Děti ve školním věku mají v Itálii nově podstupovat vakcinaci mimo jiné proti spalničkám, zánětu mozkových blan, tetanu, dětské obrně, příušnicím a černému kašli. Foto: koláž ZD

Itálie schválila povinné očkování dětí proti deseti chorobám

Italští poslanci v pátek schválili povinné očkování dětí proti deseti chorobám. Zákon prosazovaný vládou již přijal Senát, a proto nyní vstoupí v platnost (o problematice informoval ZD už zde). Itálie čelí výraznému nárůstu počtu případů spalniček.

 

Zákon podpořilo 296 poslanců, proti se vyslovilo 92 a 15 se zdrželo hlasování. Premiér Paolo Gentiloni výsledek přivítal jako zvýšení ochrany zdraví rodin, informovala agentura ANSA.

Děti ve školním věku mají podle agentury APA nově podstupovat vakcinaci mimo jiné proti spalničkám, zánětu mozkových blan, tetanu, dětské obrně, příušnicím a černému kašli.

Rodiče, kteří své potomky očkovat nenechají, riskují správní pokutu do výše 500 eur (přes 13.000 Kč). Neočkované děti budou také podle agentury DPA vyloučeny z veřejných školních a předškolních zařízení.

Oproti celému loňskému roku Itálie za letošek zaznamenala trojnásobný počet onemocnění spalničkami. Podíl dvouletých dětí, které jsou očkované proti této nakažlivé nemoci, se snížil z více než 90 procent pod 80 procent. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by proočkovanost přitom měla být 95procentní a vyšší.

Proti zákonu několik týdnů protestovali jeho odpůrci, kteří tvrdí, že ve většině zemí Evropské unie očkovací povinnost není. Kvůli obavám z nežádoucích účinků vakcinace odmítá v Evropě a v USA očkovat své potomky desítky tisíc rodičů, napsala agentura AP.

Pro děti v Česku je nyní povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi.

-čtk-