Postupné ředění, základní princip homeopatie, mohli vidět na vlastní oči a okoštovat účastníci nedělního předávkování. Foto: Václava Křepelková

Homeopatie je podvod na pacientech a jen pseudoléčba, upozorňují skeptici

Cukrové kuličky se tváří jako léčba zdravotních problémů, i když neobsahují ani stopu účinné látky. Naopak mohou být nebezpečné, pokud jsou podávány místo skutečné léčby. Homeopatická „terapie“ tak může vést k poškození zdraví, byť sami příznivci této metody v ní vidí takřka univerzální řešení všech zdravotních potíží. A právě na to, že je homeopatie prezentována jako opravdová léčba, i když se jedná jen o předražený cukr, dlouhodobě upozorňují skeptici napříč Evropou. I proto se v neděli hromadně předávkovali homeopatiky a tyto „homeopatické léčebné přípravky bez schválených indikací“ podali také dětem a zvířatům.

 

Ne náhodou je homeopatie jednou z nejrozšířenějších metod „alternativní medicíny“. Homeopatika se běžně prodávají v lékárnách, třeba jako „prevence“ či dokonce „léčba“ chřipky, nabízí je lékaři ve svých ordinacích, a to jak humánní, tak veterinární s příslibem, že jde o „přírodní léčbu bez vedlejších účinků“, a proto se hodí úplně pro všechny, včetně novorozenců nebo těhotných žen. Jenže homeopatika nejsou léky, byť se tak tváří nebo je dokonce podávají lékaři (de facto léky nejsou, protože neobsahují účinné látky, de jure ovšem bohužel ano, protože si to homeopaté vylobovali na úrovni EU, homeopatika se tedy označují jako léky, byť mají výjimku a jejich výrobci nemusejí prokazovat účinnost a bezpečnost tak, jako se to vyžaduje u opravdových léků – viz dále – pozn. redakce). A právě na absurditu homeopatik dlouhodobě upozorňují skeptické organizace napříč Evropou. Naposledy se propojily při akci hromadného předávkování homeopatik, která 23. října proběhla mimo jiné v Praze, Brně, Ostravě či Bratislavě. „Homeopatie není nic jiného než pseudoléčba. Lidé si kupují homeopatika v domnění, že jde o skutečně účinné léky. Platí přitom jen za předražený cukr,“ shrnuje Leoš Kyša, předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos. Podle něj je nezbytné stále upozorňovat na to, že homeopatie není skutečnou terapií, ale naopak postupem, který může vést k poškození lidského zdraví. Rizikem při homeopatické „léčbě“ je to, že člověk není účinně léčen, a tak může dojít ke zhoršení jeho zdravotního stavu, případně k situaci, kdy promešká čas vhodný k nasazení skutečné léčby. Vyloženě hazardem se zdravím je pak podávání homeopatik v případě vážných onemocnění či život ohrožujících stavů. I taková doporučení však sami homeopaté dávají.

Vlajková loď iracionality v medicíně

Zleva: Lékař Jaromír Šrámek, předseda spolku Sisyfos Leoš Kyša a imunolog Michal Křupka pečlivě zkoumají, zda to, čím se za chvíli předávkují, jsou skutečně homeopatika a ne podstrčený paralen - to by totiž bylo náhle po taškařici.
Zleva: Lékař Jaromír Šrámek, předseda spolku Sisyfos Leoš Kyša a imunolog Michal Křupka pečlivě zkoumají, zda to, čím se za chvíli předávkují, jsou skutečně homeopatika a ne podstrčený paralen – to by totiž bylo náhle po taškařici.

Právě to, že se homeopatie tváří jako „léčba“, je největší problém. Dvojnásob, pokud je podávána z rukou zdravotníka, ať už lékaře nebo lékárníka. „Homeopatie je vlajková loď iracionality v medicíně. Protože je často podávána skutečnými lékaři, a protože řada lidí neví, že homeopatika jako léky mají legislativní výjimku z požadavku dokazovat klinickou účinnost, pokládá ji poměrně velký počet lidí za skutečnou terapii. To představuje potenciální riziko, protože příchylnost k homeopatii může
vést k poškození zdraví zanedbáním účinné léčky,“ shrnuje situaci Jaromír Šrámek, lékař patolog a současně místopředseda pro medicínu Českého klubu skeptiků Sisyfos, který na pražském hromadném předávkování homeopatiky zajištoval lékařský dozor pro případ, kdyby podávaná homeopatika čistě teoreticky měla na přítomné nějaké nepředvídatelné účinky. Ty ale nepřišly, byť se účastníci předávkovali množstvím homeopatik několikanásobně přesahujícím doporučené dávkování. Podávala se například homeopatika na uklidnění, která mají řešit nespavost, přípravky na podporu kojení, proti svalovým křečím, rýmě, astmatu či na zvládání horečnatých stavů a chronických onemocnění.

Předávkování homeopatiky je zábavné. Všichni skeptici přežili.
Předávkování homeopatiky je zábavné. Všichni skeptici přežili.

Podle Šrámka je lichý argument, že homeopatie přece musí fungovat, když se používá už tak dlouho. Jenže za údajnou účinností homeopatie je něco jiného. „Stačí zalistovat dějinami medicíny. Osobnost lékaře, legenda o jeho kvalitách, a také pocit výjimečné péče jsou faktory, které často ovlivní hodnocení lékařského zákroku více než technicky správné provedení a rychlost úzdravy. Ve srovnání se skutečnou medicínou má homeopate více možností, jak nechat tyto faktory působit na své klienty,“ vysvětluje lékař. Pozitivní výsledný efekt tak ovlivňuje například věhlasnost homeopata, pozitivní zkušenosti ostatních, třeba získaných ve facebookové skupině, kde je člověk členem, či to, že se homeopatická konzultace věnuje například vztahům s rodiči či emoční nepohodě jedince. Navíc homeopaté snadno vytvoří dojem, že svým klientům nabízí něco opravdu speciálního vhodného právě pro ně. „Pokud homeopatii nabízí lékař, dopouští se podvodu na pacientech, ať už vědomě za účelem vlastního zisku, nebo nevědomě, kdy věří absurdním nesmyslům a snižuje se na úroveň šamana,“ shrnuje Kyša.

Placebo efekt funguje u dětí i zvířat

Mezi skeptiky se nenápadně vmísil nejznámější český homeopatický lékař Tomáš Karhan - v oranžové mikině. V kapse měl údajně protijed, kdyby někdo po předávkování homeopatiky zkolaboval.
Mezi skeptiky se nenápadně vmísil nejznámější český homeopatický lékař Tomáš Karhan – v oranžové mikině. V kapse měl údajně protijed, kdyby někdo po předávkování homeopatiky zkolaboval.

Dojem, že podávání cukrových kuliček je smysluplný a efektivní léčebný systém, patří k prezentaci homeopatie jako takové. Profesor Edzard Ernst, který byl v minulosti homeopatem, a stal se skeptikem, jenž na britské University of Exeter vede výzkum věnovaný právě různým „alternativním“ léčebným metodám, upozorňuje na to, že homeopatie nenabízí nic víc, než dokáže skutečná medicína. Rozhovor s pacientem či diskuse nad léčebnými možnostmi, stejně tak jako projev empatie a pochopení, to vše může být součásti práce jakéhokoliv zdravotnického profesionála, nikoliv výlučně homeopata. „Skutečnost je taková, že lidé jsou schopni použít naprosto cokoliv k čemukoliv, to ale neznamená, že by existovaly důkazy o tom, že homeopatie má efekt při léčbě či prevenci jakéhokoliv onemocnění,“ popisuje na svém blogu s tím, že například tvrzení o tom, jak „homeopatie napomáhá samouzdravovacím procesům v těle je čistá fantazie“. „Homeopatie se neukázala účinnější než jako nasazení placeba,“ dodává. Přesto je nabízena jako účinná léčba. Například britské National Center for Homeopathy doporučuje homeopatika například pro zvládání astmatického záchvatu, krvácení, chřipky, zánětu hrtanu či krvácivé horečky ebola. „Jste nemocní nebo onemocněli členové vaší rodiny? Nemusíte volat lékaře nebo jiného zdravotnického profesionála! Homeopatické ‚udělej-si-sám‘ je odpověď,“ popisuje profesor Ernst s tím, že jde o vcelku spolehlivý návod na to, jak zabít sebe nebo někoho blízkého.

Kdyby účastníci happeningu skutečně spolykali tolik opravdových léků, mohli být již mnozí mrtví, ale byla to jenom homeopatika - kde nic není, ani smrt si nic nevezme.
Kdyby účastníci happeningu skutečně spolykali tolik opravdových léků, mohli být již mnozí mrtví, ale byla to jenom homeopatika – kde nic není, ani smrt si nic nevezme.

Údajnou úspěšností homeopatické „terapie“ u dětí či zvířat přitom homeopaté a jejich příznivci často argumentují. Také na malé děti a zvířata ale funguje placebo efekt, vědomé rozhodnutí „uzdravím se“ přitom nemusí být jeho součástí. „Samotný rituál léčení ovlivní vnímání rodičů, respektive majitelů,“ popisuje Šrámek s tím, že nemalou roli hraje také to, že je nemocnému věnována zvláštní pozornost a i péče. Svůj podíl má také přirozený vývoj zdravotního stavu. „Mnoho chorob probíhá přirozeně ve střídajících se fázích zlepšení a zhoršení. Spontánní zlepšení tak může vyvolat dojem účinnosti léčby. U celé řady onemocnění má velký vliv psychika, která může být ovlivněna efektem placeba,“ dodává imunolog Michal Křupka. To ovšem nic nemění na faktu, že homeopatika nejsou ničím jiným než jen cukrem. To potvrdila i jedna z nejmladších účastnic hromadného předávkování osmiletá Anna Marie Kyšová: „Celé to chutná jako sypání, které má babička doma na perníčky. Jen je toho v jedné tubičce trochu málo.“

Ludmila Hamplová

Foto: Václava Křepelková