Boj se suchem a kouřením. Vyprahlé Kapské město hostí Světovou konferenci o tabáku

 

Dva tisíce delegátů z více než sto zemí světa se sjelo do Jihoafrické republiky, aby společně diskutovali o restrikcích tabáku a kouření. V pořadí sedmnáctá Světová konference o tabáku a zdraví (WCTOH) probíhá od středy v Kapském městě.

 

Pod heslem „Uniting the World for a Tobacco Free Generation“ lékaři, vědci, odborníci na prevenci, zástupci ministerstev zdravotnictví a nevládních organizací společně na jihu Afriky diskutují o možnostech kolektivního řešení boje proti kouření. Cílem je zbavit už příští generaci závislosti na tabáku.

„Vážím si, že Jižní Afrika může hostit takto důležitou akci, na kterou se sjeli uznávaní experti z celého světa, abychom společně bojovali proti tabákové epidemii a ochránili současné i budoucí generace od devastujících zdravotních, sociálních, environmentálních a ekonomických důsledků způsobených konzumací a vystavení tabáku,“ uvedl během zahajovacího proslovu jihoafrický ministr zdravotnictví Aaron Motsoaledi.

Světová konference proti tabáku, jedna z nejdůležitějších mezinárodních akcí sjednocující odborníky napříč obory bojujícími proti tabákové epidemii, se koná pravidelně každé tři roky.  Tématem letošní konference je kontrola tabáku a nastavení regulatorních opatření, která by pomohla k omezení tabákových výrobků.

„Tabák neničí jenom zdraví, ale také ekonomiku, životní prostředí, vzdělávání a celou společnost. Je bariérou k udržitelnému rozvoji na všech frontách,“ dodal během zahájení šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Několik bloků konference je věnováno i elektronickým cigaretám a produktům, které tabák nespalují, ale zahřívají. Jestli tyto alternativní produkty podporovat, jako jeden z možných způsobů odvykání, nebo je naopak zakázat, protože potenciálně přitahují ke kouření nové, převážně mladistvé kuřáky, na tom se odborníci dlouhodobě neshodují.

Každá kapka se počítá

Zatímco delegáti konference bojují proti tabáku, pětimilionové Kapské město bojuje s extrémním suchem a akutním nedostatkem vody. Voda z kohoutků na toaletách v hypermoderním konferenčním centru neteče. Místo toho stojí na umyvadlech lahvičky s dezinfekčním gelem. Čas strávený ve sprše je denně omezen na pouhé dvě minuty. Nálepky s nápisem „Every drop counts“ jsou doslova na každém roku.

Kapské město se za posledních dvacet let rozrostlo o 80 procent. Zatímco obyvatel ve městě přibylo více než dva miliony, kapacita vodních nádrží se zvětšila za stejnou dobu o pouhých patnáct procent. V kombinaci s několikaletými podprůměrnými srážkami způsobenými globálními změnami počasí a pomalou výstavbou odsolovací stanice na mořskou vodu reálně hrozí, že se město během několika měsíců ocitne zcela bez zdrojů vody.

Zatímco se nad Kapským městem honí mraky, ze kterých by mohlo spadnout aspoň pár kapek vody, odborníci dál řeší, jak se jednou pro vždy tabáku zbavit.

Jakub Žák, Kapské město