Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko vyzývá své kolegy, aby nepodepisovali dodatky, ale je to prý jen symbolické gesto. Foto: TC

Sdružení ambulantních specialistů vyzvalo k odmítnutí úhradových dodatků

Soukromí ambulantní lékaři nechtějí za stejnou práci dostávat méně peněz než ambulance v nemocnicích. Sdružení ambulantních specialistů vyzvalo své členy, aby odmítli úhradové dodatky od zdravotních pojišťoven. Na pacienty to nebude mít žádný vliv, jde spíš o symbolické gesto, řekl ČTK předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

 

„Není žádný důvod souhlasit s tím, že úhrada naší práce bude stagnovat, nebo dokonce proti roku 2017 poklesne o asi 0,5 procenta,“ napsalo sdružení v tiskové zprávě. Úhradová vyhláška pro příští rok, která vyšla v úterý ve sbírce zákonů, podle něj zvýhodňuje nemocniční ambulance proti soukromým o 10,6 procenta.

Takzvaný úhradový dodatek je každoroční součástí smlouvy o placení péče mezi lékařem a zdravotní pojišťovnou. Pokud lékaři dodatky odmítnou, bude se placení jejich práce řídit úhradovou vyhláškou pro příští rok. Společně s bodovým hodnocením jednotlivých zdravotnických výkonů ji vydává ministerstvo zdravotnictví.

Na letošní úhradovou vyhlášku si Koalice soukromých lékařů, do níž kromě ambulancí spadají také zubaři a praktičtí lékaři pro dospělé i děti, stěžuje u Evropské komise. Podle ní jde o nedovolenou podporu, kterou stát dopřává nemocnicím, když jim vyhláškou meziročně přidává více než jiným segmentům zdravotnictví.

Úhradová vyhláška pro příští rok počítá díky růstu ekonomiky a zaměstnanosti s výběrem zdravotního pojištění asi o 16 miliard vyšším než letos. Na zvýšení platů zdravotníků v nemocnicích, který od ledna příštího roku schválila vláda, z nich půjde 7,5 miliardy. Další 1,5 miliardy musí pokrýt zvýšení platů sester pracujících u lůžek ve směnném provozu. Dostaly 2000 korun navíc od letošního července.

Vyhláška přidává také 1,5 miliardy korun na zvýšení platů v následné péči a stejnou částku meziročně navíc na drahou specializovanou léčbu. Lékaři v ambulancích dostanou peníze jako kompenzaci za zavedení eReceptu. Praktičtí lékaři kvůli tomu, že jim meziročně vyhláška nepřidá peníze navíc, protestovali. Na jeden den zavřeli ordinace. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) jejich kritiku odmítl s tím, že lékaři z nemocnic odcházejí právě do ambulancí a nemocnice pracují nonstop.

-čtk-