"Situace je vážná, ale stabilizovaná. Není horší než loni,“ prohlásil o situaci v Nemocnici Cheb, která patří do Karlovarské krajské nemocnice radní Jan Bureš. Foto chebské nemocnice: kkn.cz

Situace chebské interny je kritická, tvrdí vrchní sestra. Péče není ohrožena, uklidňuje radní

Personální situace na interním oddělení chebské nemocnice je kritická. Chybějí sestry a už i lůžka pro pacienty. Tvrdí to v dopise krajským zastupitelům vrchní sestra Miroslava Korseltová, která je také členkou iniciativy sester Karlovarské krajské nemocnice (KKN). Podle krajského radního pro zdravotnictví Jan Bureše (ODS) ale není péče o pacienty ohrožena, řekl ČTK.

 

Chebská nemocnice je součástí KKN a nedostatek středního zdravotnického personálu ji tíží už několik let. Podle Korseltové se ale po zvýšení mezd zejména mladších sester situace výrazně nezlepšila. Nové sestry totiž nepřišly.

„Momentálně je bohužel běžné, že na stacionáři interní ambulance jsou uloženi tři pacienti, další dva jsou uloženi na lehátka v některé z vyšetřoven, čekají na přijetí k hospitalizaci, což ale prakticky není možné, protože na 39lůžkovém oddělení je přijato 40 pacientů a minimálně jeden leží na chodbě,“ uvedla Korseltová.

„Je zcela běžné, že na volné lůžko čekají pacienti ve špatném stavu celý den, nemohou být zdaleka přijati všichni, kteří to potřebují, a pacienti i příbuzní vyvolávají konflikty s personálem, viní ho z nedostatku lůžek,“ uvedla vrchní sestra chebské interny.

Podle Bureše je nedostatek personálu problém, ale týká se prakticky všech nemocnic. „Situace je vážná, ale stabilizovaná. Není horší než loni. Od vedení KKN mám ujištění, že zdravotní péče je zajištěná,“ řekl Bureš ČTK.

Iniciativa sester v loňském roce ostře kritizovala vedení kraje a nemocnice a žádala zavedení tabulkových platů, které platí ve státních nemocnicích. Jenže krajské nemocnice by takové opatření finančně nezvládly. Zaměstnancům tak KKN zvýšila mzdy plošně o deset procent a dalších 20 milionů od kraje nemocnice rozdělí podle návrhu odborů.

-čtk-