Kladné saldo plánuje při zohlednění všech svých fondů šest ze sedmi zdravotních pojišťoven. Záporné saldo minus 30 milionů korun očekává Oborová zdravotní pojišťovna v důsledku odložení některých svých investic z dřívějška do roku 2016. Foto: Koláž ZD

Plány na hospodaření zdravotních pojišťoven, posvětila vláda, míří do sněmovny

Finance ve zdravotních pojišťovnách se nekumulují, ale jsou maximálně využívány ve prospěch pacientů. Uvedl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v souvislosti s včerejším jednáním vlády o zdravotně pojistných plánech pro letošní rok. Nyní dokumenty s doporučením kabinetu posoudí sněmovna, podle Němečka jsou v souladu s veřejným zájmem a modelacemi dopadů úhradové vyhlášky.

 

Zdravotní pojišťovny plánují hospodařit letos s kladnou bilancí půl miliardy korun, je to meziroční zlepšení o 94 milionů korun. Celkové výdaje systému veřejného zdravotního pojištění jsou plánovány na 260,72 miliardy korun, na zdravotní péči by mělo jít o 9,6 miliardy korun víc než loni. Celkové příjmy jsou plánovány na 261,22 miliardy korun.

Meziročně se plánuje čtyřprocentní nárůst příjmů i výdajů. Očekávaný nárůst výdajů vychází z úhradové vyhlášky pro letošní rok. Z celkové částky by na zdravotní péči mělo jít 252 miliardy korun a na vlastní provoz pojišťoven 6,93 miliardy korun.

K očekávanému růstu příjmů má přispět zvýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané, celkem má stát uhradit 63,12 miliardy korun. Příznivě by příjmy měl ovlivnit také růst minimální mzdy z 9200 na 9900 korun v lednu 2016 a růst objemu mezd a platů.

Kladné saldo plánuje při zohlednění všech svých fondů šest ze sedmi zdravotních pojišťoven. Záporné saldo minus 30 milionů korun očekává Oborová zdravotní pojišťovna v důsledku odložení některých svých investic z dřívějška do roku 2016.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) plánuje letos příjmy z veřejného zdravotního pojištění 157,2 miliardy korun, výdaje ze základního fondu na zdravotní péči 152,8 miliardy.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) předpokládá příjmy 29,44 miliardy, výdaje na péči 28,64 miliardy korun. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) čeká příjmy 26,82 miliardy, výdaje 26,04 miliardy korun. Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) plánuje příjmy 16,08 miliardy, výdaje na péči 15,63 miliardy korun. Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) počítá s příjmy 16,1 miliardy a výdaji na léčení 15,5 miliardy korun. Zdravotní pojišťovna Škoda (ZPŠ) plánuje příjmy 3,42 miliardy, výdaje 3,31 miliardy korun a Revírní bratrská pokladna (RBP) příjmy 9,5 miliardy a výdaje 9,19 miliardy korun.

Celkové závazky zdravotních pojišťoven ke konci letošního roku jsou očekávány ve výši 35,46 miliardy korun, celkové pohledávky 36,62 miliardy.

K 31. prosinci 2015 byl celkový počet pojištěnců 10,4 milionu, z toho VZP registrovala 5,93 milionu pojištěnců, tedy 57 procent. Ke konci letošního roku očekává VZP 5,91 milionu pojištěnců. Počet zaměstnanců zdravotních pojišťoven na konci roku se očekává 6008, což je v průměru 1735 pojištěnců na jednoho zaměstnance.

Očekávané čtyřprocentní zvýšení příjmů systému by podle zprávy pro vládu mělo sloužit především k naplňování vládních priorit, což je zvyšování platů zaměstnanců ve zdravotnictví a podpora praxí v místech se zhoršenou dostupností péče.

-čtk-