Ještě v úterý přebíral coby ředitel cenu pro FN Motol za nejusměvavější nemocnici, ale do smíchu mu moc nebylo. Na druhý den totiž převzal snad nejtěžší vládní rezort a už jako ministr činil první změny v personáliích MZ. Foto: TC

Personální změny na MZ: Ludvík sníží počet náměstků. Radit mu bude bývalý ředitel Prymula

 

Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík soudí, že má příliš mnoho náměstků, a proto dal včera, hned po svém jmenování, najevo, s kým dál již nepočítá. Podle několika zdrojů zevnitř úřadu si své kanceláře mají vyklidit náměstkyně Lenka Ptáčková Melicharová a Lenka Taie Kolaříková. Ministr Ludvík Zdravotnickému deníku potvrdil, že chce současný počet 10 náměstků snížit o dva (devět míst je nyní obsazeno, na jedno probíhá výběrové řízení). Konkrétní jména komentovat nechtěl, ale naznačil, že jsme „na správné stopě“. Musí ale tuto organizační změnu navrhnout vládě přes státního tajemníka. Také si chce nechat předložit seznam poradců, v němž bude, jak nám sdělil, „škrtat červenou tužkou“.  Svůj nejužší tým doplní o profesora Romana Prymulu.

Roman Prymula bude s ministrem spolupracovat pravděpodobně externě na dohodu. Miloslav Ludvík Zdravotnickému deníku vysvětlil, že k sobě potřebuje odborníka s lékařským vzděláním. Prymulu odvolal letos v červnu z funkce ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové ministr Svatopluk Němeček kvůli „zamlčování informací o střetu zájmů“ (o kauze konfliktu zájmů R. Prymuly jsme psali zde a zde).

Přestože má nyní ministr zdravotnictví devět náměstků, zůstává ještě neobsazen desátý klíčový post náměstka pro zdravotní péči (na který rezignoval prof. Josef Vymazal nominovaný hnutím ANO). Dočasně ho zastává náměstek Tom Philipp, který je sice lékař, ale je plně vytížen hlavní oblastí své kompetence, a tou je zdravotního pojištění. Na místo náměstka pro zdravotní péči bylo vypsáno výběrové řízení, do něhož se přihlásili tři uchazeči. Mezi nimi se bude vybírat v souladu se zákonem o státní službě.

Mluvčí ministra bude Štěpánka Čechová, která se na tento post vrací po půl roce a nahradí Ladislava Štichu.

Současní náměstci MZ

(červeně jsou označeni ti, s nimiž ministr Ludvík už dál nepočítá, jejich úseky zřejmě zruší reorganizací):

Odborní:

Tom Philipp – zdravotní pojištění

Radek Policar – legislativa a právo

Petr Landa – ekonomika a přímo řízené organizace

Lenka Ptáčková Melicharová – strategie (koncepce a IT)

Lenka Taie Kolaříková – majetkové a mezinárodní věci

Eva Gotwaldová – hlavní hygienička

Státní tajemník:

Ivo Beneda

Političtí:

Lenka Teska Arnoštová (ČSSD)

Kamal Farhan (ANO)

 

-cik-