Jsou majitelé, kteří se snaží vysvětlit svou neschopnost přimět psa ke spolupráci tím, že prohlásí, že pes trpí autismem. Jenže u psů tahle diagnóza neexistuje. Stejně jako není prokázána souvislost mezi autismem a očkováním u lidí. Kdo má skutečně rád zvířata i děti, nechá je očkovat. Foto poctivě očkovaného psa: Tomáš Cikrt

Odpůrci očkování přišli s dalším nesmyslem. Věří, že vakcinace způsobuje autismus u psů

Srovnávat osoby s poruchami autistického spektra a špatně vychované psy je nesmírně urážlivé a škodlivé, je přesvědčená Alexandra Forshawová, členka vedení britské organizace Autistic Inclusive Meets. Právě ve Velké Británii se šíří lež, že očkování způsobuje autismus u psů. Napomohl tomu i televizní pořad Good Morning Britain, kde dostali prostor lidé, kteří tomuto nesmyslu věří.  

 

Popírání opakovaně a spolehlivě vyvráceného tvrzení, že očkování způsobuje autismus, dostává v poslední době další rozměr. Objevují se majitelé psů, kteří věří tomu, že očkování způsobilo u jejich mazlíčků autismus. Proti vlně iracionality se musela postavit i British Veterinary Association, která upozorňuje, že psi autismus na rozdíl od lidí „nemohou dostat“. Autismus u psů totiž neexistuje. Lidé odmítající očkování svých mazlíčků se však objevují i v Česku. „Stačí, aby se v médiích objevila zpráva o tom, že si někdo myslí, že očkování může způsobit autismus u psů, a bohužel tomu část lidí uvěří s tím, že na každém šprochu je přece pravdy trochu,“ popisuje veterinární lékařka Martina Načeradská, která vede vlastní praxi na Praze 10 a specializuje se na poruchy chování u psů a koček. Podle ní je velmi obtížné takového člověka přesvědčit o opaku, protože na argumentaci v podobě faktů a odborné literatury neslyší.

Mýtus, že očkování způsobuje autismus, se tak přelil z humánní do veterinární medicíny. Stvořil jej někdejší britský lékař Andrew Wakefield, který na pouhých 12 dětech provedl zmanipulovanou studii.  Ačkoliv bylo prokázáno, že při tom několikrát eticky pochybil, studie byla stažena a on sám přišel o lékařskou licenci, pochyby o očkování již byly zasety. Jejich důsledky sklízíme i v současnosti. Konkrétně to znamená třeba návrat spalniček do České republiky i opakované epidemie této nebezpečné infekce v evropských státech.

Psi autismus nemají, i když tomu lidé věří

Názory, že očkování je velmi nebezpečné také pro zvířata, se mezi antivax skupinkami v bohatých státech světa čas od času objevují už delší dobu. „Setkáváme se s narůstajícím počtem klientů, kteří nechtějí nechat očkovat svá zvířata,“ popsala newyorskému deníku Brooklyn Papers veterinární lékařka Amy Fordová, která působí ve Veterinarian Wellness Center of Boerum Hill. Podle ní se pravděpodobně jedná o důsledek anti-vakcinačního hnutí, které se šíří napříč USA. Vůbec nejhlasitějšími odpůrci očkování domácích mazlíčků jsou pak podle doktorky Fordové ti, kteří chtějí „holistický životní styl“ také pro své psy a kočky. „Mezi hipstery je toto přesvědčení silnější, i když opravdu nevím, co je příčinou. Tito lidé jsou přesvědčeni o tom, že vpíchnutí injekce obsahující chemické látky jejich zvířeti uškodí,“ dodává. Další newyorská veterinární lékařka Stephanie Liffová, která působí na klinice Clinton Hill’s Pure Paws Veterinary Care, se pak setkala s klientem, který se obával toho, že jeho dítě bude autistické a ze stejného důvodu odmítal očkovat i svého psa. „Většina trendů ve veterinární medicíně přichází z humánní medicíny, a to je i případ odmítání očkování,“ uvedla veterinářka.

Ve Velké Británii pak velký ohlas vyvolalo rozhodnutí soukromé stanice ITV Good Morning Britain zařadit do vysílání ranní televizní show téma, zda může očkování způsobit „psí autismus“. Podle tweetového účtu pořadu mají jeho tvůrci zájem zahájit debatu o očkování zvířat, protože mluvili s lidmi, kteří odmítají vakcinaci svých mazlíčků anebo, kteří jsou přesvědčeni, že kvůli očkování mají autistické psy. Podle British Veterinary Association se tak anti-vakcinační hnutí rozšířilo i mezi majitele zvířat. „Jsme si vědomi nárůstu počtu chovatelů v USA, kteří se obávají, že očkování mohlo u jejich psů vést k chování podobnému autismu. V současné době neexistují žádné vědecké důkazy, které by potvrdily výskyt autismu u psů nebo vztah mezi očkováním a autismem,“ stojí v prohlášení odborné společnosti veterinárních lékařů. „Všechny léky mají potenciální vedlejší účinky, ale v případě vakcín se vyskytují vzácně, a přínos očkování v podobě ochrany před infekcemi značně převyšuje potenciální vedlejší účinky,“ upozorňuje British Veterinary Association.

Opakování: Očkování autismus nezpůsobuje

Tvrzení, že očkování způsobuje autismus, ať už u psů nebo u lidí, je sice nesmyslné, ale bohužel už dostatečně dobře zabydlené ve veřejném prostoru. Twitterová upoutávka na pořad Good Morning Britain tak mohla řadu lidí jen utvrdit v jejich mylném přesvědčení. Na tvůrce pořadu se proto obrátila The National Autistic Society, britská organizace věnující se problematice autismu. „Neexistuje žádná spojitost mezi autismem a očkováním. Navzdory řadě výzkumů se stále v některých kruzích šíří škodlivé mýty o autismu, které musí být stále vyvraceny,“ uvedla pro deník The Independent Jane Harrisová, ředitelka pro zahraniční vztahy v The National Autistic Society. „Byli jsme velmi zklamáni, že se hlavní vysílání stanice hodlá věnovat autismu v souvislosti s očkováním tímto způsobem,“ dodala.

Jen ve Velké Británii se poruchy autistického spektra týkají zhruba 700 tisíc osob. Mezi ně patří také Alexandra Forshawová. „Jako autistický člověk jsem se cítila hluboce dotčena. V jednom tweetu se podařilo spojit mýtus, že očkování způsobuje autismus, s mýtem, že autismus je něco, co můžete získat,“ reagovala členka vedení britské organizace Autistic Inclusive Meets. „Ještě více než škody, které toto tvrzení napáchá na veřejném zdraví, je nesmírně urážlivé a škodlivé srovnání mezi autistickými lidmi a špatně vychovanými psy,“ dodala.

To, že pes neposlouchá, není autismus

S lidmi, kteří odmítají očkování svých mazlíčků, se ve své praxi čas od času setkává také Martina Načeradská. Nejčastějším důvodem je, že se majitelé snaží omezit finanční výdaje na veterinární péči. „Bohužel si někteří lidé neuvědomují, že pořizovací cenou náklady na zvíře začínají a dále porostou. S těmito klienty se ale dá domluvit, pokud jim vysvětlíme, že náklady spojené s vakcinací jsou mnohem nižší než náklady spojené s péčí, pokud zvíře onemocnění chorobou, proti které může být očkované, nebo dokonce zemře,“ dodává. Nedávno se v ordinaci setkala s klientem, který chtěl psa očkovat jen proti vzteklině, což je povinné ze zákona, a další očkováni odmítal. Jeho pes tak proti řadě dalších infekčních chorob nebyl očkován už několik let. „Když jsme mu vysvětlili, že se kvůli snížení počtu psů očkovaných proti leptospiróze opět zvýšil výskyt tohoto smrtelného onemocnění, které může ohrozit i člověka, tedy i jeho, nakonec k očkování svolil,“ popisuje veterinární lékařka. O dost náročnější je ale podle ní rozhovor s lidmi, kteří jsou přesvědčeni o negativním účinku očkování a věří tomu, že kvůli očkování bude jejich pes poškozen. „Tvrzení, že se u psa rozvine autismus po očkování je stejně lživé jako tvrzení, že očkování způsobuje autismus u dětí,“ říká jednoznačně.

Autismus je neurovývojová geneticky podmíněná porucha lidí, nikoliv ale psů. Psí mozek se od lidského v mnoha ohledech liší. I tak ale řada lidí má sklon svým mazlíčkům přisuzovat lidské vlastnosti i případné poruchy chování. Mnohdy je to ale právě člověk, který je příčinou negativní změny v chování svého zvířete. „Sama jsem se setkala se psem, který pocházel z tzv. množírny a vlivem špatné výživy a hrozným podmínkám, ve kterých vyrůstal, u něj došlo k poškození mozku, které vedlo k tomu, že pes prakticky nebyl schopen chodit ven,“ popisuje Martina Načeradská s tím, že i v tomto případě je nesmyslné tvrdit, že příčinou poruchy chování bylo očkování. „Tento pes jako štěně velmi pravděpodobně vůbec nebyl očkován. Podmínky v množírnách jsou zoufalé a náklady na chov zvířat omezené natolik, že je štěstí, když tito psi vůbec dostanou nažrat,“ dodává.

Další možným vysvětlením domněnky některých lidí, že jejich pes je autista, je skutečnost, že zvíře neodpovídá jejich představám. „Jsou majitelé, kteří se snaží vysvětlit svou neschopnost přimět psa ke spolupráci tím, že prohlásí, že pes trpí autismem. Není totiž samozřejmost, že pes budou poslouchat jen proto, že to majitel chce. Pes poslouchá toho, koho považuje za přirozenou autoritu, což je něco, co si člověk musí ‚zasloužit‘, když se svému zvířeti snaží porozumět,“ vysvětluje veterinární lékařka, která se poruchami chování u zvířat zabývá už řadu let. Podle ní jsou to často majitelé, kteří se musí změnit, aby se pes začal cítit dobře. Představa, že pes je „autista“, protože neposlouchá, je nesmyslná.

Odmítání očkování je neposkytnutí veterinární péče

Podle zprávy PDSA Animal Wellbeing (PAW) Report z roku 2017 však 25 % psů, 35 % koček a 50 % králíků není řádně očkováno. Tím se podle British Veterinary Association mohou jejich majitelé dopustit porušení zákona: „Je potřeba si uvědomit, že podle Animal Welfare Act (pozn. redakce – obdoba zákona proti týrání zvířat) mají majitelé zvířat povinnost chránit je před bolestí, zraněním a utrpením spojeným s nemocí. Víme, že nemáme lepší a vědecky spolehlivě prokázaný způsob, jak chránit zvířata před onemocněními, než je očkování.“ S tímto souhlasí také Martina Načeradská, podle které by odmítnutí očkování pouze na základě toho, že majitel nechce, mohlo být kvalifikováno jako neposkytnutí veterinární péče, kterou má majitel podle zákona povinně zajistit. „Bohužel se stává, že si někteří majitelé něco přečtou na internetu, a z doporučení, že se nemusí všechny nemoci přeočkovávat každý rok, si vezmou informaci, že očkování psům škodí a raději nebudou očkovat vůbec,“ říká veterinární lékařka.

I mezi psi jsou jedinci, kteří ze závažných zdravotních důvodů očkováni být nemohou. Ti jsou ale chráněni díky tomu, že ostatní psi očkovaní jsou. Pokud ale přibude počet majitelů, kteří očkování odmítají, mohou se i tito psi nakazit. Ve veterinární medicíně tak může dojít k podobné situaci jako v  medicíně humánní, kdy se vrací infekce, které se v minulosti prakticky nevyskytovaly. Příkladem může být bakteriální onemocnění leptospiróza. U očkování proti ní může dojít k mírným reakcím. „Je potřeba si dát tu práci a vysvětlit majiteli, proč psa očkujeme. Pokud se tomu tak nestane a očkování se smrskne jen na píchnutí injekce a následně dojde k reakci, majitel dál zvíře očkovat nechce,“ dodává veterinární lékařka. Důsledkem pak je, že veterináři musejí opět zachraňovat psy, u nichž v důsledku infekce dochází k akutní fázi ledvinového selhání. Navíc i veterinární medicína má své šarlatány. Například „holistický“ portál Dogsnaturallymagazine.com tvrdí, že vakcína proti leptospiróze může u psa způsobit nádorové onemocnění či autoimunitní choroby, a očkování je díky nízkému výskytu choroby zbytečné. V případě nákazy pak web doporučuje „urgentní“ homeopatickou pomoc.

Stejný web pak zpochybňuje očkování proti vzteklině a uvádí hned 65 důvodů proč jej odmítnout. Toto očkování údajně způsobuje nádorová onemocnění, poruchy imunity, poruchy chování či letargii. Závažné negativní důsledky očkování jsou pak podle „holistického“ portálu schopni diagnostikovat jen „holističtí“ veterináři. Jen pro doplnění, Česká republika je oficiálně od roku 2004 zemí, kde se vzteklina nevyskytuje, a to díky plošné vakcinaci psů a lišek. Nejprve od roku 1953 byli povinně očkování psi a později volně žijící lišky. „Výrazný posun v tlumení vztekliny volně žijících zvířat přinesla orální imunizace lišek zaváděná v osmdesátých létech v řadě západních evropských zemí. Princip spočívá v podání očkovací látky ukryté v plastikové ampulce uvnitř vhodné návnady. Při konzumaci návnady a prokousnutí plastikového obalu přichází živý očkovací virus do styku se sliznicí dutiny tlamy a hltanu a navodí stav imunity,“ uvádí na svých webových stránkách Státní veterinární zpráva. Mimochodem, Světová zdravotnická organizace uvádí, že každoročně na světě zemře 55 tisíc osob právě na vzteklinu a naprostá většina případů nákazy vzteklinou připadá na pokousání od psa. V Československu pak podle údajů Státní veterinární zprávy zemřelo mezi lety 1919 až 1937 na vzteklinu 132 osob.

Vědecké důkazy ale mnoha lidem bohužel nestačí. Když si vytváří názor na očkování, mnohdy u nich převažují osobní pocity a emoce nad fakty. To, že se pak v médiích objevují zprávy zpochybňující vědecké důkazy, tyto lidi obvykle utvrdí v podezření, že lékaři, ať už humánní nebo veterinární, se mýlí. „Očkování zachraňuje životy a je důležitým nástrojem pro to, aby naše zvířata zůstala zdravá. Vidíme na příkladu vakcíny MMR (pozn. redakce – proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám) a vyvrácenému tvrzení, že způsobuje autismus, jaké důsledky má šíření paniky, která vede k poklesu důvěry veřejnosti v očkování a nesmyslným reakcím, jež vedou ke vzniku ohnisek onemocnění,“ shrnula pro deník The Telegraph Gudrun Ravetzová , viceprezidentka British Veterinary Association.

Ludmila Hamplová