Podle CDC jedna dávka MMR vakcíny zajišťuje 93procentní účinnost, a dvě dávky zhruba 97procentní účinnost. Foto: Morguefile

V USA mají jasno: za epidemií spalniček mohou odmítači očkování

V populaci klesá ochota dodržovat doporučené očkování a z toho plyne zvýšený výskyt spalniček, s nímž se potýkají Spojené státy. Předpoklad, o němž již dříve hovořili lékaři, nyní potvrdila nová zpráva, zveřejněná v odborném časopise JAMA Pediatrics. Její autoři mimo jiné upozorňují, že jsou spalničky natolik nakažlivé, že je nutné udržovat v populaci proočkovanost na minimálně 96 procentech.

 

Od 1. ledna do poloviny března letošního roku onemocnělo 176 lidí po celých USA. Velká část případů však byla zaznamenána v Kalifornii, ačkoliv některé se objevily daleko odtamtud, například v New Yorku nebo v Pensylvánii. Většina případů, tedy 74 %, je spojena s epidemií, jejíž stopy vedou od zábavního parku Disneyland a která začala v loňském prosinci. Americký úřad CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) uvedl, že další tři ohniska byla čerstvě objevena také v Illinois, Nevadě a Washingtonu.

Varující byl už rok 2014, kdy lékaři zaznamenali rekordní výskyt spalniček. Celkem 644 případů v 27 státech USA, což je nejvyšší počet od roku 2000, kdy se v této zemi mělo podle původních plánů dosáhnout jejich eradikace, čili jejich úplného vymizení.

„Vzhledem k vysoké nakažlivosti spalniček, je nezbytné, aby pro zachování kolektivní imunity a zabránění budoucím epidemiím, proočkovanost populace dosahovala 96 až 99 procent,“ píší autoři.

Nicméně, z jejich výzkumu vyplývá, že proočkovanost v populaci, kde došlo k šíření choroby, není vyšší než 86 procent a je možné, že místy je dokonce nižší než 50 procent. „Tato předběžná analýza naznačuje, že podprůměrné očkovací compliance (těžko přeložitelný výraz, který v lékařské angličtině znamená schopnost a ochotu pacienta dodržovat pokyny lékaře – pozn. redakce) pravděpodobně může za letošní šíření spalniček,“ domnívají se autoři.

Šíření spalniček lze předejít očkováním trojvakcínou MMR (z anglického measles, mumps, rubella, čili proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám). Podle CDC jedna dávka MMR vakcíny zajišťuje 93procentní účinnost, a dvě dávky zhruba 97procentní účinnost.

CDC tvrdí, že většina aktuálně nakažených spalničkami jsou neočkovaní lidé. Zejména rodiny, které z náboženských nebo osobních důvodů očkování odmítají nebo věří, že je pro jejich děti nebezpečné.

„Je jasné, že proočkovanost v mnoha komunitách, kde došlo k výskytu spalniček, klesla pod hranici nezbytnou pro zachování kolektivní imunity, tím vystavily riziku celou populaci,“ uzavírají autoři.

-cik-