Vyřízení dotace chvíli potrvá, peníze na kraj přijdou až v září. Dva tisíce korun, ale už dostanou sestry v srpnové výplatě, pokud o tom rozhodne ředitel jejich nemocnice. Foto: Koláž ZD

MZ potvrdilo přidělení peněz pro středočeské zdravotní sestry

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) v pondělí potvrdilo přidělení peněz pro zvýšení platů středočeských zdravotních sester. Hejtmanství v červenci požádalo téměř o 43 milionů korun pro 27 poskytovatelů lůžkové zdravotní péče. Přidělení peněz včera projednali krajští radní, ještě ho musí schválit zastupitelé na mimořádném jednání 23. srpna, sdělila ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

 

Radní včera také projednali a doporučili zastupitelům schválit znění obsahu smlouvy, která bude s jednotlivými poskytovateli lůžkové péče uzavřena. „Postupujeme tak, abychom administraci dotací maximálně urychlili. Nepromeškáme jediný den,“ uvedl náměstek hejtmanky pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

Ředitelé nemocnic a lůžkových zařízení mohou rozhodnout o vyplacení mimořádné odměny pro sestry 2000 korun už v srpnové výplatě, záleží však na konkrétním vedení zařízení. Peníze na účet poskytovatelů zdravotní lůžkové péče přijdou podle Frintové obratem po uzavření smluv o individuální dotaci, podle předpokladů v září.

Vláda rozhodla o zvýšení platů zdravotních sester pracujících na směny a bez odborného dohledu od 1. července o 2000 korun. Zvýšení se týkalo asi 43.000 lidí, tedy asi o 40 procent středního zdravotnického personálu. Průměrný hrubý plat sester je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zhruba 28.500 korun.

-čtk-