Zda se podaří dotáhnout aktuální tendr na leteckou záchranku je v tuto chvíli velice nejisté. Namísto 8 základen na 8 let je vypsán na 6 základen na 4 roky bez perspektivy dalšího pokračování. ministerská komise může tendr podpořit tím, že narýsuje budoucí podobu LZS. Foto: Koláž ZD

Zvrátí rozpad letecké záchranky ministerská komise?

Vláda dnes projedná zprávu o činnosti pracovní expertní skupiny, která má vypracovat návrh způsobu zabezpečení letecké záchranné služby (LZS) po roce 2020. Rozhodnutí o tom, jak bude služba zajištěna za čtyři roky, zásadním způsobem ovlivní i její osud v nejbližší době, tedy od 1. ledna 2017. Probíhá totiž výběrové řízení na provozovatele 6 základen z deseti a uchazeči se budou rozhodovat i podle toho, jakou budou mít dlouhodobou perspektivu podnikání. Přestože vláda letos dala najevo, že chce víceméně státní LZS, komise má zhodnotit všechny varianty. Podle informací Zdravotnického deníku se stále silněji začíná uvažovat o nové variantě – zastřešujícím neziskovém subjektu. Vláda by dnes měla pouze vzít na vědomí zprávu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), samotný návrh řešení zabezpečení LZS by jí měl být předložen do 31. srpna 2016.

Připomeňme, že provoz vrtulníků pro LZS je v současné době zajišťován na jedné základně armádou a na jedné policií. Zbývajících osm pokrývají soukromé subjekty Alfa-Helicopter, spol. s r. o. a DSA a. s., a to na základě smlouvy na osm let s ministerstvem zdravotnictví (MZ), jejíž platnost vyprší letos 31. prosince. MZ na začátku letošního roku předložilo vládě ke schválení odůvodnění nové významné veřejné zakázky na provozování vrtulníků pro LZS s původně předpokládaným rozsahem na osmi základnách na další osmileté období 2017 – 2024 (8 let). Proti se ale postavil ministr financí Andrej Babiš (ANO), kterému připadalo provozování soukromníky příliš drahé. To bylo nakonec opakovaně vyvráceno a doloženo, že armáda ani police nedokáží tutéž činnost dělat levněji. A. Babiš ovšem připomněl ČSSD její staré předvolební výroky o tom, že by měl LZS provozovat stát a vláda pak nakonec takovou změnu přijala jako svůj dlouhodobý cíl a změnila parametry výběrového řízení. Rozsah veřejné zakázky byl výrazně osekán tak, že jejím předmětem bude provozování vrtulníků pro LZS pouze na 6 základnách na čtyři roky (2017 až 2020). Nový kurz odradil od soutěže jednoho z provozovatelů – Alfa-Helicopter, spol. s r. o. – který ohlásil, že za daných podmínek je nucen ukončit svoji činnost. Druhý – DSA a.s. – se zatím snad hodlá výběrové řízení zúčastnit, avšak ve svých vyjádřeních je velice opatrný a vyčkává dalších kroků státu. Armáda a policie stěží zajistí se svými současnými kapacitami rozšíření své působnosti na dvě další stanoviště a nejsou schopny převzít celé území republiky. Existují i vážné právní pochybnosti o tom, zda vůbec tyto silové složky státu mohou provozovat LZS. Reálně tak hrozí, že LZS nebude od 1. ledna příštího roku na velké části území ČR smluvně zajištěna.

Vedle toho, že bylo vypsáno nové výběrové řízení na provozování LZS, jmenoval ministr zdravotnictví na základě usnesení vlády, „Pracovní expertní skupinu pro vypracování návrhu způsobu zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2020“. Jejími členy jsou:

–        Asociace krajů ČR                   MUDr. Jiří Běhounek

–        Ministerstvo financí                Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch

–        Ministerstvo obrany               Ing. Pavel Beran

–        Ministerstvo vnitra                 Mgr. David Chovanec

–        Ministerstvo vnitra                 plk. Ing. Pavel Forst

–        Ministerstvo zdravotnictví      Ing. Petr Landa

–        Úřad vlády                            doc. Ing. Tomáš Pavelka, Ph.D.

 

Až do dnešní doby zasedala komise pouze dvakrát. Převzala dokumenty, shromážděné MZ při přípravě stávající veřejné zakázky, a bylo s ní vyjasněno zadání pro výstup, který od ní vláda očekává. Má analyzovat současný stav LZS, včetně personální situace pilotů a dalšího personálu, definovat požadovaný rozsah služeb a posoudit varianty zabezpečení LZS, mezi než patří:

    A) Zabezpečení státem

– přímé zajištění resortem ministerstva obrany (MO)

– přímé zajištění resortem ministerstva vnitra (MV, včetně posouzení možné synergie provozu vrtulníků pro LZS s jinými úkoly letecké služby policie)

        – nezisková organizace státu (příspěvková organizace zřízená podle zákona o rozpočtových pravidlech organizační složkou státu – MZ, MV či MO;  kapitálová společnost – a.s., s.r.o. založená za neziskovým účelem – jeden či více společníků, resp. akcionářů)

        – státní podnik (založený MZ, MO či MV)

    B) Nezisková organizace krajů (příspěvková organizace zřízená krajem podle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů; kapitálová společnost – a.s., s.r.o. založená ve smyslu ust. § 23 odst. 1 písm. c) zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů k zabezpečení veřejně prospěšné činnosti, tj. za neziskovým účelem – jeden či více společníků, resp. akcionářů)

    C) Současný model – zajištění privátními subjekty

Komise by měla doporučit některou z výše uvedených možností a také zhodnotit a doporučit variantu financování LZS (státní rozpočet, veřejné zdravotní pojištění).

-cik-