Populista Beppe Grillo před dvěma lety prohlásil, že vakcíny mohou mít vedlejší účinky a že zavedení povinného očkování je dárkem nadnárodním farmaceutickým firmám. Následky se dostavily. Itálií se šíří epidemie. Foto: Wikipedia

Itálie čelí epidemii spalniček. Na vině jsou i politici, kteří zpochybňují očkování

Itálie se potýká s epidemií spalniček, podle ministerstva zdravotnictví je to výsledek nedůsledného očkování obyvatelstva. Spojené státy už pro své občany vydaly upozornění, že se v Itálii tato potenciálně smrtelná nemoc vyskytuje. V Itálii bylo od začátku roku zaregistrováno asi 1500 nemocných, zatímco za celý loňský rok jich bylo 840 a rok předtím jen 250.

 

„V Itálii a Rumunsku je nyní epidemie,“ řekl podle agentury Reuters ředitel lékařského institutu Walter Ricciardi. Upozornil také, že americké úřady na rozdíl od těch italských vedou masivní kampaň, aby přesvědčily rodiče, že je nutné nechat děti očkovat.

V Itálii je proti spalničkám nyní očkováno jen 85 procent dvouletých dětí, přičemž Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje očkování u nejméně 95 procent dětí.

Italská vláda viní populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) z šíření poplašných zpráv. Tato strana prý mezi rodiči poukazuje na to, že vakcíny nejsou bezpečné, a brojí proti snaze vlády zavést povinné očkování. Zakladatel strany Beppe Grillo před dvěma lety prohlásil, že vakcíny mohou mít vedlejší účinky a že zavedení povinného očkování je dárkem nadnárodním farmaceutickým firmám. Představitelka strany Andrea Cecconiová v březnu řekla, že současný nárůst počtu nemocných může být součástí přirozeného cyklu vývoje nemoci.

-čtk-