Prodejci na západě prezentují poševní tělíska za pomoci různých výmyslů a mýtů. Za nemoc může například špatně umístěná čakra ve vagině, nebo depresivní děloha. Vagina prý má zvláštní sílu a moc. Foto: Ilustrace od Charles Eisena k veršované povídce Jeana de la Fontaina, vydané v Londýně roku 1896

Vagina není unavená, depresivní ani špinavá, takže zapomeňte na „detox“

Navraťte své vagině rovnováhu a zbavte se toxinů, které vás ničí. Stačí si pravidelně zavádět směs čínských bylin, které je třeba ve vagině nechat po dobu tří dnů. Sice vám hrozí syndrom toxického šoku a nejspíš vám bude dost mizerně, ale zase tato „detoxikace“ bude opravdu stát za to. Zcela určitě na ní nezapomenete do konce života.

 

Před pár dny Zdravotnický deník upozornil na jen těžko uvěřitelnou situaci, kdy Česká gynekologicko-porodnická společnost ČLS JEP, udělila dva roky po sobě pečeť a garanci bylinným detoxikačním vaginálním tělískům Scarlett, aniž by měla k dispozici nějaké solidní důkazy o jejich účinnosti a hlavně bezpečnosti. Svou odbornou autoritou tak společnost, která má dbát na to, že je o ženy v Česku postaráno v souladu s medicínou založenou na důkazech, přikryla nebezpečný pavědecký nesmysl. Budeme samozřejmě dál sledovat, jak se česká odborná společnost postaví k celé situaci, když neexistuje žádná odborná studie, jenž by dokazovala, že bylinná tělíska skutečně odvádí údajné toxiny z lidského těla. O to víc je zajímavé podívat se, jak se na „vaginální detoxikaci“ dívají gynekologové v zahraničí. Jedním z důvodů, proč u nás byla „udělena pečeť a garance České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP“, byly údajné „pozitivní zkušenosti ze zahraničí“. Dokonce prý jde o „běžnou součást hygieny žen“.

Těmito slovy hájil „návrat ke staré medicíně prověřené staletími“ docent Vít Unzeitig v pořadu České televize Sama doma. Právě tento lékař sám vedl, provedl i následně analyzoval značně pochybná „klinická hodnocení“ tělíska Scarlett. „Ale pozor, pokud je tělísko účinné a žena skutečně má nějaké potíže, tak to začne po zavedení štípat, začne pálit, protože tělísko reaguje se špatným prostředím ve snaze udělat z něj dobré,“ vysvětloval gynekolog v ČT s tím, že tato „léčba“ je velmi úspěšná, přesněji „nejméně u 90 % žen, včetně těhotných a diabetiček“. „Žena musí počítat s tím, že bude mít nějaký problém a kromě pálení a bolesti, se kterou je to zpočátku spojeno, z ní budou odcházet až chuchvalce a trsy všeho toho špatného,“ popisoval docent Unzeitig účinky „vaginální detoxikace“ se slovy, že „je to neuvěřitelné, ale návrat ke staré medicíně se nám vyplácí“.

Vagina se dokáže čistit sama, vzkazuje britská královská společnost

„Vaginální detoxikace“ pomocí směsi čínských bylin, které jsou smotané do kuličky a obalené v kousku gázy, jenž se zavádí na 72 hodin do pochvy a pravidelně se opakuje, skutečně není v zahraničí žádnou novinkou. Celkem úspěšně se tato tělíska či „vaginální perly“ prodávají v mnoha zemích světa s příslibem vyřešení celé řady gynekologických problémů, od zápachu „tam dole“, přes časté záněty, poruchy menstruačního cyklu, srůsty, endometriózu, až po neplodnost nebo potíže spojené s menopauzou. Bez ohledu na název se vždy jedná o výrobky slibující takřka zázračné účinky. Taková „vaginální detoxikační kůra“ se dá koupit na čínském online tržišti se vším možným Aliexpress.com za pár dolarů a prý je „zaručeně originální“, při koupi více kusů je samozřejmě sleva. Rovná stovka tělísek se dá sehnat okolo tisícikoruny a to i s poštovným. V Česku pak balení se dvěma kusy tělísek Scarlett a pečetí gynekologické společnosti vyjde zhruba na 500 Kč. Americká „holistická“ společnost Embrance Pangaea pak nabízí rovnou tělíska na celý rok za 180 dolarů, tedy asi 4 400 Kč.

Jenže nikde v zahraničí, kde se „detoxikační tělíska“ prodávají, nemají garanci tamní odborné gynekologické společnosti. Právě naopak, gynekologové se od nich distancují. Česko je tak skutečně unikátní. Například britská královská společnost Royal College of Obstetricians and Gynaecologists ústy své mluvčí Vanessy McKayové varovala veřejnost před touto pochybnou „terapií“. „Vagina je vytvořena tak, aby sama sebe dokázala čistit a nepotřebuje „detox“. Obsahuje dobré bakterie, které slouží k její ochraně. Pokud jsou tyto bakterie poškozeny, může to vést k infekci, například výtoku nebo bakteriálnímu zánětu,“ sdělila gynekoložka britskému deníku Metro s tím, že narušení této rovnováhy v pochvě vede k podráždění. „Každá žena, která má obavy ohledně pachu své vaginy nebo zaznamenala podráždění či svědění by se měla obrátit na svého lékaře nebo lékárníka, protože může mít infekci vyžadující léčbu,“ dodala lékařka.

Muže mít děloha depresi a vagina ztratit svou čakru?

Ještě ostřeji se do „vaginální detoxikace“ pustila populární americká gynekoložka Jen Gunterová na svém webu s tím, že tělíska jsou nejen zbytečná, ale hlavně mohou být velmi nebezpečná. „Vaše děloha a vagina chtějí, abyste je nechala na pokoji. Vaše děloha není unavená nebo depresivní či špinavá a vaše vagína nemá špatně umístěnou svou čakru. Nechtějí od vás pomoc, pokud se neděje něco špatného, což vám řeknou silným krvácením, svěděním, bolestivými křečemi nebo zápachem. Nesvádějte své potíže nebo únavu na dělohu či vagínu (pokud nejste anemická, ale to by se u vás objevily i další varovné signály),“ píše lékařka v článku, na který upozornil také britský deník The Independent a následně mnohá další světová média.

Gunterová zdůrazňuje, že děloha a ani vagina nepotřebují žádnou „detoxikaci“, protože jsou schopny se o sebe postarat samy a to stejně jako všechny ostatní orgány těla. Údajný „detox“ je jen falešný pojem, který používají podvodníci k tomu, aby se dostali k vašim penězům, varuje lékařka. „Pokud máte pravidelnou menstruaci s několika dny bolestí, pak je vaše děloha v pořádku a nesnaží se vám tím nic říct. Pokud cítíte zápach, silně krvácíte nebo máte velké bolesti, pak navštivte lékaře. Pokud je vám méně než 25 let nebo máte nového sexuálního partnera, tak vaše děloha také chce, abyste byla vyšetřena na pohlavně přenosné choroby, jako jsou chlamydie nebo kapavka,“ shrnuje gynekoložka „přání ženské dělohy“.

Mnoho rostlinných produktů a výtažků je ve skutečnosti dráždivých a rozhodně nebyly testovány pro vaginální použití. „Bůh ví, co je ve vaginálních perlách, ale umím si představit, že je to něco žíravého nebo vysušujícího – oboje je špatně. Tyto byliny (nebo úplně cokoliv, protože to nikdy nevíte – klidně to může být smetí z nějakého dvorku) mohou mít negativní dopad na vaše lactobacily (zdraví prospěšné bakterie) nebo mohou přímo dráždit sliznici pochvy – oboje zvyšuje  riziko infekce,“ varuje Gunterová a dodává, že strčit si do pochvy na tři dny pytlík čehokoliv je velmi nebezpečné a navíc zatraceně smradlavé. „Během své kariéry jsem vyjmula mnoho tampónů, které zůstaly v pochvě déle, a ten zápach byl tak silný, že jsme po zbytek dne museli zavřít vyšetřovnu,“ popisuje gynekoložka. Tělíska, jež mají pochvu a dělohu „čistit“, jsou ve skutečnosti ideální živnou půdou pro mikroorganismy, což dokazují i fotografie samotných uživatelek (poznámka redakce – snímky „produktů vaginální detoxikace“ lze snadno najít na internetu a jsou opravdu nevhodné, pokud právě obědváte). Zcela reálně při použití „detoxikačních tělísek“ hrozí syndrom toxického šoku, což je skutečně závažný stav.

Emociální stres je toxický. Vážně?

Prodejci nejrůznějších „vaginální detoxikačních tělísek či perel“ si pochopitelně z varování lékařů nedělají těžkou hlavu, naopak obalují svůj byznys mnoha kouzelnými formulacemi. Již zmíněná „holistická“ společnost Embrance Panganea se hájí tím, že v případě definice syndromu toxického šoku chybí zmínka o „vaginální detoxikaci“, a tak je přece jasné, že nic takového její výrobky způsobit nemohou. Nicméně varuje před jejich použitím v těhotenství nebo u kojících žen. Na českém trhu prodávaný výrobek Scarlett, který získal pečeť a garanci České gynekologicko-porodnické společnosti, je ale podle tvrzení dovozce společnosti medicaHERBA pro tato životní období vhodný. „Podporuje dezinfekci pochvy po potratu, porodu nebo menstruaci.  Velmi příznivě působí při problémech souvisejících se záněty dělohy a děložního čípku. NaturGYN Scarlett byla udělena Pečeť kvality a garance České gynekologické a porodnické společnosti,“ vyjmenovává výhody výrobku Ilona Skalická, projektová manažerka společnosti medicaHERBA.

V zahraničí se ale na rozdíl od Česka mnohem víc pracuje na duchovním pozadí „vaginální detoxikace“. „Jako ženy jsme byly požehnány darem budování národů, pozdvihování králů a královen a uzdravování našich milovaných. Kvůli všem našim povinnostem spojeným se zaměstnáním a studiem jsme se zapomněly starat o to nejcennější. Naše lůno (vagina, yoni, pum-pum, broskvička) je základem naší stability,“ popisuje společnost Embrance Panganea zákaznicím na svém webu s tím, že vagina je orgán určený k odplavování toxinů z těla, což je jen tak mimochodem anatomický a fyziologický nesmysl. Gynekologická onemocnění, jenž mají ve skutečnosti celou řadu různých příčin, jsou pak podle této ezoterické teorie způsobena právě údajnými toxiny. Jejich zdrojem prý je i emocionální stres. Toxiny stačí jednoduše „odstranit“ pomocí „vaginální detoxikace“ a potíže zmizí. Účinnost tělísek má zvyšovat třeba pravidelná meditace či popíjení citronové šťávy, která má pro změnu bránit přílišnému překyselení organismu, což je další z oblíbených šarlatánských teorií.

O to zajímavější jsou odpovědi společnosti pro deník The Independent, který se zajímal o to, jak „vaginální detoxikace“ vlastně funguje. Dozvěděl, že se společnost Embrace Pangaea je „holistická“ a „poskytuje vysoce kvalitní bylinné detoxy“. „Naše bylinné detoxikační perly jsou jednoduše přírodní alternativou. Ženy mohou činit vědomé a informované rozhodnutí při jejich používání. Všem našim klientkám sdělujeme, že nejsme profesionály v oblasti zdravotnictví, a že by měly vyhledat pomoc lékaře,“ tvrdila deníku Tamieka Atkinson, majitelka společnosti s tím, že existuje mnoho žen, které má s jejich výrobky dobré zkušenosti. Další prodejce tělísek Goddess & Godlike Creations pak na svém webu rovnou píše, že neprodává léčbu a nijak negarantuje její výsledek, byť slibuje řešení gynekologických problémů, které je třeba vyzkoušet ještě před případnou operací. Pochopitelně bez záruky.

Ludmila Hamplová