povědomí o medicíně, ale nějak se jí povedlo vyvolat masivní hnutí bojující proti vakcinaci (ačkoliv nyní prohlašuje, že není odpůrkyní očkování; ZD psal zde). Jsme rozezleni na doktora Boba Searse, který zná fakta, ale využívá Vašeho strachu k vlastnímu prospěchu, zatímco riskuje životy Vašich dětí.

Není to Vaše chyba. Byli jste mylně informováni. Byli jste obelháni (o nepravdách šířených v ČR profesorkou Annou Struneckou jsme psali zde). A přitom jediné, co jste chtěli, bylo ochránit Vaše děti, které tak milujete. Ve skutečnosti se příliš nelišíme. Pediatři v celé zemi zasvětili své životy tomu, aby Vaše děti chránili. Nikdo z nás si pediatrii nevybral pro peníze – i když někdy chirurgy rozesmávám tvrzením, že jsem to udělal. Nedostáváme úplatky od očkovacích společností. Nikdo z nás neprodává miliony knih s doporučením, abyste se řídili očkovacím schématem Centra pro kontrolu chorob (český očkovací kalendář najdete zde)– taková kniha se obtížně publikuje. Nemáme žádnou radost z toho, že do Vašich dětí pícháme jehly (a naše sestry také ne). Děláme to proto, že se staráme – a protože my Vaše děti také milujeme.

Ve skutečnosti je jediný rozdíl mezi Vámi a námi ten, že my víme, nakolik jsou vakcíny účinné. Známe nemoci, kterým předcházejí. Víme, že dvě z tisíce dětí, které onemocní spalničkami, zemřou, že černý kašel zabíjí miminka (o nemoci jsme psali zde) a že plané neštovice mohou způsobit více, než jen svědivou vyrážku. Rozumíme tomu, že Systém hlášení nežádoucích účinků vakcín (VAERS) je systém kontroly kvality určený k monitorování potenciálních komplikací – není registrem nežádoucích účinků, které jsou bez pochybností  způsobeny očkováním (o skutečných nežádoucích účincích očkování informoval ZD zde). Vnímáme vakcinaci jako jeden z nejdůležitějších medicínských pokroků na poli prevence infekčních onemocnění. Víme, že očkované děti mají menší riziko úmrtí na některou z nemocí, které se dá předcházet.

Pojďme se spojit. My nejsme zlí – a Vy také ne. Nikdo z nás nechce nic jiného, než šťastné zdravé děti. A nemusíte nám věřit – můžete si udělat vlastní výzkum (v češtině např. zde). Shánějte si ale fakta z renomovaných zdrojů. Mluvte otevřeně se svým lékařem o tom, co Vás trápí. A pokud Vaše dítě není očkované, řekněte poskytovatelům péče, ať se o to postarají – změní to náš přístup a Vašemu dítěti to může zachránit život.

Váš pediatr

Chad Hayes