Mobilní aplikace lidem umožní zjistit, zda má lékárna jejich lék, a zabrání tak případně zbytečným návštěvám. Foto: Army.mil

Pilulka má aplikaci, která zjistí, zda má lékárna lék na skladě

Síť lékáren Pilulka.cz spustila mobilní aplikaci, která umožňuje lidem zjistit, zda je jejich lék na skladě ve vybrané lékárně, případně si jej objednat a rezervovat. Pacienti tak nemusí chodit do lékárny zbytečně. Firma to včera oznámila na tiskové konferenci.

 

„Je to poprvé v České republice, kdy lidé mohou takovou možnost využít. Pilulka.cz tímto krokem dále rozšířila svou komplexní aplikaci, kterou jako první v Evropě spustila koncem roku 2017. Kromě využití eReceptu je možné z aplikace nakoupit volně prodejná léčiva a další sortiment lékárny,“ uvedl Kasa.

Následným krokem by měl být zásilkový prodej léků na recept, který ale současná česká legislativa neumožňuje. Podle Kasy by zhruba do dvou let mohlo dojít k uvolnění některých skupin předpisových léčiv pro doručení domů. Země jako třeba Německo, Dánsko, Švédsko nebo Holandsko tuto možnost nabízejí.

Češi podle Kasy uskuteční 15 procent návštěv lékáren zbytečně, protože ty nemají jejich lék k dispozici a musí jej objednat. Ročně tak lidé uskuteční deset milionů zbytečných cest. Běžná lékárna drží sortiment zhruba 1000 až 1200 léků a zbytek objednává u dodavatele. Většinu obratu lékáren tvoří 500 až 600 položek.

Pilulka provozuje internetový obchod s volně prodejnými léky a 81 kamenných lékáren. Její roční obrat je 1,1 miliardy korun a zaměstnává téměř 300 lidí. Je třetí největší na trhu po sítích Dr.Max a Benu.

-čtk-