Řečtí poslanci se po 19hodinové debatě shodli na vyšetřování mimo jiné deseti politiků, včetně nynějšího evropského komisaře a bývalého ministra zdravotnictví Dimitrise Avramopulose. Foto: Wikipedie

Řečtí poslanci vyšetří kauzu údajného uplácení Novartisem

Řečtí poslanci včera schválili vytvoření parlamentní komise, která má vyšetřit kauzu údajného uplácení řeckých státních úředníků, včetně bývalých ministrů, manažery švýcarské farmaceutické firmy Novartis. Podle agentury Reuters se poslanci po 19hodinové debatě shodli na vyšetřování mimo jiné deseti politiků, včetně bývalého konzervativního premiéra Antonise Samarase, exministra financí za socialisty Evangelose Venizelose a také nynějšího evropského komisaře a bývalého ministra zdravotnictví Dimitrise Avramopulose.

 

Všichni podezřelí popírají, že by se dopustili nepravostí, a obviňují současnou vládu Alexise Tsiprase, že jí jde jen o poškozování dobrého jména politických odpůrců. Vyšetřování se týká let 2006 až 2015, tedy před nástupem Tsiprasovy levicové formace SYRIZA k moci.

Řecká prokuratura případ vyšetřuje už přes rok a během té doby vyslechla řadu utajených svědků. Všichni podezřelí, kteří požadují jejich odtajnění, podle zpráv z tisku údajně za úplatky od zástupců Novartisu prosazovali mimo jiné nákup léků této firmy státními nemocnicemi za vyšší než tržní cenu.

Podle Reuters řečtí vyšetřovatelé si vypomáhají také monitorováním kauz, do nichž je Novartis zapleten i v jiných zemích, například v Jižní Koreji, v Číně a v USA. Švýcarská firma přistoupila v roce 2015 na finanční vyrovnání s úřady v USA ve výši 390 milionů dolarů (osm miliard Kč), aby se vyhnula soudním tahanicím. Loni v Jižní Koreji zaplatila v přepočtu miliardu Kč.

-čtk-