Nejen obytné domy, ale také nemocnice NHS čeká náprava mezer v protipožární ochraně. Devět zařízení je totiž nyní ve velkém riziku. Foto: koláž ZD

S bezpečností na štíru. 38 nemocnic NHS má podobné díry v protipožární ochraně jako Grenfell Tower

Protipožární zabezpečení v řadě nemocnic britské Národní zdravotní služby (NHS) není zdaleka takové, jaké by mělo být. Při kontrolách reagujících na tragický požár Grenfell Tower, při němž zahynulo minimálně 79 lidí, se totiž zjistilo, že 38 nemocnicím hrozí podobné nebezpečí. Devět z nich je přitom ve velkém riziku.

 

Kontroly bezpečnostních opatření v 17 tisících soukromých zdravotnických zařízeních a pečovatelských domovech – i to je důsledek tragédie Grenfell Tower. NHS už přitom minulý týden nařídila audit v každé své nemocnici, kontroly ve všech zařízeních s pacienty přikázal také ministr zdravotnictví Jeremy Hunt. Prozatím je výsledek protipožárních testů podle National Fire Chiefs Council takový, že v 38 nemocnicích byly nalezeny podobné problémy, které se vyskytly v Grenfell Tower, přičemž v devíti je riziko velmi vysoké. O které nemocnice šlo ani jaké problémy v nich byly nalezeny, ale NHS odmítla zveřejnit.

Smršť požadavků na protipožární kontroly po 14. červnu, kdy k tragédii došlo, ovšem byla taková, že hasiči spolu se zvýšenými požadavky na veřejnou bezpečnost práci nezvládali. Chaos nakonec vyřešili tak, že vypracovali seznam budov, které vyžadují kontroly nejurgentněji.

„Z národní perspektivy jsme se jako první zaměřili na obytné věžové bloky s podobnými charakteristikami jako Grenfell Tower. Dodnes bylo nalezeno 38 prioritních míst NHS s devíti ve velkém riziku. Největší riziko přitom zahrnuje jak obložení, tak hodnocení požárních rizik,“ uvádí podle deníku The Telegraph National Fire Chiefs Council.

David Behan, šéf Komise pro kvalitu péče (Care Quality Comission) tak hned po požáru nařídil organizacím, aby provedly review konstrukce a velkosti všech registrovaných prostor.

Nemocnice v Cambridge byla varována už loni

„Protipožární zabezpečení bude pro NHS absolutní prioritou. Proto kontrolujeme se všemi poskytovateli péče NHS v Anglii, jestli neidentifikovali nějaká rizika a přijímají nezbytná opatření, jak co se týče obložení, tak požárních rizik obecně,“ poukazuje regulační orgán NHS Improvement. Podle jeho mluvčího je i vzhledem k omezené kapacitě hasičů snaha pomoci trustům, aby kontroly dokončily.

V pěti trustech NHS se přitom nyní řeší, že nesplňují ani základní protipožární standardy. Další trusty pak byly varovány, že pokud nebudou náležitě oddělovat prostory, vystavují pacienty v případě požáru neakceptovatelnému riziku. Například Cambridge University Hospital foundation trust byl už loni varován s tím, že se problematice dostatečně nevěnuje. „Únikové cesty jsou vzhledem ke kapacitě prostor neadekvátní,“ uvedli tehdy technici.

Jak mají protipožární opatření vypadat? Zvnějšku budovy může oheň na obložení pomoci uhasit rozprašovací hasicí systém umístěný po obvodu (ten je v Austrálii či Dubaji u domů s hořlavým obložením povinný), jako izolační vrstvu je pak vhodné použít místo hořlavé pěny nehořlavé minerály. Požár uvnitř budovy pomohou zastavit rozprašovače (které Grenfell Tower ze 70. let minulého století neměl), zabránit ohni v šíření mohou protipožární dveře a jako úniková cesta je na místě druhé schodiště.

Během kontrol reagujících na katastrofický požár testy neprošlo přinejmenším 95 výškových budov. V Camdenu proto bylo minulý týden evakuováno na čtyři tisíce lidí. Například Edinburgh Napier University už nyní sundává stejné obložení, které bylo i na Grenfell Tower. Nevyhovující tepelná izolace má být odstraněna i z dalších domů, jenž nesplnily protipožární testy.

-mk-