"Právě teď v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně," tak včera komentoval tuto fotografii tým premiéra v demisi Andreje Babiše (vlevo), na níž je zachycen s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Foto: FB AB

Zlínský kraj chce čtyři miliardy na zlínskou internu. Babiš by dal třetinu, kdo doloží zbytek?

Zlínský kraj by rád získal peníze na novou internu s centrálním příjmem v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Objekt by měl podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) stát asi čtyři miliardy korun, stavba by mohla začít do tří let. Nemocnici včera navštívil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s dalšími ministry. Babiš žádnou konkrétní podporu projektu neslíbil, třetinu by však podle něj mohl dát stát, další třetinu kraj a poslední část město.

 

„To by bylo fér,“ uvedl Babiš. Kraj však prozatím neví, kde bude objekt stát. Podle Čunka zatím není jisté, zda se objekt, který by byl v podstatě „nemocnicí v nemocnici“, vejde do nemocničního areálu. Kraj proto již dříve nevyloučil možnost, že by jej postavil někde jinde. Čunek řekl, že jasno by mělo být do čtyř měsíců.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) ČTK při návštěvě nemocnice řekl, že se o podpoře bude jednat. „Monoblok je beze sporu obecně výhodnější z hlediska logistiky a provozních nákladů. Jestli ten areál nelze dále rozšiřovat a zlínská nemocnice má být tou centrální nemocnicí v rámci Zlínského kraje a má se rozvíjet a má to být plnooborová nemocnice, pokud má areál svá omezení, tak dává logiku, aby byl projekt uskutečněn,“ uvedl Vojtěch. Ministerstvo chce podle něj zmapovat investiční potřeby ve zdravotnictví ve všech krajích, podle toho by mohly vzniknout programy, které by investice podpořily.

Primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN) dnes ČTK řekl, že nemá žádné informace o tom, že by se město mělo na projektu podílet. „S panem premiérem jsem mluvil dnes tři minuty při návštěvě Památníku Tomáše Bati. Nic takového mi neříkal. Až přijde oficiální výzva k debatě, rád se jí zúčastním,“ uvedl Adámek.

Město se již dříve vymezilo proti možnosti, že by se nemocnice či její část mohla ze Zlína stěhovat, a poukázalo na chybějící informace o dění v nemocnici. Krajská rada loni v únoru odvolala předsedu představenstva KNTB Pavla Calábka, důvodem bylo také špatné hospodaření nemocnice. Krajské nemocnice nově vede společné představenstvo v čele s Radomírem Maráčkem, který byl dříve ředitelem lázní Karlova Studánka.

Budova interny v KNTB postavená v roce 1980 je již nevyhovující. „Už v roce 1983 vznikly první přístavky, protože to stavebně nestačilo. Od té doby se neustále provozy nějakými improvizacemi vytváří, nějaká provizoria, která umožňují, aby byl provoz zachovaný,“ řekl ČTK primář interny Jiří Latta. Řešením je podle něj jen nová budova, obnova není možná. Objekt je velmi využívaný. V roce 1983 zavítalo do ambulancí 200 lidí a přijato bylo 2700 pacientů, postupně jich výrazně přibylo. „Loni jsme přijali 8000 lidí a 8000 bylo ambulantně ošetřeno, to vše ve stejných prostorách,“ řekl primář.

Babiš s ministry dnes navštívili také Kroměřížskou nemocnici, kde by měla do konce roku vzniknout přístavba pro magnetickou rezonanci, která dosud nemocnici chybí.

-čtk-