Státní zástupce obžaloval pět bývalých i současných manažerů Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Údajně způsobili škodu 120 milionů korun. Foto: koláž ZD

Soud projedná kauzu údajně předražených zakázek Krajské zdravotní

Ústecký okresní soud začne ve čtvrtek projednávat kauzu údajně předražených přístrojů a zakázek v Krajské zdravotní. Hlavní líčení je zatím naplánováno na šest dní do konce září, zjistila ČTK z rozpisu jednání. Státní zástupce obžaloval pět bývalých i současných manažerů společnosti, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Údajně způsobili škodu 120 milionů korun. Mezi obžalovanými je i současný ředitel společnosti Petr Fiala.

 

Případ nákupů přístrojového vybavení za více než 400 milionů korun sahá do roku 2008. Krajská zdravotní na něj získala dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad. Podle žalobce manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k zásadnímu omezení účasti soutěžitelů a v konečném důsledku k účasti pouze jednoho soutěžitele. Jediným, kdo tehdy splnil podmínky, bylo konsorcium firem Hospimed a Puroklima. Cenovou nabídku v celkové výši 417 milionů Kč pak podle policie akceptovali, přestože měli vědět, že Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji. Podle obžaloby tak způsobili škodu 82 milionů Kč.

Na údajně předražené nákupy upozornila na začátku roku 2008 lékařka a v současnosti i senátorka Alena Dernerová (Severočeši Most). K soudu jako svědkyně předvolaná není. „Jsem šťastná, že policie konala tak, jak konala, že to dotáhla do konce, i když to trvalo několik let. Policie odvedla dobrou práci a uvidíme, jak rozhodne soud,“ řekla ČTK Dernerová.

Kromě údajně předražených přístrojů se obžaloba týká i sedmi podlimitních výběrových řízení na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Podle kriminalistů byla obvyklá cena za vypracování projektové dokumentace v dané době u obdobných projektů řádově několikanásobně nižší. Zpracované projekty navíc neodpovídaly svojí kvalitou požadovaným standardům, přesto však obvinění souhlasili s proplacením nedůvodně vysokých faktur. Tím podle obžaloby firmě způsobili škodu 38,5 milionu korun.

Kromě Fialy se obžaloba týká dalších čtyř členů tehdejšího představenstva, Eduarda Reichelta, Tomáše Indry, Reného Budjače a Miloslava Řeháka. Všichni už dříve jakékoli pochybení odmítli.

Hlavní líčení bude netradičně v budově Krajského soudu v Ústí nad Labem. Mluvčí okresního soudu Jan Tichý už dříve ČTK řekl, že okresní soud nemá dostatečně velkou jednací síň. Spis ležel u ústeckého soudu od loňského února. Případ byl nejprve přidělen soudkyni, která odešla na mateřskou dovolenou, později chtěl ústecký soud předat celou kauzu jinam. Argumentoval tím, že manželka jednoho z obžalovaných je lékařkou soudce ústeckého soudu. „Krajský soud nicméně konstatoval, že se nejedná o skutečnost, která by měla zdůvodnit odnětí věci zdejšímu soudu a její přikázání soudu jinému,“ uvedl už dříve Tichý.

-čtk-