Bude obhajovat současný hlavní hygienik Vladimír Valenta svůj post? A kdo další se přihlásí? Na tyto otázky si budeme muset ještě počkat, teoreticky by se mohli přihlásit další kandidáti z řad krajských hygieniků, nebo někdo z hlavních hygieniků minulosti. Foto: Koláž ZD

Chystá se výběrové řízení na funkci hlavního hygienika. Kdo ho vybere?

Postavení hlavního hygienika České republiky je v rámci zdravotnického rezortu výjimečné. Má některé důležité pravomoci, a proto, i když je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví, je jmenován vládou. Vztahuje se na něj služební zákon a tedy povinnost projít výběrovým řízením. Jak zjistil Zdravotnický deník, toto řízení se nyní připravuje. Pro jednání vlády je vyhotoven materiál s návrhem na personální složení výběrové komise i na kritéria, která by měl hlavní hygienik splnit. Vláda má již tento bod zařazen v programu své nejbližší schůze, k níž dojde po návratu premiéra a ministra zdravotnictví z Číny, tedy 2. prosince.

 

Vládě bude předloženo ke schválení usnesení, kterým se jmenuje „výběrová komise na služební místo hlavního hygienika České republiky s postavením náměstka, případně náměstkyně pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví“. Podle zákona o státní službě jednoho člena komise navrhuje náměstek ministra vnitra pro státní službu, veřejnosti známý jako „superúředník“. Další tři navrhuje ministr zdravotnictví.

„Superúředník“ Josef Postránecký navrhuje svoji kolegyni Mgr. Moniku Pálkovou, náměstkyni ministra vnitra pro řízení sekce sociálního, zdravotnického a právního zabezpečení, bezpečnostního výzkumu a programového řízení.

Ministr Svatopluk Němeček navrhuje:

– ing. Martina Tlapu, náměstka ministra zahraničních věcí pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce,

– JUDr. Lenku Tesku Arnoštovou, náměstkyni ministra zdravotnictví,

– prof. MUDr. Romana Prymulu, zde z titulu předsedy České vakcinologické společnosti, ale jinak též ředitele FN Hradec Králové.

V případě, že některý člen výběrové komise nebude moci funkci člena vykonávat, navrhuje se jako náhradník s postavením člena výběrové komise Ing. Jiří Havlíček, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce správní.

Pokud vláda rozhodne kladně, bude výběrového řízení vyhlášeno a rozeběhne se lhůta 30 dnů pro podání přihlášek.

Žadatel musí, kromě základních předpokladů (občanství ČR, plnoletost, svéprávnost, bezúhonnost a zdravotní způsobilost), splnit požadavky, které určil služebním předpisem státní tajemník ministerstva zdravotnictví (tím je Ivo Beneda), jsou to:

– znalost jednoho cizího jazyka (angličtina, francouzština, němčina) na 1. úrovni (stupni),

– odborná způsobilost,

– způsobilost seznamovat se s utajovanými informacemi alespoň stupně utajení „Důvěrné“ (tady je umožněno žadatelům, pokud ještě nemají osvědčení na tento stupeň utajení, aby doložili, že si o ně již zažádali).

Předkládá se i lustrační osvědčení.

Uchazeč o funkci hlavního hygienika musí být státním zaměstnancem a splňovat profesní kvalifikační předpoklad, že v uplynulých 5 letech vykonával nejméně po dobu 3 let ve služebním úřadu, územním samosprávném celku, instituci Evropské unie nebo mezinárodní organizaci činnosti podle paragrafu příslušného zákona nebo činnosti obdobné.

K žádosti žadatel přiloží samozřejmě strukturovaný profesní životopis a písemnou práci na téma „Motivace žadatele k výkonu služby na služebním místě náměstka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví“ v rozsahu maximálně tří normostran.

Služební zákon říká, že výběrové řízení musí být vyhlášeno do 31. prosince 2015 a že se zpravidla dokončí do 30. června 2016.

-cik-