Vývoz léků subutex a subuxone, kterými se léčí drogově závislí, dočasně zakázalo ministerstvo zdravotnictví. Foto: Wikipedie

Ministerstvo zakázalo vývoz Subutexu, kterým se léčí lidé závislí na drogách


Ministerstvo zdravotnictví preventivně dočasně zakázalo vývoz léků Subutex a Subuxone, kterými se léčí drogově závislí. Britská a irská firma Indivior, které léky vyrábějí, dočasně pozastavily výrobu kvůli zjištěné závadě v jakosti. Proto by mohl lék chybět v Česku i jinde v Evropě. ČTK to zjistila z předběžného opatření na webu ministerstva.

 

„Šarže léčivých přípravků, u kterých byla identifikována závada v jakosti, nebyly propuštěny do oběhu. V rámci šetření závady v jakosti byla pozastavena výroba léčivých přípravků Subutex a Subuxone, což může negativně ovlivnit dostupnost přípravků jak v členských státech Evropské unie, tak v České republice,“ píše se v dokumentu.

V Česku jsou registrované i přípravky, které by mohly výpadek subutexu a subuxonu nahradit. Ministerstvo se ale obává, že by jejich výrobci nebyli schopní náhle větší dávku dodat.

Závislost na opiátech si v roce 2016 v Česku substitučními přípravky léčilo 2266 lidí, jejich počet je v posledních letech stabilní. Před deseti lety to byla polovina. Takzvaná substituční léčba je založená na náhradu drog jinými látkami s podobnými účinky, ale bezpečnějším způsobem užívání.

Substituční léčba byla v Česku zavedena v roce 1997. Od začátku byl používán metadon ve formě sirupu, od roku 2001 pak Subutex s obsahem buprenorfinu, později ještě další tři preparáty. Od roku 2010 lze lék Subuxone částečně hradit ze zdravotního pojištění. Subutex či subuxone užívá asi 70 procent pacientů.

V roce 2013 označila policie uživatele Subutextu za největší problém pražské drogové scény. Na černém trhu se tehdy lék, dostupný na speciální recept s modrým pruhem, prodával třikrát dráž než v lékárně.

-čtk-