Senátorská novela zákona o silničním provozu počítá s tím, že cyklisté by na cyklostezkách a místních silnicích směli řídit i v případě, pokud by před jízdou vypili například dva decilitry vína nebo dvě desetistupňová piva. Foto: Flickr

Senát chce zavedení mírné tolerance alkoholu u cyklistů

Senát schválil zavedení mírné tolerance alkoholu u cyklistů. Senátorská novela zákona o silničním provozu počítá s tím, že cyklisté by na cyklostezkách a místních silnicích směli řídit i v případě, pokud by před jízdou vypili například dva decilitry vína nebo dvě desetistupňová piva.

 

Novelu, jejíž návrh dnes horní komora přijala proti vůli ministerstev dopravy a zdravotnictví, nyní dostane k projednání vláda a Sněmovna. Ta ve středu poslala do závěrečného kola schvalování podobnou úpravu, která se týká zrušení nulové tolerance k alkoholu u vodáků.

Senátní předloha má uzákonit, že cyklisté by na cyklostezkách a silnicích třetích tříd směli řídit i v případě, pokud by měli v krvi maximálně 0,5 promile alkoholu. Podobnou toleranci mají například v Německu nebo v Rakousku.

Nový senátor a starosta příhraničního Mikulova Rostislav Koštial (ODS) uvedl, že v případě přijetí novely by měla zmizet absurdní situace, kdy v Rakousku smí cyklisté popít víno, ale po přejetí hranice do Česka se vystavují finančnímu postihu. Návrh také počítá se snížením maximální pokuty pro cyklisty za porušení pravidel na 500 korun. Nyní jim hrozí až 20.000 korun.

Cílem novely je mimo jiné umožnit lidem využívat vinařských cyklostezek, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů, a přispět tak k rozvoji turistiky. Popotahováni policií by podle předkladatelů neměli být ani ti, kdo si dají pivo při vyjížďce na kole po venkově.

„Tento zákon není pro alkoholiky, ale pro nás, abychom nebyli šikanováni policií, když si dáme jedno pivo,“ obhajoval novelu senátor Jiří Vosecký (SLK).

Lékař a senátor Jaroslav Malý (za ČSSD) uvedl, že navrženou nerizikovou toleranci alkoholu považuje na základě statistik BESIP za bezpečnou, neboť počet nehod zaviněných cyklisty se zvyšuje až od 0,8 promile alkoholu v krvi.

Senát nakonec schválil původní úpravu. O doporučení výboru pro veřejnou správu, aby se předloha vztahovala také na vodáky a na jízdu na koloběžkách, nehlasoval. Ani Malý nemohl uplatnit svůj návrh zavést povinné cyklistické přilby i pro dospělé.

-čtk-