Syntetický kanabinoid se vzhledem na první pohled příliš neliší od marihuany. Koncentrace drogy v rostlinném materiálu je přitom velmi vysoká, a drogu tudíž nelze bezpečně dávkovat. Foto: Pxhere

NPC: Nebezpečím syntetických drog je nejistá účinnost

Největším nebezpečím pro uživatele nových syntetických drog, mezi něž patří také kanabinoidy, je nevyzpytatelná účinnost těchto látek. Drogy působí pokaždé jinou silou, řekla včera ČTK mluvčí Národní protidrogové centrály (NPC) Barbora Kudláčková. Přesto podle ní nebývá běžné, aby kanabinoidy způsobily smrt. V Ostravě se tento týden přiotrávilo nebezpečnou syntetickou drogou 21 lidí, jeden zemřel.

 

Syntetický kanabinoid se vzhledem na první pohled příliš neliší od marihuany. „Koncentrace drogy v rostlinném materiálu je velmi vysoká, a drogu tudíž nelze bezpečně dávkovat. Již první kontakt s drogou může způsobit závažné následky, jako mrtvice, infarkt, silné křeče celého těla, poškození ledvin, psychotické ataky, či dokonce smrt, jako tomu bylo u muže z Ostravy, u něhož došlo ke kolapsu po pouhých dvou potáhnutích,“ uvedla v tiskové zprávě nestátní organizace Sananim, která řadu let pomáhá drogově závislým.

Zvláště nebezpečná je tato droga při současném užití s dalšími omamnými látkami, zejména alkoholem. Problémy po požití začínají u dýchacích cest, postižení mívají bolesti hlavy, závratě a omdlévají. Při podezření na požití drogy je nutné okamžitě volat rychlou záchrannou službu a u postiženého mezitím udržovat základní životní funkce.

Odborníci považují za potenciálně ohrožené skupiny nejen stávající drogovou scénu, ale také mladistvé, rekreační uživatele drog a cizince. I když policisté odhalili nebezpečnou drogu zatím jen na severní Moravě, je třeba podle expertů před ní varovat i v jiných částech republiky, zejména v Praze, kde se koncentrují lidé z celé republiky i ze zahraničí.

„Prodává se ve stříbrných sáčcích s nápisem Bakiba, balení se však pochopitelně může měnit,“ uvedla Agáta Jankovská ze Sananimu. Cena drogy na trhu může být velmi nízká, z čehož pramení obavy z cílení na mladistvé a děti.

Syntetické látky pocházejí především z Číny a většinou se kupují přes internet. Do Česka se pak pašují v zásilkách. Mohou být ukryty ve spotřební elektronice nebo jsou deklarovány jako jiné zboží, například lepidla nebo čisticí prostředky. V Evropě pak tuto látku překupníci rozpustí, a napustí jí rostlinnou směs. „Existuje veliké riziko, že rostlinná směs může být napuštěna pokaždé jinou silou. Uživatel netuší, co si bere, v jaké síle si to bere. Pak je tam samozřejmě riziko v kombinaci s dalšími látkami,“ uvedla Kudláčková.

Moravskoslezský kraj patří spolu s Prahou mezi oblasti, kde se nové syntetické látky v ČR převážně objevují. Uživatelé i překupníci těchto drog se totiž podle výroční zprávy NPC z loňského roku zpravidla rekrutují z Ruska, Polska nebo Maďarska, kde jsou syntetické látky mnohem populárnější než v Česku. V hlavním městě a Moravskoslezském kraji pak žije nejvíce občanů těchto zemí.

Syntetické kanabinoidy se v Česku vyskytují několik posledních let. Například vloni zajistili policisté téměř kilogram těchto látek v hodnotě téměř 200.000 korun. Droga se podle NPC na českém území prodává za 200 korun za gram. „Samostatným fenoménem je dostupnost těchto drog v prostředí internetu, která může v budoucnosti ohrozit především mladší generace zvyklé využívat anonymního prostředí internetu či darknetu a schopné za zboží a služby platit alternativními měnami, jako je například bitcoin,“ uvedla NPC.

Velkým problémem je pro policisty stále také zdlouhavé zařazování nových syntetických drog na seznam zakázaných látek. Droga, která se tento týden objevila v Ostravě, však už na seznamu podle Kudláčkové byla. Kvůli podezření z držení a nakládání s omamnými a psychotropními látkami je už obviněno pět mužů ve věku 17 až 41 let. Dospělým hrozí až pětileté vězení. Policie dosud zajistila desítky kusů balení drogy.

-čtk-