Dosavadní národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil nedávno představil teze strategie na dalších osm let. Podle nové šéfky odboru protidrogové politiky na úřadu vlády Jarmily Vedralové to bude jeden z podkladů, který bude při přípravě nového dokumentu diskutovaný. Foto: Flickr

Vedralová: Nejdřív budu pracovat na nové protidrogové strategii

Nejzásadnější je podle nové vedoucí odboru protidrogové politiky úřadu vlády Jarmily Vedralové pustit se do práce na nové protidrogové strategii do roku 2027. Koncepční dokument, kterým se řídí i financování, musí vláda schválit do konce roku. Ostatní kroky bude Vedralová komentovat, až se více seznámí s chodem úřadu, řekla v rozhovoru s ČTK. Obsazení funkce kritizovali zástupci neziskového sektoru pracující se závislými i její předchůdce Jindřich Vobořil, který odbor vedl osm let. Vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby její jmenování ještě zvážil.

 

„Nějaké teze a myšlenky mám, ale ráda bych je prokonzultovala s odbornou společností a resorty,“ uvedla ke svému prvnímu úkolu. Za svůj přístup označila vyváženost prevence a represe a protidrogovou politiku založenou na důkazech a dobré praxi v zahraničí. „Nedostatek času, který máme, není pro přípravu takového důležitého dokumentu komfortní,“ dodala.

Vobořil, který v květnu z vedení odboru a z funkce národního protidrogového koordinátora odešel z osobních důvodů, před odchodem hotovou strategii představil. Doporučil například výraznější zdražení cigaret a alkoholu či využití procenta z daní z alkoholu, tabáku a hazardu na prevenci a léčbu. Hlavním cílem dokumentu není vymýtit kouření či pití, ale minimalizovat škody a dopady.

Podle Vedralové to bude jeden z podkladů, který bude při přípravě nového dokumentu diskutovaný. Na strategii naváže akční plán s úkoly, termíny i detaily financování, který by měl kabinet projednat počátkem příštího roku. Vobořil zastával zároveň také funkci národního koordinátora pro protidrogovou politiku, Vedralová do této pozice zatím jmenována nebyla. Musí to udělat předseda vlády, který je jejím nadřízeným.

Konkrétně chce nová ředitelka představit své kroky později. „Jsem ve funkci druhý den. Zatím se hlavně seznamuji s chodem odboru,“ dodala. Dosud pracovala jako vedoucí oddělení zdravotních programů na odboru zdravotních služeb ministerstva zdravotnictví. Protidrogové politice se tam věnovala od roku 2001, uvedla. Podílela se například na tvorbě minulého i současného protikuřáckého zákona, tvorbě akčních plánů v oblasti tabáku a alkoholu nebo rozdělování dotací.

Podle Vobořila ale její oddělení nepracovalo dobře, kritizuje jej za neplnění akčních plánů v oblasti tabáku a alkoholu a bojkot moderního přístupu k léčbě závislostí, za který bylo Česko dosud mezinárodně oceňované. Vobořilem prosazovaná strategie „harm reduction“, tedy minimalizace škod, která zahrnuje například substituční léčbu nebo výměnu použitých injekčních stříkaček, je podle Vedralové jen jedna ze součástí protidrogové politiky. „Nepomáhá protidrogová politika bez prevence a nefunguje ani bez represe,“ řekla.

-čtk-