Nemocnici svaté Alžběty založily v 18. století řeholnice řádu alžbětinek jako zařízení, které poskytovalo péči ženám. Foto: Nemocnice u sv. Alžběty

Do zadlužené Nemocnice svaté Alžběty vstoupí církev i věřitelé

Do zadlužené pražské Nemocnice svaté Alžběty nejspíš vstoupí církev jako majitel objektu i dvě firmy, kterým současný provozovatel dluží. Tyto společnosti, Laiten Group a Medireco, v reorganizačním plánu navrhují, že do ní každá vloží 25 milionů korun, sdělila nemocnice ČTK v tiskové zprávě. O reorganizačním plánu budou věřitelé jednat v úterý 23. ledna.

 

Navržené řešení insolvence nemocnice, kde je více než stovka lůžek následné péče, podporuje i Konvent sester alžbětinek v Praze, který objekt na Albertově vlastní a nemocnice mu platí nájem. „Církev by vstoupila majetkově do Nemocnice svaté Alžběty. Skýtalo by to prostor rozvíjet její činnost nejen ve stávajících prostorech, ale i v jiných budovách, které církev v republice má,“ uvedl právník konventu Vít Kučera.

Reorganizační plán počítá s tím, že po vstupu Laiten Group a Medireco, které vlastní podle obchodního rejstříku společnost Wallota Optimal Limited se sídlem na Kypru, se dosavadní vlastník, firma Bacaya CZ, stane minoritním akcionářem.

Nemocnice, která je v úpadku od roku 2016, podle představitelky krizového managementu, ředitelky Štěpánky Heřmánkové, v současné době hospodaří vyrovnaně, přestože splácí pokuty za porušení předpisů v předchozích obdobích.

„Nechtěli bychom, aby toto zdravotnické zařízení spadlo do konkurzu, to by znamenalo konec. Je tu 106 lůžek následné péče a není jisté, kam by se přemístili pacienti,“ uvedl advokát Petr Kincl, který Nemocnici svaté Alžběty zastupuje v insolvenčním řízení. Pokud věřitelé plán schválí, může být insolvence ukončená v červenci letošního roku.

Nemocnice sice má smlouvy se zdravotními pojišťovnami a naplněnou kapacitu, nemůže ale žádat o dotace. „Magistrát vypisuje jeden dotační titul za druhým. Dosáhli bychom na ně, jsou zaměřené na následnou péči, hojení ran, a podobně,“ vysvětlila Heřmánková.

Nemocnici provozuje firma Nemocnice sv. Alžběty spol. s r.o., kterou vlastnil prostřednictvím společností Bacaya CZ a Medical Holding podnikatel Jan Zíval. Ten byl zároveň jejím jediným jednatelem. Zíval ale v březnu 2015 náhle zemřel v zahraničí. Nový jednatel pak zjistil, že nemocnice dluží dodavatelům, na odvodech zdravotního a sociálního pojištění, nějakou dobu nehradila ani mzdy svým zaměstnancům.

Podle kontrol ministerstva financí z počátku loňského roku nemocnice figurovala v kauze podvodného vykazování služeb zdravotním pojišťovnám spolu s firmou OmniLab, jejíž byl Zíval jediným vlastníkem. Případem se zabývá policie.

Firma provozující nemocnici dlužila v době vyhlášení insolvence 73,9 milionu korun. Přes 25 milionů dlužila správě sociálního zabezpečení, dále například finančnímu úřadu, zdravotním pojišťovnám i Všeobecné fakultní nemocnici. Tržní hodnota jejího majetku byla oceněna na 19,5 milionu korun.

Nemocnici založily v 18. století řeholnice řádu alžbětinek jako zařízení, které poskytovalo péči ženám. Za první světové války fungovala jako lazaret, po druhé světové válce byla znárodněna. Po roce 1989 byl areál vrácen alžbětinkám.

-čtk-