Lidé, u kterých lékař rozhodl o dočasné pracovní neschopnosti, mají povinnost dodržovat stanovený režim a umožnit kontrolu jeho dodržování. Foto: publicdomainpictures.net

Neschopenku porušila loni dvě procenta kontrolovaných, chyb ubylo

Režim dočasné pracovní neschopnosti loni porušila zhruba dvě procenta ze 153.500 kontrolovaných. Pochybení nemocných meziročně mírně ubylo. Vyplývá to z výsledků kontrol, které ČTK oznámila mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Lidé v pracovní neschopnosti musí dodržovat například lékařem stanovené vycházky. Nejčastěji chybovali lidé v Karlovarském kraji.

 

Okresní správy sociálního zabezpečení prověřily v roce 2016 téměř desetinu z celkového počtu přibližně 1,6 milionu dočasných pracovních neschopností. Postih udělili pracovníci správ 3514 lidem, což bylo o 136 méně než předchozí rok.

Ve většině krajů se podíl lidí, kteří porušili pravidla pracovní neschopnosti, pohyboval stejně jako v celé republice kolem dvou procent. Nejčastěji porušovali režim lidé v Karlovarském kraji, chybovala více než čtyři procenta kontrolovaných.

Lidé, u kterých lékař rozhodl o dočasné pracovní neschopnosti, mají povinnost dodržovat stanovený režim a umožnit kontrolu jeho dodržování. Také musí sdělit lékaři platnou adresu místa pobytu v době neschopnosti, označit byt a zvonek jmenovkou a dodržovat vycházky určené ošetřujícím lékařem. „Zpravidla mohou být vycházky povoleny nejvýše v celkovém rozsahu šest hodin denně, a to v době od 07:00 do 19:00,“ sdělila mluvčí ČSSZ. Pokud lidé poruší režim pracovní neschopnosti, mohou přijít o nemocenskou.

Kontroly dodržování režimu dočasně práce neschopných v roce 2016

Zdroj: ČSSZ
Zdroj: ČSSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-čtk-