Pero, které zachraňuje život, včetně verze pro děti vpravo). V USA se prodává 14krát dráže, než v Česku. Foto: Archiv

Pero proti alergii EpiPen je předražené a ředitelce přitom rostou odměny o 671 procent

Mezi lety 2007 až 2015 stoupla ve Spojených státech cena pera EpiPen, které slouží k zastavení potenciálně fatální alergické reakce, o 461 procent. Nyní stojí jedna dávka více než 600 dolarů, tedy přes 14 tisíc korun. Jak upozornil například The Telegraph, ve stejném období vzrostly odměny generální ředitelky farmaceutické firmy Mylan, výrobce EpiPenu, o 671 procent. Ředitelka  Heather Breschová loni dostala 18,9 miliónu dolarů (453 miliónů korun). A pacienti i politici se zlobí. Takové šponování ceny je neetické a musí se změnit, zvlášť když jde o život zachraňující lék.

 

Amerika začíná být na předražené léky citlivá. Politici zřizují vyšetřovací komise a ptají se, proč mají pacienti v USA platit snad nejvyšší ceny léčivých přípravků na světě.  Tento týden se na toto téma debatovalo i v Kongresu.  Ředitelka Breschová čelí ostré kritice ze všech stran.

Zisky vítězí nad zdravím

Demokratická senátorka Amy Klobucharová se už obrátila na Federální obchodní komisi a senátní justiční výbor, aby prošetřily prý „nehorázné“ skokové růsty cen. „Nelze nijak ospravedlnit kontinuální zvyšování ceny EpiPenu. Nejen, že je alarmující zvyšování ceny neomluvitelné, ale také znepřístupňuje život zachraňující léčbu spotřebitelům, kteří jí nejvíc potřebují,“ vyjádřila se senátorka.

„EpiPens může odlišit život od smrti. Není řádná omluva pro tyto přemrštěné ceny,“ napsala na Twiteru kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová. Také její nedávný rival senátor  Bernie Sanders se zapojil do debaty. „Jediným vysvětlením, proč Mylan zvýšila od roku 2009 ceny o šestinásobek je, že hodnota jejího zisku pro ní znamená více, než životy miliónů Američanů,“ prohlásil. A také twítoval: „Není důvod, aby EpiPen, který Mylan stojí pár dolarů, měl vyjít rodinu na více než 600 dolarů.“

Generikum neuspělo, monopol zůstává

Kontroverze kolem EpiPenu připomíná kauzu Martina Shkreliho z minulého roku. Ten, jakmile se ujal vedení firmy, zvýšil ceny léků pro lidi s AIDS a oslabenou imunitou z 13,50 a až na 750 dolarů za jednu „pilulku“ léku daraprim. Podrobně jsme o tomto případu a vůbec o vysokých cenách léků v USA psali zde.

Firma Mylan koupila práva na Epi Pen v roce 2007 a hned také začala s prudkým navyšováním ceny. Zdálo se totiž, že na trh přijde generikum (ekvivalent originálu), což by srazilo cenu dolů a připravilo Mylan o zisky. Nyní ale americký úřad pro potraviny a léky FDA (Food and Drug Administration) neschválil registraci generické alternativy a tak Mylan může ceny navyšovat dál, neboť zůstává monopolním dodavatelem.

Zaplať, nebo zemři

Generální ředitelka firmy Mylan si ročně přišla na téměř 19 miliónů dolarů. A jak rostly její odměny, zvyšovala se cena přípravku. Foto: YouTube
Generální ředitelka firmy Mylan si ročně přišla na téměř 19 miliónů dolarů. A jak rostly její odměny, zvyšovala se cena přípravku. Foto: YouTube

Breshová, která je dcerou amerického senátora, se snaží sebe i firmu hájit. Tvrdí přitom, že pacienti dostávali slevy „Nikoho to nefrustruje více, než mě,“ uvedla Breshová pro televizní stanici CNBC. Dokonce tvrdila, že za problémy se cenami léků nemůže Mylan nebo farmaceutický průmysl, ale zdravotní systém, který vyžaduje od spotřebitelů, aby platili nejen pojistné na zdravotní pojištění, ale i za léky na předpis.  „Pacient platí dvakrát. Plnou cenu v lékárně a ještě vyšší pojistné své pojišťovně. Nikdy nebylo plánováno, že by pacienti měli seznam hrazených cen, nikdy. Systém na to není zařízen,“ míní ředitelka firmy Mylan.

Ovšem zkušený advokát spotřebitelských práv Ralph Nader tohle vysvětlení odmítá. „Jako ředitelka Mylan vydělává 10 tisíc dolarů za hodinu. A nemluví na rovinu. Cenotvorba EpiPenu je založena na sytému zaplať nebo zemři (pay-or-die). Rodiče alergických dětí jsou opravdu bez sebe, když musí platit,“ kritizuje Nader.

EpiPen je určen k akutní léčbě těžkých alergických reakcí (anafylaxe) způsobených například alergeny v potravinách, lécích, hmyzím kousnutím nebo bodnutím nebo jinými alergeny, dále též anafylaxe vyvolané námahou nebo neznámého původu. Je určen k okamžitému použití.  Auto-Injektor (pero) obsahuje adrenalin což je katecholamin, který stimuluje sympatický nervový systém. Pero EpiPen působí proti potenciálně fatálnímu působení anafylaxe přímo na kardiovaskulární (srdce a krevní oběh) a respirační soustavu (plíce), a to rychlým stažením cév, uvolněním svalů v plicích zlepšujících dýchání, odvrácením vzniku otoku a stimulací srdečního tepu.

V Česku stojí jedna dávka kolem jednoho tisíce korun, pacient doplácí 0 až 90 korun.

-cik-